Estul judetului Timis, campion la incendiile necontrolate

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.05.2015 13:10 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

I.S.U. BANAT al judetului Timis a ”raportat” prefectului, conform ordinului nr 240/13.05.2015, la ultimul Colegiu prefectural, activitatea desfaşurata pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta cauzate de arderile necontrolate produse la miristi si vegetatie uscata de pe terenurile agricole.

Aşa ca s-a trecut la educatie preventiva, pregatire si verificare a respectarii masurilor de prevenire a incendiilor de vegetatie uscata pe raza unitatilor administrativ teritoriale Faget si Curtea, Margina, Tomesti, Iecea, Mare, Biled, Sandra, Lenauheim şi Becicherecu Mic.
E adevarat, s-a lasat şi cu vreo 5 avertismente şi o amenda contraventionala de 2500 lei...

Au mai şi editat ceva materiale educative cu tematica Apararea impotriva incendiilor pe timpul utilizarii focului deschis la arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale si nişte... flyere color cu Atentie la focul deschis, au distribuit materiale pentru popularizare pe timpul efectuarii controalelor de fond la localitati (45 unitati administrativ teritoriale controlate) şi s-au atentionat primarii din judetul Timis, printr-o adresa, asupra obligatiilor legale ce le revin in acest sens...

Printre altele, in primele cinci luni ale anului 2015, pe raza judetului Timis, s-a intervenit pentru stingerea a 126 de incendii cauzate de arderi necontrolate la miristi, vegetatie uscata, cu 34% mai mult decat in anul precedent (72 interventii au depasit 1 ha),  suprafata incendiata totalizand 311 ha, adica o majorare cu 93%...

In anul 2015, echipajele I.S.U. BANAT (722 efective si 121 autospeciale), au intervenit pentru stingerea a 116 incendii de vegetatie uscata (10 fiind stinse doar de servicii voluntare).
Numarul mare de interventii, distantele pana la locul interventiei (1.349 km) si durata cumulata a interventiilor (aproximativ 144 ore) au generat costuri semnificative.
Din analiza zonelor in care au avut loc incendiile s-a observat faptul ca sunt in aceleasi zone ca si in anii precedenti: Lugoj si localitati limitrofe, Curtea, Margina, Tomesti, Faget, preponderent in zona de Est a judetului.

In anul 2014 s-a constatat o diminuare semnificativa, comparativ cu anii precedenti.
Astfel, s-a intervenit pentru stingerea a 15 incendii de miriste care au totalizat 224 ha (cele mai mari suprafete incendiate au fost la Checea, Stiuca, Cenad, Periam, Biled), 113 incendii de vegetatie uscata, totalizand 172 ha (cele mai mari suprafete incendiate au fost la Margina, Curtea, Foeni, Dumbravita) si 5 incendii pasune totalizand 13 ha.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.