Duminica transportului gratuit

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.07.2012 14:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Ziua de 8 iulie este zi aniversară pentru transportul public local. În anul 1869, chiar în data de 8 iulie, primul tramvai tras de cai pornea din depou pe singura linie din oraş care lega cartierul Cetate de Fabric. 

La ediţia a doua R.A.T.T. oferă transport gratuit duminică, 8 iulie 2012, tuturor celor care vor folosi orice mijloc de transport în comun de pe raza municipiului Timişoara. Cursele metropolitane nu vor avea gratuitate.
Timişoara este primul oraş din România care a introdus ca mijloc de transport în comun tramvaiul tras de cai. În lume, oraşul de pe Bega se situează pe locul trei după New York (1825) şi Paris (1854).
Anul 1869 este anul unei premiere la nivel local şi naţional: pe 8 iulie în Timişoara se pun bazele unui act îndrăzneţ care aduce pentru prima dată pe străzile din Timişoara TRAMVAIUL TRAS DE CAI. Acesta aparţinea „Societăţii de tramvaie cu cai din Timişoara” înfiinţată pe 11-13 mai 1869. Parcul număra cinci vagoane şi 15 perechi de cai, dintre care trei perechi erau rezerve.Vagoanele erau de fabricaţie austriacă şi au fost concepute pentru două clase de călători, urmând ca mai târziu să fie împărţite în spaţii de fumători şi de nefumători. Iluminatul se făcea cu lămpi pe gaz. Tramvaiul tras de cai avea nevoie de aproximativ 1 oră şi 30 de minute pentru a parcurge distanţa dintre Fabric şi Iosefin, singurul traseu la acea vreme.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.