E lege: Cainele plimbat in spatiul public fara carnet de sanatate inseamna amenda

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.12.2013 15:17 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Dat fiind faptul ca pe strazile municipiului Timisoara s-a aflat un numar ingrijorator de mare de caini fara stapan, administratia locala susţine ca a luat o serie de masuri care au imbunatatit radical situatia.
Fara insa a reusi, desigur, rezolvarea completa a problemei.
S-au realizat numeroase actiuni de hingherit si un mare numar de caini au fost sterilizati, exportati, adoptati in plan local si chiar eutanasiati. Spune Primaria.
Actiunile vor continua, iar firma de ecarisaj a fost instiintata de primarul Nicolae Robu ca va fi supusa la penalitati in functie de numarul cainilor gasiti pe strazi de echipele mixte de inspectie, PMT-Daniflor.
In privinta incidentului petrecut pe terenul privat al SNCFR Infrastructura, in zona Garii de Nord, cand un barbat a fost muşcat de caini, Primaria Municipiului Timisoara isi declina responsabilitatea, neavand prerogative sa actioneze in afara domeniului public.
Singura culpa imputabila Primariei Municipiului Timisoara este, in privinta acestui incident, ca nu a amendat SNCFR Infrastructura pentru tinerea ilegitima a acelor caini pe proprietatea sa, susţine Primaria intr-un comunicat de presa.
Primaria ii asigura pe cetatenii Timisoarei ca va continua actiunea in forta pe domeniul public si, daca va fi cazul, va face uz de forta majora intervenind, bineinteles, cu respectarea Constitutiei si a legilor in vigoare, si pe anumite domenii private, acolo unde proprietarii se dovedesc iresponsabili si creeaza pericole publice.
In data de 23 decembrie au fost publicate normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.
Dintre prevederile normelor de aplicare, Primaria aminteşte urmatoarele:
Eutanasierea
Eutanasierea cainilor fara stapan care nu sufera de boli incurabile se face dupa expirarea termenului de 14 zile lucratoare in care cainele este cazat in adapost (in cazul in care nu e adoptat sau revendicat), prin decizie a imputernicitului primarului si este efectuata de medicii veterinari de libera practica organizati in conditiile legii si in conformitate cu ghidul pentru eutanasierea animalelor aprobat de catre Colegiul Medicilor Veterinari.
Sterilizarea obligatorie a cainilor cu stapan
Sterilizarea cainilor de rasa comuna sau a metisilor cu stapan este obligatorie pana la 1 ianuarie 2015.
Detinatorii cainilor sunt obligati ca, la iesirea cu acestia in spatii publice, sa aiba asupra lor carnetele de sanatate cu inscrierea sterilizarii si inscrierea in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan.
Consiliile locale pot subventiona partial sau total serviciile de sterilizare, lucru care va fi luat in discutie de catre Consiliul Local al Municipiului Timisoara in sedintele de la inceputul anului.
Normele prevad imputernicirea reprezentantilor ANSVSA si Politie pentru efectuarea controalelor acestor aspecte in cladiri, adaposturi sau in orice alte locuri unde sunt tinute animale.
Se introduce, de asemenea, adoptia la distanta, tip de adoptie in care cainii raman in adapost insa cu acoperirea tuturor cheltuielilor de cazare, hrana si tratamente medicale de catre cel care adopta.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.