Doi timisoreni la Festivalul filmelor de 3 minute

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.04.2012 08:46 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Festivalul internaţional al filmelor de foarte scurt-metraj Très Courts, ajuns la a 14-a ediţie, are loc în luna mai 2012, în 80 de oraşe din întreaga lume, dintre care 26 în Franţa şi 23 în România.
Institutul francez din Timişoara propune anul acesta 3 selecţii: selecţia internaţională, selecţia naţională şi Monde d’avant/ monde d’après, care este o premieră. Ca întotdeauna, publicul are ocazia să voteze filmele favorite din selecţia naţională şi din selecţia internaţională. Durata filmelor nu depăşeşte 3 minute, iar aceasta este singura regulă. Prin urmare, puteţi viziona filme de toate genurile: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental... Amatori sau profesionişti, la început de drum sau consacraţi, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.
La Timişoara, festivalul poposeşte în 4 mai 2012. Institutul francez din Timişoara vă invită cu începere de la ora 16 în Sala Aula Magna Ioan Curea a Universităţii de Vest pentru a descoperi filmele prezente anul acesta în competiţie şi pentru a vota favoriţii.
Filmele din selecţia internaţională sunt subtitrate în limba română. Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Aproximativ 70 de filme de mai puţin de 3 minute în competiţie, timp de 10 zile, în aproape 80 de oraşe din lumea întreagă: e ceea ce propune a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional Très Courts, deschisă tuturor, din 4 până în 13 mai 2012, simultan în Franţa şi în restul lumii. Toţi spectatorii, oriunde s-ar afla pe planetă, sunt invitaţi să voteze pentru a decerna împreună un Premiu al Publicului fără frontiere.
Scurt-metrajele de pe 5 continente ajung pe ecrane de la Paris la Ramallah, de la Brasilia la Belgrad, Singapore, Geneva, Cluj-Napoca, Budapesta şi Montpellier.
Difuzarea internaţională a festivalului face din acest eveniment ceva inovator. Aceleaşi programe în competiţie sunt propuse simultan în toate oraşele participante.
Gândit pentru a fi organizat peste tot în jurul lumii, Festivalul Internaţional Très Courts este un spaţiu de difuzare care creează veritabile punţi între culturi.
Reţeaua festivalului continuă să se dezvolte pe plan internaţional şi va fi prezent anul acesta, pentru prima dată, în Spania (Barcelona, Madrid, Zaragoza) şi extinzându-şi reţeaua în Ungaria (Budapesta, Pecs, Szeged, Miskolc, Debrecen şi Nyiregyhaza).
Institutul francez din Cluj coordonează festivalul în 23 de oraşe din România, în 6 oraşe din Ungaria, 2 din Slovacia şi în Chişinău (Republica Moldova), sprijinindu-se pe o vastă reţea de parteneri.

18 filme în competiţie

În urma apelului la participare lansat la începutul anului, Institutul francez din România a primit 70 de filme foarte scurte, realizate în general de amatori sau de studenţi în arte vizuale şi film de la facultăţile de profil din ţară.
Juriul, format din reprezentanţi ai organizatorilor, ai partenerilor şi specialişti din domeniul audio-vizual, a selecţionat cele mai bune 18 filme foarte scurte (ficţiuni, animaţii, documentare sau filme realizate cu telefonul mobil), care formează Selecţia românească a festivalului. Acestea vor fi difuzate în majoritatea oraşelor din ţară care găzduiesc festivalul, ajungând astfel la un public de câteva mii de spectatori (6000 anul trecut!).
Temele acestui an sunt diverse, ca de obicei, însă observăm mai multe filme care prezintă secvenţe din cotidianul românesc, câteva se joacă cu kitch-ul, unele au tememfantastice, altele sunt poetice, dar fiecare este surprinzător în felul său.

Premiile

În premieră anul acesta, Organizaţia Internaţională a Francofoniei s-a alăturat festivalului Très Courts în România, dorind să recompenseze un regizor român caremvalorizează în filmul său limba franceză sau valorile francofoniei printr-un premiu special.
La fel ca în cazul competiţiei internaţionale, publicul din România votează şi la fiecare proiecţie a filmelor româneşti, iar în urma votului este decis Premiul publicului din România.
Astfel, filmele româneşti se întrec pentru 3 premii:
- Premiul Juriului: un trofeu, un smartphone din partea ORANGE si un weekend la Cluj în perioada festivalului de film Transilvania (transport, cazare, masa asigurate), cu participare la proiecţii şi evenimente TIFF
- Premiul Publicului din România: un trofeu, un smartphone din partea ORANGE si un weekend la Cluj în perioada festivalului de film Transilvania (transport, cazare, masa asigurate), cu participare la proiecţii şi evenimente TIFF
- Premiul Organizaţiei internaţionale a fracofoniei: 250 de euro şi o diplomă
Juriul competiţiei româneşti este format din:
*Christophe Pomez, Director Institutul francez Cluj
*Boglárka Nagy, Responsabil film şi audio-vizual, Institutul francez Cluj
*Raluca Ghervan, Responsabil cultură şi comunicare, Institutul francez Cluj
*Anna Marquer-Passicot, masteratul de Managemenet Cultural la Universitatea din Nantes
*Dan Daia, Asistent cultural Institutul francez Iaşi
*Ingrid Diac, Responsabil cultură şi comunicare, Institutul francez Timişoara
* Eugen Moritz, Profesor la Universitatea de Arta si Design, artist video
*Tihamér Török – regizor de film de animaţie, artist grafician, fost participant şi câştigător al selecţiei româneşti Très Courts
*Cecília Felméri – profesor de film la Universitatea Sapientia şi la Universitatea Babeş Bolyai, regizor de film
*Irina Cristina Popică - Orange Roumanie, Sales Development Specialist
Câştigătorii premiilor competiţiei româneşti vor fi anunţaţi în data de 5 mai. Premiul publicului din România va fi anunţat în 15 mai.

