Diploma de excelenta in urbanism participativ

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.07.2013 17:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Registrul Urbaniştilor din România - Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest va decerna joi, 25 iulie 2013, de la ora 11.00 (Sala de protocol ELBA, str. Garii nr.1), diploma de excelenţă în domeniul URBANISMULUI PARTICIPATIV prin iniţiative private.
Premiul este acordat “Asociaţiei Proprietarilor din Zonele Rezidenţiale” (preşedinte Rodica Militaru), pentru acţiunile intreprinse pentru promovarea unei dezvoltări sustenabile ale zonelor rezidenţiale, pentru păstrarea identităţii culturale ale acestora, pentru apărarea intereselor proprietarilor de imobile individuale din Timişoara, ca parte activa a procesului democratic participativ si de luare a deciziilor in domeniul urbanismului.
“Asociaţia Proprietarilor din Zonele Rezidenţiale” (APZR) a fost infiintata in 2008.
Activitatea si numarul membrilor APZR s-a amplificat in timp, ajungindu-se astazi la peste 500 membri, rezidenti in toate cartierele din Timisoara, realizându-se un model de constiinta civica colectiva.
Actiunile APZR s-au derulat: prin participarea activa a membrilor asociatiei la dezbaterile publice a numeroase proiecte de urbanism, prin nenumarate interventii la Consiliul Local Timisoara (CLT) impotriva unor Planuri Urbanistice de Zona (PUZ) si de Detaliu (PUD) care prevedeau construirea blocurilor in zone de case familiale; prin participarea activa la dezbaterea publica a proiectului de Hotarire de Consiliu Local Timisoara (HCLT) privind informarea si consultarea populatiei in materie de urbanism (propunerile APZR au fost preluate partial); prin participarea activa la toate dezbaterile organizate in perioada de elaborare a noului PUG 2013; prin participarea la dezbaterea publica a proiectelor de acte normative nationale privind amenajarea teritoriului si urbanismul (modificarea din 2008 si 2011, a Legii 350/2001) privind informarea si consultarea populatiei (Ordinul 2701/2010) (propunerile APZR au fost preluate aproape in totalitate de catre aceste acte normative).
Dintre actiunile intreprinse in acest sens, de remarcat au fost interventiile pe langa Prefectura Judetului Timis pentru atacarea si anularea in instanta a HCLT 140/2007 si a HCLT 300/2008 emise de CLT care pregateau cadrul “asa zis legal” necesar construirii de blocuri intre case.  
Rezultatul actiunilor respective a fost anularea ambelor HCL-uri care incalcau legislatia in materie de urbanism si amenajarea teritoriului.
De asemenea, s-a reusit sa se determine respingerea, de catre CLT, a unor PUZ- uri si PUD- uri propuse spre aprobare, care incalcau prevederile legale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.