ELEVII din BANAT vor invata mai bine!... 8.356.046,58 lei pentru reabilitarea energetica a Colegiului National Traian Lalescu din RESITA...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.03.2018 19:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Colegiul Naţional Traian Lalescu primeşte fonduri nerambursabile prin Regio-Programul Operaţional Regional pentru reabilitare energetica.

In Sala de Şedinţe a Primariei Municipiului Reşiţa, pe 13 martie 2018, a avut loc semnarea contractului de finantare pentru proiectul „Reabilitarea energetica a Colegiului Naţional Traian Lalescu, Reşiţa”.

Finanţarea nerambursabila se acorda in cadrul axei prioritare 3 „Sprijinirea tranziţiei catre o economie cu emisii scazute de carbon” şi prioritaţii de investiţii „Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionarii inteligente a energiei şi a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, şi in sectorul locuinţelor, Operaţiunea B - Cladiri Publice” a Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR).  

Semnatarii contractului de finanţare au fost Ioan POPA – Primar al Municipiului Reşiţa si Sorin MAXIM – Directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional in Regiunea Vest.

Proiectul, ce se va desfaşura pe parcursul a 28 luni de implementare, urmareşte creşterea eficienţei energetice in cladirile Colegiului Naţional Traian Lalescu (doua cladiri cu destinaţia de liceu şi o cladire cu destinaţia de sala de sport).
Printre lucrarile propuse in acest sens sunt vizate izolarea termica a faţadei, termo-hidroizolarea acoperişului, termoizolarea planseului peste ultimul nivel şi parter, reabilitarea instalaţiilor interioare de incalzire şi de furnizare a apei calde şi reci, dar şi refacerea sistemelor de preluare şi colectare a apei pluviale.
De asemenea, proiectul include montarea unei centrale termice noi, instalarea de panouri solare şi panouri fotovoltaice, implementarea unui sistem de climatizare realizat cu ventiloconvectori şi a unui sistem de ventilaţie mecanica cu recuperarea caldurii, implementarea unui sistem integrat de management energetic al cladirii, lucrari de inlocuire a tamplariei interioare, precum şi crearea de facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.

Rezultatul acestor masuri de eficientizare energetica va fi scaderea emisiilor CO2 cu aproximativ 73%.

Valoarea totala a proiectului este de 8.356.046,58 lei (1,80 milioane euro) iar valoarea finanţarii nerambursabile este de 6.880.284,26 lei (1,48 milioane euro).

***

Reabilitarea energetica a Colegiului Naţional Traian Lalescu, Reşiţa
Beneficiar: Unitatea administrativ teritoriala Municipiul Reşiţa
Valoare totala proiect    8.356.046,58 lei
Valoarea finanţarii nerambursabile    6.880.284,26 lei
Obiectivul general:
Creşterea eficienţei energetice in cladirile unitaţii şcolare "Colegiul Naţional Traian Lalescu" Reşiţa (doua cladiri cu destinaţia de liceu şi o cladire cu destinaţia de sala de sport).
Obiective specifice:
Masuri de creştere a eficienţei energetice:
•    Izolarea termica a faţadei:
#    anvelopare parte opaca cu placi semi-rigide de vata bazaltica de 10 cm şi de 15 cm (4.439 mp),
#    parte vitrata - inlocuirea tamplariei exterioare existente cu geam termopan şi tamplarie din PVC (923,15 mp);
•    Termo-hidroizolarea acoperişului de tip terasa (804,75 mp); termoizolarea acoperişului tip şarpanta (785,68 mp) şi termoizolarea planseului peste ultimul nivel şi parter cu sisteme termoizolante;
•    Reabilitarea termica a instalaţiei interioare de incalzire şi a sistemului de furnizare a apei calde de consum, inclusiv montarea unei centrale termice noi;
•    Instalarea de panouri solare şi panouri fotovoltaice;
•    Implementarea unui sistem de climatizare realizat cu ventiloconvectori şi a unui sistem de ventilaţie mecanica cu recuperarea caldurii;
•    Inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu LED cu eficienţa energetica ridicata şi durata mare de viaţa; instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţa;
•    Implementarea unui sistem integrat de management energetic al cladirii pentru monitorizarea tuturor instalaţiilor din cladire (electrica, termica, ventilaţie, climatizare, incendiu, control acces, efracţie).
Masuri conexe care contribuie la imbunataţirea cladirii:
•    Repararea elementelor de constructie şi consolidarea cladirii;
•    Repararea acoperisului tip terasa si sarpanta, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice;
•    Repararea/inlocuirea instalatiei de distributie a apei reci si/sau a colectoarelor de canalizare menajera si/sau pluviala;
•    Crearea de facilitati pentru persoanele cu dizabilitati (rampa de acces la intrare, grup sanitar);
•    Refacerea finisajelor interioare in zonele de interventie;
•    Reabilitarea integrala a instalaţiei electrice;
•    Lucrari de inlocuire a tamplariei interioare (uşi de acces şi ferestre).
Rezultate estimate    •    Scaderea emisiilor CO2 cu aprox. 73%
•    Scaderea consumului anual de energie primara din surse neregenerabile cu aprox. 74%
•    Consum energie primara din surse regenerabile - aprox. 26%
Durata de implementare    28 luni
Axa prioritara 3 - Sprijinirea tranziţiei catre o economie cu emisii scazute de carbon
Prioritatea de investiţii - Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionarii inteligente a energiei şi a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, şi in sectorul locuinţelor, Operaţiunea B - Cladiri Publice
•    Apelul de proiecte: POR/2016/3/3.1/b/1/7 REGIUNI
Numarul cererii de finanţare    V/CS/2016/3/3.1/B/1/474/23.06.2017, cod SMIS 115363

Fondurile nerambursabile pentru reabilitarea cladirilor publice sunt acordate in cadrul prioritataţii de investiţii 3.1: Eficienţa energetica, Operaţiunea B. Cladiri publice a Regio-Programul Operaţional Regional. Acest apel de proiecte a avut o alocare de fonduri nerambursabile (din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala şi din Bugetul de stat) ce totalizeaza 34,19 milioane euro pentru Regiunea Vest.
In Regiunea Vest au fost depuse spre finanţare pe aceasta componenta 73 de proiecte cu o valoare a finanţarii nerambursabile de 84,40 milioane euro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.