Festivalul în 6 puncte foarte scurte...

1. Festivalul, referinţă pentru filmele „haïku”, dedicat exclusiv scurt-metrajelor de mai puţin de 3 minute (în afara titlului şi genericului), se desfăşoară de aproape 15 ani.
2. Un eveniment cultural mondial unic, o veritabilă punte între culturi, cu proiecţii organizate simultan în 80 de oraşe din 15 ţări, dintre care 23 de oraşe din România, 6 din Ungaria, 2 în Slovacia şi 1 în Republica Moldova.
3. Un concept original: filmele sunt vizionate de publicul din 80 de oraşe în aceeaşi perioadă, iar un premiu al „publicului fără frontiere” este atribuit datorită voturilor tuturor participanţilor la festival.
4. Competiţii deschise tuturor: profesionişti şi amatori îşi pot trimite filmele pentru a concura în diversele selecţii: o trambulină pentru talentele de mâine.
*competiţie internaţională cu o ceremonie de premiere la Paris în 4 mai 2012, arbitrată de un juriu de profesionişti (47 de filme în competiţie).
*competiţie Paroles de Femmes cu o ceremonie de premiere la Montpellier în 5 mai 2012, arbitrată de un al doilea juriu: cea mai bună selecţie de filme despre despre condiţia femeii în lume (20 de filme în competiţie).
*Special în România: competiţie de filme foarte scurte româneşti: 18 filme realizate de amatori sau semi-profesionişti din România se întrec pentru premiile competiţiei (trofee, smartphone-uri din partea Orange şi un sejur la Cluj pe perioada festivalului TIFF)- Un premiu special va fi decis prin voturile publicului din România, iar o noutate anul acesta este premiul oferit de Organizaţia internaţională a francofoniei (250 de euro) Câştigătorii vor fi anunţaţi în 5 mai, iar premiul publicului în 15 mai.
*inovaţia anului 2012, selecţia tematică inedită „Monde d’avant, Monde d’après”, care dovedeşte, în mini-documentare şi ficţiuni, tulburările unei lumi în plină mutaţie.
*Selecţia tematică „Familiale” pentru copii peste 6 ani.
5. Prezent de 6 ani în regiune, în România, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova, festivalul se bazează pe coordonare din partea Institutului francez din România, cu
participarea reţelei culturale franceze, dar şi a unei serii lungi de organizaţii şi companii partenere.
6. Coeziune locală în jurul unui proiect mondial: fiecare oraş participant îşi personalizează şi îmbogăţeşte festivalul, fixându-i datele de proiectare pe durata ferestrei comune de 10 zile a festivalului, din 3 până în 13 mai şi alegându-şi programarea şi animaţiile care o însoţesc. În România au fost alese datele de 3-6 mai, iar la Timişoara festivalul poposeşte în 4 mai.

Festivalul în cifre

Un festival trainic: Aproape 15 ani de existenţă
O reţea de oraşe partenere: 80 de oraşe din întreaga lume, dintre care 26 în Franţa şi 23 în România
Numeroase tinere talente: Un fişier cuprinzând mai multe de 8000 de producători amatori şi profesionişti
O bancă de filme:
*Mai mult de 1500 de filme vizionate în 2011, ca urmare a cererii de filme
* Mai mult de 150 de filme selecţionate în total, dintre care
- 47 de filme în «competiţia internaţională»
- 20 de filme în «competiţia Paroles de Femmes»
* 18 filme româneşti selecţionate în competiţia Around the Très Courts ROMANIA
*O planificare deosebit de bogată în cadrul selecţiilor speciale
Spectatori fără frontiere:
Mai mult de 35000 de spectatori din întreaga lume au participat în 2011 la festival, dintre care 11000 din Franţa şi 6000 în România, Ungaria şi Slovacia.
Pe Internet : 3000 de conectări / zi pe site-ul trescourt.com şi pe:
* trescourt.ro în România cu versiune in maghiara, engleza si franceza
* trescourt.nl în Olanda
*veryshort.sg în Singapore
* filmescurtissimos.com.br în Brazilia
În reţelele sociale: Grupul Dailymotion de la 100 la 1000000 de vizionări per film.

