EDUCATIA este unul dintre cele mai PERFORMANTE sectoare din ROMANIA!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.07.2016 09:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Titularizare 2016 - Avem nevoie urgenta de revalorizarea meseriei didactice atat in preuniversitar, cat şi in universitar prin finanţare adecvata şi salarizare diferenţiata, in funcţie de performanţa

Aproape 45% dintre candidaţii care au susţinut proba scrisa a concursului naţional de ocupare a posturilor didactice din invaţamantul preuniversitar au luat peste 7 sau 7. Presa titreaza: „Dezastru la titularizare”. Nici nu mai are rost sa discutam daca procentul este mai mare sau mai mic decat anul trecut, cred ca marea majoritate suntem de acord ca meseria de dascal nu este suficient de atractiva pentru tinerii valoroşi. Mulţi dintre cei mai buni absolvenţi de studii universitare prefera locuri de munca in privat, mai bine platite şi care de multe ori nu necesita competenţele acumulate in timpul studenţiei.

Avem o dubla problema: salariile mici inseamna finanţare improprie sau saracie - in limbaj mundan, absolvenţii care nu işi exercita meseria inseamna risipa a banului public. Avem nevoie urgenta de revalorizarea meseriei didactice atat in preuniversitar, cat şi in universitar. In preuniversitar, salariul de baza al unui profesor debutant este puţin peste 1.200 lei, iar cel al unui asistent universitar debutant este de aproximativ 1.500 lei. Exista numeroşi studenţi bine pregatiţi, insa profesia didactica nu poate fi atractiva cu acest nivel al salarizarii. Problema poate fi rezolvata doar plecand de la finanţare adecvata, insoţita de autonomia şcolilor şi a universitaţilor de a salariza personalul in mod diferenţiat, in funcţie de merit.

Nu putem accepta la nesfarşit argumentul ca nu sunt bani! Ministrul Mircea Dumitru a aratat ca universitaţile romaneşti au performanţe remarcabile in plan internaţional, daca ne raportam la bugetele avute la dispoziţie. Romania se afla, de foarte mulţi ani, in topul ţarilor UE care aloca cea mai mica cota din PIB pentru finanţarea invaţamantului (in teorie 6%, dar in practica, in 2014 3,2%). Cu toate acestea, avem numeroşi elevi olimpici internaţionali, iar cele mai bune universitaţi din Romania se plaseaza constant in randul primelor 3-4% universitaţi ale lumii.

Daca am face o analiza comparativa, am constata, probabil, ca, intre sectoarele economice ale Romaniei, educaţia este unul dintre cele mai performante. Cu toate acestea, educaţia nu este prioritizata, in timp ce alte sectoare economice continua sa fie finanţate cu mult mai mult, in ciuda performanţelor nesatisfacatoare. De exemplu, in ceea ce priveşte infrastructura, avem printre cele mai mari costuri per kilometru de autostrada din Europa, iar performanţele sunt mediocre. In Programul de Guvernare 2013-2016, Transporturilor le-a fost alocat un buget de patru ori mai mare decat Invaţamantului şi totuşi, de la Constanta la Timişoara faci in continuare cel puţin 10 ore.
In acest context, este clar ca avem nevoie urgenta de o reforma a sistemului bugetar, in care sectoarele neperformante sa fie restructurate. Sunt convins ca dupa astfel de masuri s-ar gasi bani şi pentru educaţie şi sanatate!
Rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara,
Preşedintele Consorţiului Universitaria,
Prof. univ. dr. Marilen Pirtea

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.