Directorul spitalului Athena, trimis in judecata

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.07.2014 14:28 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetarile şi au dispus trimiterea in judecata a inculpatului SZABO DAN ALEXANDRU, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de inşelaciune şi instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Din probatoriul administrat in cauza pe parcursul urmaririi penale a rezultat faptul ca, incepand cu luna august 2012, in calitate de director executiv al spitalului privat Athena, Szabo Alexandru Dan a indus in eroare Casa Judeţeana de Asigurari de Sanatate Timiş, prezentand pentru decontare servicii medicale fictive şi, in acest scop, a determinat mai mulţi angajaţi ai spitalului sa intocmeasca foi de observaţie clinica generala pe numele unor pacienţi fictivi, in care se menţiona prestarea unor servicii medicale fictive.

Dupa momentul investirii ca manager executiv, inculpatul Szabo Alexandru Dan a solicitat medicilor ce işi desfaşurau activitatea in cadrul spitalului sa creasca numarul de internari, condiţie esenţiala pentru realizarea performanţelor stabilite prin contractul incheiat de acesta cu angajatorul, precum şi pentru sporirea veniturilor proprii.
Astfel, o creştere a mediei de pacienţi spitalizaţi cu 7 pacienţi pe zi (adica realizarea unei medii de 20 de pacienţi spitalizaţi pe zi, faţa de media de 13 existenta la data preluarii funcţiei — aspect menţionat in contract), ar fi condus la creşterea valorii incasarilor spitalului şi i-ar fi adus inculpatului o creştere a veniturilor.
Datorita costurilor ridicate ale prestaţiilor medicale, specifice unui spital privat, creşterea numarului de internari nu a fost posibila, astfel incat inculpatul le-a solicitat medicilor sa faca internari fictive (adica sa intocmeasca foi de observaţie clinica generala ce atestau prestarea unor servicii medicale spitaliceşti pacienţilor ce se adresasera spitalului doar pentru efectuarea de analize medicale sau ale caror date de identificare erau deţinute de medici, chiar daca spitalul nu le prestase acestora niciun serviciu medical).
In vederea atragerii pacienţilor, prin intermediul medicilor de familie s-au facut campanii prin care se ofereau pachete de analize gratuite persoanelor care se prezentau cu adeverinţa de venit şi bilet de trimitere de la medicul de familie.
In ciuda opoziţiei medicilor, inculpatul i-a determinat, in cele din urma, pe aceştia sa intocmeasca astfel de foi de observaţie, utilizand ca factor de presiune ameninţarea desfacerii contractului de munca.
Este de menţionat faptul ca activitatea inculpatului de determinare a medicilor sa intocmeasca foi de observaţie ce atestau internari nereale, i-a vizat pe medicii angajaţi ai spitalului, ale caror venituri proveneau exclusiv din aceasta unitate spitaliceasca.
Cum in luna decembrie 2012 spitalul nu reuşise sa utilizeze suma aferenta serviciilor medicale spitaliceşti contractate, ceea ce, pe langa o reducere a veniturilor, ar fi condus şi la reducerea valorii serviciilor medicale ce urmau a fi contractate in 2013, presiunile exercitate de inculpatul Szabo Alexandru Dan asupra medicilor, in vederea intocmirii de foi de observaţie clinica generala nereale, au crescut, ceea ce a determinat o explozie a cazurilor internate la finalul lunii decembrie 2012.

Prejudiciul estimat a fi produs in cauza este de cca. 183.911 lei, suma cu care s-a constituit parte civila Casa Judeţeana de Pensii Timiş. Prin ordonanţa procurorului din data de 24.03.2014 s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a propririi asupra sumelor datorate de catre partea responsabila civilmente S.C. A.H. S.A., in temeiul contractelor de furnizare de servicii medicale spitaliceşti incheiate anual, pana la concurenţa sumei de 183.911 lei.
Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.