Directia Fiscala a aflat telefonic cum se aplica legea

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.01.2014 14:38 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Dupa ce Directia Fiscala a Municipiului Timisoara a adus la cunostinta timisorenilor ca ”persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale”, Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara a reacţionat, subliniind ca precizarile sunt incomplete si confuze pentru ca nu in toate cazurile este obligatorie asigurarea locuintei impotriva dezastrelor naturale.
Fapt confirmat ceva mai tarziu chiar de catre Directia Fiscala a Municipiului Timisoara, care a apelat la punctul de vedere - exprimat telefonic - de catre reprezentantii PAID (Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale)...

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara
Membra a Ligii Asociatiilor de Proprietari HABITAT – Romania, care este membra IUT – International Union of Tenants

Referitor la precizarile facute de Directia Fiscala a Municipiului Timisoara facem urmatoarele observatii:
1. Precizarile sunt incomplete si confuze pentru ca nu in toate cazurile este obligatorie asigurarea locuintei impotriva dezastrelor naturale asa cum rezulta din art. 7, alin. 1 din Norma nr. 7/2013 privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, publicata in M. Of. nr. 521/20.08.2013, “proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a incheia PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultativa.”
In conformitate cu Art. IV. din Legea nr. 260/2008 „Contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora."
Din cele doua acte normative reiese foarte clar ca proprietarii care detin o polita de asigurare facultativa prin care sunt asigurate si riscurile prevazute de asigurarea obligatorie nu sunt obligati sa incheie o alta polita obligatorie decat dupa data expirarii contractului prin care s-a incheiat polita facultativa.
2. Art. 19, alin. 5 din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 635 din 15.10.2013, prevede: “In cazul in care o persoana are atat un contract de asigurare obligatorie, cat si unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa. Valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii.” Aceste prevederi sunt completate de art. 7, alin 2 si 3 din Norma nr. 7/2013 „Societatile de asigurare autorizate vor putea incheia asigurari facultative pentru locuinte pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor, numai pentru sumele asigurate care exced sumele asigurate obligatoriu conform Legii nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru riscurile si sumele asigurate obligatoriu, prevazute in Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile de asigurare autorizate vor putea incheia doar polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale – PAD”.
Conform acestor reglementari persoanele care incheie polite de asigurare facultativa pentru imobile nu vor plati de doua ori prima de asigurarea pentru riscurile prevazute de asigurarea obligatorie intrucat in momentul incheierii asigurarii facultative valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative va reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii.
3. Mentionam ca la incheierea politei de asigurare obligatorie a locuintei cetatenii vor primi polita de asigurare care contine si certificatul de asigurare cu care vor face dovada asigurarii obligatorie.

Directia Fiscala a Municipiului Timisoara
Comunicat privind punctul de vedere al Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara

Cu privire la punctul de vedere al Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara revenim cu urmatoarele precizari referitoare la asigurarile obligatorii a locuintelor Legea nr.260/04.11.2008, actualizata, republicata:
In conformitate cu prevederile legale si a punctului de vedere exprimat telefonic de catre reprezentantii PAID (Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale), proprietarii de locuinte care au incheiat polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de Legea nr.260/04.11.2008, actualizata, republicata, au obligatia de a incheia PAD la data expirarii Contractelor de asigurare facultativa, ori in cazul Contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.