Drepturile si libertatile cetateanului in relatia cu statul

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.04.2013 13:24 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Asociaţia Pro Democraţia (APD) – Clubul Timişoara şi Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO), – Filiala Timiş în calitate de parteneri locali ai Forumului Constituţional 2013, organizează dezbaterea „Drepturile şi libertăţile cetăţeanului în relaţia cu autorităţile statului”, care se va desfăşura marţi, 30 aprilie, în clădirea Palatului Administrativ Timiş, Sala de Consiliu a CJT (Timişoara, Bvd. Revoluţiei din 1989 nr. 17 A, et.I), de la ora 11.
Parlamentul României a demarat procedurile de revizuire a Constituţiei României, proces ce se va desfăşura pe parcursul anului 2013 şi se va finaliza cu un referendum. Forumul Constituţional - http://forumconstitutional2013.ro/ - reuneşte organizaţiile societăţii civile, cetăţeni, universităţi, comunităţi locale, precum şi alte organizaţii interesate, activând în colaborare cu Comisia Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei.
Acesta va aborda la nivel naţional temele constituţionale într-un cadru de dezbatere care să unifice şi să pună în valoare sfera competenţei în materie (dreptul constituţional sau ştiinţele sociale) cu sfera opiniilor şi opţiunilor civice şi individuale.
Propunerile de revizuire a Constituţiei formulate în cadrul dezbaterii vor fi incluse în „Raportul-sinteză al dezbaterilor şi propunerilor înaintate în cadrul Forumului Constituţional”, care va sta la baza activităţii Comisiei de revizuire a Constituţiei.
Iată reperele principale ale dezbaterii pe cele două teme selectate pentru analiză:
DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI
*Dreptul la apărare în justiţie şi principiului egalităţii de arme între acuzare şi apărare.
*Dreptul la viaţa privată şi secretul corespondenţei, al convorbirilor telefonice precum şi al comunicaţiilor electronice (Art. 26, 28) şi Libertatea de exprimare (Art. 30)
*Garantarea dreptului de proprietate privată (Art. 44)
*Dreptul de a fi ales – vârsta, alte condiţii. (Art. 37, al.2) şi Obligativitatea votului (Art. 36)
*Dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale nu pot fi restrânse (Art. 47)
*Drepturile minorităţilor naţionale – introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor naţionale sau minoritare şi principiile înscrise în Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.
*Munca în folosul comunităţii nu constituie muncă forţată.
RELAŢIA CETĂŢEAN – AUTORITĂŢILE STATULUI
*Consacrarea principiului constituţional al transparenţei decizionale: consultarea publică obligatorie anterioară adoptării tuturor actelor cu caracter legislativ.
*Instituirea unor noi modalităţi de consultare populară; regimul juridic al referendumului.
*Introducerea obligaţiei autorităţilor de a consulta organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale înainte de luarea unor decizii care le privesc.
*Orice persoană are dreptul de a beneficia, în raporturile sale cu administraţia publică, de un tratament imparţial, echitabil şi într-un termen rezonabil; procedura administrativă reglementată prin lege va asigura dreptul persoanei de a fi ascultată înainte de luarea oricărei măsuri individuale care o priveşte, dreptul de acces la propriul dosar şi obligaţia de motivare a deciziilor.
Propunerile concrete de modificare a Constituţiei sunt colectate de la cetăţeni şi online, prin intermediul acestui formular:
http://forumconstitutional2013.ro/propuneri-de-revizuire-a-constitutiei/
Pentru detalii îl puteţi contacta pe Cristian Bratu, e-mail: cristian.bratu@apd.ro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.