Evaziune fiscala de 1 milion de euro cu zahar alb

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.02.2012 11:25 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Comisarii secţiei Timiş a Gărzii Financiare au descoperit, în urma unui control făcut la o societate comercială din Oradea care se ocupa de comercializarea zahărului, un prejudiciu de un milion de euro rezultat din sustragerea la plata TVA.Firma orădeană a efectuat achiziţii intracomunitare din Germania de 11.300 tone de zahăr alb pentru care, ulterior, a facilitat înregistrarea unor livrări intracomunitare fictive de zahăr către Bulgaria cu scopul de a valorifica marfa în România fără a plăti TVA.

În urma verificărilor efectuate de Garda Financiară Timiş s-a constatat că marfa livrată către societatea bulgară (al cărei unic asociat este un cetăţean român) nu a părăsit, în fapt, România, fiind transportată şi descărcată la sediul unei societăţi din Vălenii de Munte, judeţul Prahova.

Până la data controlului, erau deja distribuite pe acest circuit 5.130 tone zahăr alb. Operaţiunea de valorificare pe piaţa internă a fost mascată prin livrări intracomunitare care beneficiază de scutire la plata TVA conform art. 134, alin. (2) din Codul fiscal.

Comisarii Gărzii Financiare au stabilit, totodată, că pe lanţul de firme creat cu scopul eludării plăţilor de TVA şi impozit pe profit aferente tranzacţiilor se află şi firma care a asigurat transportul mărfurilor de la Constanţa la Vălenii de Munte.

'Societatea din Vălenii de Munte a făcut intrare fictivă pe zahărul respectiv de la societăţi de tip fantomă din zonă şi, ulterior, marfa a fost ambalată în pungi de un kilogram şi distribuită în două lanţuri de magazine', a declarat Anton Pop, comisarul şef al Gărzii Financiare Secţia Timiş.

Prejudiciul creat bugetului de stat în urma comercializării a jumătate din cantitatea achiziţionată se ridică, la o primă estimare, la 4.491.859 lei reprezentând TVA colectat şi însuşit ilegal.

Garda Financiară Timiş a sesizat DIICOT Bucureşti în acest caz şi a pus sechestru pe bunurile societăţii din Oradea. De asemenea, s-a dispus recuperarea prejudiciului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.