Diaspora romaneasca se va reuni la Timisoara pentru a cauta solutii la problemele Romaniei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.12.2015 09:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, a lansat, alaturi de ministrul Educaţiei - Adrian Curaj, ministrul delegat pentru relaţiile cu romanii de pretutindeni - Dan Stoenescu, consilierul de stat pentru Educaţie şi Cercetare - Ligia Deca şi directorul Unitaţii Executive pentru Finanţarea Invaţamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii şi Inovarii (UEFISCDI) - Magdalena Susan Resiga, Conferinţa „Diaspora in cercetarea ştiinţifica şi invaţamantul superior din Romania 2016”.

Talentul, expertiza şi experienţa diasporei ştiinţifice romaneşti poate juca un rol major in promovarea globala a Romaniei, iar prin contribuţia la internaţionalizarea invaţamantului superior şi a cercetarii ştiinţifice poate determina transformarea acestora in domenii performante, determinante ale competitivitaţii economice a ţarii.
In acest context, Universitatea de Vest din Timişoara, in parteneriat cu UEFISCDI şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetarii Ştiinţifice, organizeaza Conferinţa „Diaspora in Cercetarea Ştiinţifica şi Invaţamantul Superior din Romania 2016”, la Timişoara, in perioada 25 - 28 aprilie 2016.
Evenimentul ce va reuni la UVT sute de specialişti romani de peste graniţa şi din ţara işi propune sa creeze un spaţiu al dialogului şi al colaborarii intre cercetatorii romani, indiferent de locul unde traiesc şi lucreaza.

„Valorificarea acestei resurse remarcabile, talente promiţatoare in toate disciplinele ştiinţifice, poate deveni realitate, fiind deja create mecanisme de colaborare intre cercetatori romani indiferent de ţara in care traiesc. Chiar daca, pe termen scurt, nu se poate aştepta ca o parte insemnata a acestui talent sa se repatrieze, este de aşteptat ca, in contextul existent şi cu dezvoltari ulterioare, Romania sa poata conta pe un insemnat sprijin şi pe dedicaţie din partea diasporei ştiinţifice”, spune rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

In cadrul conferinţei vor fi organizate o serie de workshop-uri exploratorii, in zone de deschidere in care exista potenţial şi expertiza romaneasca, cat şi pe subiecte de interes legate de inovare şi competitivitate ale Romaniei.
Se au in vedere domeniile identificate ca prioritaţi de specializare inteligenta pentru Romania (bioeconomia, ICT, spaţiu şi securitate, eco-tehnologii, nano-materiale, energie-mediu), cat şi domenii de interes socio economic ale Romaniei, cercetare fundamentala, societate, moştenire culturala, securitatea cetaţenilor şi infrastructurilor critice.
Nu in ultimul rand, se vor discuta posibile tehnologii noi/avansate de interes şi impactul lor asupra competitivitaţii romaneşti.

Acţiunea continua seria evenimentelor inceputa in anul 2008 şi continuata in anii 2010 şi 2012, evenimente gazduite de Ministerul Educaţiei şi organizate de UEFISCDI, care au reunit peste 600 participanţi din Diaspora şi mai mult de 1500 din Romania.
Programul şi detaliile organizatorice vor fi facute publice in perioada urmatoare.
Mai multe informaţii, precum şi o secţiune de pre-inregistrate sunt disponibile pe pagina www.diaspora-stiintifica.ro

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.