Esti singur, traiesti stari depresive, emotii de tristete, anxietate sau lipsa de speranta?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.03.2014 17:02 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul de Psihologie, impreuna cu Departamentul de Stiinte Comportamentale (Universitatea Linkoping, Suedia) şi Centrul de Medicina Integrativa (Universitatea Maryland, Facultatea de Medicina, SUA) au iniţiat un program profesionist de PsihoTerapie Online a Depresiei (PsiTOD).

Programul, lansat in 21 martie, se adreseaza persoanelor care se simt singure, traiesc stari depresive, emoţii de tristeţe, anxietate sau lipsa de speranţa.
Persoanele incluse in studiu vor avea acces gratuit la acest program si vor beneficia 9 saptamani de asistenţa psihologica acordata online.

Programul PsiTOD a fost elaborat pe baza principiilor Terapiei Cognitiv-Comportamentale.
Aspectul inovativ este legat de cele doua versiuni ale intervenţiei propuse.
Versiunea convenţionala a programului porneşte de la ideea ca resursele sociale şi psihologice pe care le are la dispoziţie un individ pot fi utilizate pentru a rezolva mai eficient problemele cu care se confrunta. Versiunea creştina a programului porneşte de la ideea ca resursele religioase pe care le are la dispoziţie un creştin pot fi utilizate pentru a rezolva mai eficient problemele cu care se confrunta.
Studii similare din Suedia şi SUA au demonstrat eficacitatea acestor intervenţii.

Ce este depresia?

Depresia este o stare mentala de tristeţe persistenta care poate afecta gandurile, comportamentul, emoţiile şi starea de bine a individului. Persoanele depresive traiesc emoţii de tristeţe, anxietate, lipsa de speranţa, ingrijorare, neajutorare, lipsa de valoare, vinovaţie, iritabilitate sau agitaţie. Ele işi pierd interesul pentru activitaţi care inainte erau placute, le scade pofta de mancare sau mananca excesiv, intampina probleme de concentrare a atenţiei sau de luare a deciziilor. Adesea, persoanele depresive au probleme cu somnul (insomnie sau dormit excesiv), se simt  obosite, sunt lipsite de energie sau foarte agitate şi pot avea acuze somatice. Cand intensitatea simtomelor trece de o anumita limita, aceste persoane se pot gandi la sinucidere. Daca simptomele dureaza mai mult de doua saptamani şi impiedica persoana sa işi desfaşoare normal activitaţilor zilnice inseamna ca depresia are o intensitate clinica.

La nivel mondial, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni. In Europa se estimeaza ca 50 de milioane de persoane sufera de aceasta boala
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a elaborat un scurt metraj care explica intiutiv simptomele depresiei. Persoanele interesate pot il urmari aici:

Programul PsiTOD se adreseaza persoanelor care şi-au pierdut interesul sau placerea faţa de lucrurile care anterior le faceau placere, se simt copleşite chiar de activitaţi obişnuite, au tulburari de somn (insomnie sau dormit excesiv), au dificultaţi de gandire, concentrare a atenţiei sau luare a deciziilor, traiesc sentimente de vina si devalorizare, au un apetit diminuat sau le-a crescut semnificativ pofta de mancare, in prezent nu beneficiaza de niciun tratament psihologic pentru depresie, au peste 18 ani si au acces la un calculator conectat la Internet.

Persoanele care doresc sa beneficieze de Programul PsiTOD se pot inscrie pe pagina de web a proiectului https://www.iterapi.se/sites/psitod sectiunea Inregistrare.
Odata inscrişi, participantii vor fi directionati catre chestionarele de screening care necesita aproximativ 50 minute pentru a fi completate.
Vor fi selectate doar persoanele care pot beneficia maximal de aceasta intervenţie. Numarul de locuri este limitat, motiv pentru care se incurajeaza inscrierea cat mai rapida in program.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.