Etnosculptura de Mihai-Corneliu Donici la Triade

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.05.2012 08:30 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Galeria Triade din Timişoara devine, joi 3 mai 2012, la ora 19, spaţiul de lansare a unui inedit proiect estetic: „Înainte de Brâncuşi” - etnosculptură de Mihai – Corneliu Donici.

„Spaţiul românesc a creat o extraordinară civilizaţie a lemnului, pe care Brâncuşi a transfigurat-o din arhaic în modernitatea abstractă. Artefacte din cultura populară pot fi recunoscute ca fiind la originea creaţiei genialului sculptor, ele pierzându-şi funcţionalitatea, dar rămânând cu frumuseţea intrinsecă a formei şi cu emoţia atingerii umane. Putem rămâne în universalitate doar păstrându-ne identitatea”, susţine artistul. Recuperate din sălaşuri abandonate, din gospodării ţărăneşti în ruină, salvate din comerţul adesea destructiv al pieţelor de vechituri, piesele de lemn din care au fost realizate etnosculpturile sunt contemporane cu Brâncuşi, sau chiar mai vechi. Pierzându-şi, în timp, funcţia practică pentru care au fost create, ele sunt recuperate într-un context estetic original, primind astfel un nou destin. Perpetuând un concept brâncuşian, suporţii lucrărilor fac parte din compoziţie. Ei sunt realizaţi din „căpriori” recuperaţi din vechea Garnizoană a Timişorii, demolată.
La vernisaj, etnosculpturile vor fi prezentate de Marcel Tolcea şi Dan Ungureanu. Muzicianul Doru Roman va susţine un recital de percuţie contemporană, pe instrumente de lemn. Triada culturală va fi întregită de lansarea cărţii „Calea rătăcită”, de Constantin Prut, prezentată de Otilia Hedeşan.
Evenimentul este organizat de Fundaţia Interart Triade şi Asociaţia Culturală Arte-Factum. Expoziţia „Înainte de Brâncuşi” - etnosculptură de Mihai-Corneliu Donici va putea fi vizitată la Galeria Triade (Timişoara, Calea Martirilor 51-45) până în 17 mai 2012, prin programare telefonică prealabilă, la numărul 0040.256.48.20.56.

 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.