Doar 29 % dintre studentii romani din strainatate se mai gandesc sa se intoarca in tara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.10.2015 18:37 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Pe baza datelor oferite de Institutul Naţional de Statistica şi de alte surse publice, Asociaţia Ctrl-D a realizat in exclusivitate un infografic care analizeaza traseul tinerilor care parasesc ţara pentru studii sau la munca, şi motivaţiile care stau in spatele deciziei lor de a reveni (sau nu) in Romania.

Peste 45.000 de romani studiaza in strainatate, iar destinaţia preferata este Marea Britanie, unde in 2013 costul unui an de studii varia intre 7.500 şi 9.000 de lire pe an.
Alte ţari aflate in topul preferinţelor studenţilor romani sunt: Olanda (cu taxe medii de studii de 1.900 de euro pe an), Danemarca (studii gratuite), Spania (11.000 de euro pe an), Franţa şi Elveţia.

Studiile citate in infograficul Ctrl-D arata ca 39% dintre tineri raspund negativ, 32% sunt indecişi, iar 29% işi afirma dorinţa de a reveni in Romania dupa absolvire.
Motivul cel mai puternic care i-ar readuce in Romania pe majoritatea este unul afectiv: prietenii şi familia.
In schimb, cauzele care i-ar ţine in continuare departe de ţara sunt mediul guvernamental şi politic corupt (dupa cum acuza 74% dintre respondenţi), traiul zilnic dificil din Romania (66%), ofertele profesionale slabe (79%), lipsa oportunitaţilor pentru inceperea unei afaceri proprii (66%).

In tot acest context, studenţii romani plecaţi in strainatate raman in cautare de oportunitaţi profesionale pe ambele flancuri, atat in ţarile de adopţie cat şi in ţara natala.
Dintre ei, 47% se intereseaza de oferte de angajare sau internship in Romania faţa de 87% care se orienteaza spre oferte din strainatate, iar 61% mai menţin contacte profesionale in Romania versus 88% care intreţin contacte profesionale in alte ţari.

Cele mai frecvente nevoi ale absolvenţilor la intoarcerea in Romania se orienteaza, natural, spre recunoaşterea completa a diplomelor - inca dificila (menţionata de 67% dintre respondenţi), spre programe mai active de internship şi traininguri (62%).
De asemenea, absolvenţii romani ale universitaţilor straine işi doresc implementarea pe scara mai larga a procedurilor de recrutare online (40%) şi organizarea mai multor targuri de cariere (33%).
Experienţa in munca ceruta de angajatori este o mare provocare pentru cei proaspat licenţiaţi: 9 din 10 se plang de nivelul mare de experienţa solicitat.
Incadrarea in domeniul de studii este dificila, peste 75% dintre tineri lucrand in alt domeniu decat cel in care s-au pregatit pe bancile şcolii.
In aceste condiţii, tinerii care au studiat in Romania se arata majoritar dispuşi sa plece din ţara pentru a-şi gasi un loc de munca potrivit lor (55,22%).

Infograficul “Cariera in Romania sau in strainatate?” este un preambul al conferinţei Cariera in Ctrl care va dezbate pe larg aceasta tema prin prin ochii unor tineri deja realizaţi profesional, fie in ţara fie afara, care le pot oferi repere din propria lor experienţa colegilor de generaţie.
Conferinţa va avea loc in 13 noiembrie 2015, la Cercul Militar Timişoara, şi va reuni tineri specialişti romani de top care au atins succesul in cariera fie in ţara, fie in strainatate.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.