Eficientizare: Colterm va vinde fier vechi si va concedia 100 de oameni

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.05.2013 19:51 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - După ce-au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al Regiei Autonome de Transport, consilierii locali vor da ochii şi vor ridica mâinile şi în ceea ce priveşte bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al SC Compania Locală de Termoficare Colterm SA.
Până la urmă, nici nu mai contează că bugetul pentru 2013 se votează aproape la jumătatea anului 2013, ceea ce a devenit un fapt obişnuit pentru un consiliu local care funcţionează ca un teatru de păpuşi.
Ideea este că bugetele regiilor locale sunt făcute la cârpeală, ca nişte adevărate zone crepusculare din care fiecare să înţeleagă ce vrea. Pentru Primăria municipiului Timişoara contează doar ca la capitolul de venituri să fie cifre mai mari ca la capitolul de cheltuieli.
Deşi, se ştie că de la înfiinţarea lor întotdeauna, când se trage linie şi se face socoteala de sfârşit de an, au ieşit doar minusuri.
Pentru 2013, Colterm şi-a propus venituri de 206.720 mii lei, în vreme ce la cheltuieli a trecut 206.671 mii lei, ceea ce înseamnă un profit brut de ... 49 mii lei. Iar pentru 2014 şi 2015 se estimează o creştere a profitului până la 51 mii lei şi chiar de 52 mii lei!... Fabulos!
Ceea ce demonstrează încă o dată că cifrele sunt aruncate la întâmplare şi, în final, singura strategie funcţionează pe principiul cârpitului cum se poate atunci când se sparge buboiul.
Ca o comparaţie, în 2012, din datele preliminare, au reieşit venituri de 195.303 mii lei, la cheltuieli de 227.113 mii lei...
O altă strategie care se poartă la nivelul administraţiei locale este acela ca neapărat să scadă numărul angajaţilor, chestie care dovedeşte automat interesul pentru reformă şi eficientizare a unei regii locale.
La Colterm, aşijderea, numărul mediu de salariaţi total pe 2012 este de 974, existând propunerea ca în 2013 să ajungă la 909.
Asta în vreme ce câştigul mediu lunar pe salariat (lei/persoană) influenţat de bonificaţiile şi bonusurile în lei sau natură va creşte de la 3259 lei în 2012 la la 3431 lei în 2013.
Dar nu trebuie să vă neliniştiţi, fiindcă s-au găsit măsuri de îmbunătăţire a rezultatului brut şi reducere a arieratelor (113.193 mii lei), cum ar fi livrarea de energie termica mai mare cu 23.202 Gcal fata de anul 2012 (cu o influenta pozitiva asupra rezultatului brut), înregistrarea a 4 mil. venituri din productia de imobilizari prin executarea de lucrari de investitii in regie proprie, vanzare de fier vechi demontat din CET Sud, venituri din taxa de abonament aferent lucrarilor efectuate la blocuri, scaderea cheltuielilor de productie prin reducerea pierderilor de energie termica utilizand tehnologii noi de preizolare, reducerea cheltuielilor de productie prin cresterea randamentului de productie (cogenerare) a energiei termice, disponibilizarea a 100 persoane in sem.II 2013  (inclusiv cotele salariale aferente), precum şi o structura optima de combustibil prin consumul a 381 mii tone carbune si 54.000 mii mc gaz şi alte măsuri de reducere a costurilor fixe.
Care adună un total de... 33.520,2 mii lei.
Şi pe lângă buget, strategia de eficientizare a Coltermului va continua şi cu un vot pentru un nou consiliu de administraţie, cu (ultimul nou venit) Alexandru Chirilă, Ulita Aurel, Orban Andrei, Serpe Emil, Fasie Floare, Valea Emilian, Pampu Petrica, Ursuletu Lucian Eleodor şi Birceanu Florin.
Să-ţi moară gigacaloria, nu alta!...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.