Filmele selecţiei internaţionale (FILM/REGIZOR/ŢARA)

0507/ Benjamin Blaine/ Marea Britanie
Sosirea morţii/ Yang Kyung-Mo/ Coreea de Sud
La operă/ Juan Pablo Zaramella/ Argentina
Big Bang/ Jean-Baptiste Guignot/ Franţa
Bistro/ Sean Gray /Marea Britanie
Brad & Gary/ Pierre Coffin/ Franţa, SUA
Chaises animales/ Rémi Noëll/ Franţa
Das tub/ James Cunningham/ Noua-Zeelandă
Dogboarding/ Daniel Kwan, Daniel Scheinert/ SUA
Fabrica 28/ M. Guérin, B. Granger, L.Chavaroche/ Franţa
Căzut/ Matthew Oggens/ SUA
Felix/ Anselm Belser/ Germania
Flatmates 3.0/ Francesco Marisei/ Italia
Marea grevă/ Colin Laubry/ Franţa
Sunt rău ca Jesse James/ Sylvain Loubet/ Franţa
În vise/ Samuel Blain/ Marea Britanie
În vise devin sălbatic/ Rama Mosley/ SUA
Infinit/ Benjamin Culot/ Franţa
Intrusul/ Jose Ramon Frias/ Spania
Tânguitul lui Jacob/ Stijn Windig/ Olanda
Deschiderea sezonului de vânătoare/ Benjamin Busnel/ Franţa
Cu picioarele pe pământ/ Benjamin Clavel/ Franţa
Teoriile/ Juliette Hamon Damourette, Jao- Eka M’Changama/ Franţa
Viaţa într-un minut/ Pedro Collantes/ Spania
Spune-mi/ Parker Peris Romano/ Spania
Depozitul/ Gaetan Baldy, Carole Chanal, Guillaume Parra/ Franţa
Minciuni/ Inés María Pintor Sierra, Pablo Fernández Santidrián/ Spania
Ziua de odihnă a domnişoarei Marvel/ Ruckus Skye/ SUA
Murmur/ Sophie Windsor Clive, Liberty Smith/ Marea Britanie
Operaţiunea văduva albă/ Jacek Mazur/ Polonia
Parking/ Bruno Sauvard/ Franţa
Pascal & Quentin/ Victor Haegelin/ Franţa
Întrebări frumoase/ David Viau/ SUA
Proteigon/ Steven Briand/ Franţa
Racselle Lili Oop, Paskua/ Franţa
Portret de şcoală/ Nick Scott /Marea Britanie
Sherman/ Kate Tsang/ SUA
Splitscreen: o poveste de dragoste/ James W Griffiths/ Marea Britanie
TarantiNO!/ Marc Ory, Marion Ducamp/ Franţa
Înotul de Crăciun/ Keith Mannix/ Irlanda
Şoferul/ Chris Hung/ SUA
Noaptea în care am fost regi/ Chloé Nicolay/ Franţa
Oamenii care nu se opresc niciodată/ Florian Piento/ Japonia
Cronologie/ Alvin Lee/Singapore
Ne este dor de tine/ Hanna Maria Heidrich/ Germania
Care este numele meu/ Mike Damanskis/ SUA

Filmele selecţiei naţionale România

SHH/ Alexandra Naum /Constanţa
Rubbish/ Alexandru Pitea/ Târgu Mureş
Fekete Arany, Aurul negru/ Balázs Csaba/ Cluj-Napoca
Self-portrait/ Borza Manuela/ Alba
Afacerea/ Dohotaru Constanţa/ Timişoara
Imaginary border/ Drăgan Corina, Pintea Cătălina/ Cluj-Napoca
Pe uşa din spate/ Ionuţ Cristian Harhata/ Iaşi
Groteszk/ Kopacz Annamária/ Oradea
Cap/ Lászlo József/ Târgu Mureş
Poem cosmic/ Livia Mateiaş/ Caransebeş
Gogu contraatacă/ Luca Istodor/ Bucureşti
Spiriduşii din Carpaţi/ Mirel Bran/ Bucuresti
Unde/ Oneţ Paula, Vlad Anca, Iosif Trif, Mihaela Andoni/ Satu Mare
11 m2/ Florin Cupcea/ Cluj-Napoca
Evoluţie/ Sorin Gabriel Arustei/ Iaşi
Resident/ Emil Vasile Hotea-Fernezan/ Cluj-Napoca
Ea nu se ridică/ Vlad Bidiviu/ Timişoara
The Sphere/ Zoltáni Levente/ Sighişoara

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.