Evaziune fiscala, spalare de bani si firme fantoma

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.06.2014 17:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism - Biroul Teritorial Mehedinţi impreuna cu ofiţerii de poliţie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitaţii Organizate Gorj, Brigazilor de Combatere a Criminalitaţii Organizate Craiova şi Timişoara şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi au desfaşurat in data de 3 iunie, 22 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mehedinţi, Timiş şi Gorj, in cadrul unei acţiuni vizand destructurarea unei grupari infracţionale organizate specializata in infracţiuni de evaziune fiscala şi spalare de bani.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca liderii gruparii au identificat agenţi economici interesaţi sa-şi diminueze ilegal baza impozabila prin inregistrarea in documentele contabile a unor operaţiuni comerciale nereale, dupa care, prin firmele controlate de catre ei prin interpuşi au emis facturi aferente operaţiunilor fictive derulate cu societaţile comerciale respective.
Grupul infracţional organizat a furnizat facturi fiscale in schimbul unor comisioane cuprinse intre 3 - 10% din valoarea inscrisa pe acestea, iar contravaloarea lor este achitata in principal prin transferuri bancare in conturile firmelor emitente, dar şi cu chitanţe de plata in numerar.
Ulterior, dupa retragerea in numerar a sumelor respective şi dupa reţinerea comisioanelor stabilite, liderii gruparii inapoiau banii partenerilor de afaceri care ii reintroduceau in patrimoniul firmelor deţinute.

Astfel, in cursul anilor 2009 - 2013, firmele controlate de liderii gruparii au efectuat livrari nereale de marfuri catre mai multe firme, care in acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de peste 6.000.000 de lei, constand in T.V.A. şi impozit pe profit deduse in mod nelegal.
In scopul ingreunarii cercetarilor fiscale şi penale, beneficiarii facturilor ce nu reflecta operaţiuni economice reale au inregistrat in evidenţele contabile facturi emise şi de alte societaţi, infiinţate de membrii grupului infracţional organizat pe numele lor sau al unor persoane interpuse.
Au fost identificate astfel, ca fiind folosite in activitatea infracţionala, mai multe societaţi cu comportament de tip ,,fantoma' in numele carora au fost emise facturi ce nu reflecta operaţiuni economice reale.
Reprezentanţii legali şi persoanele imputernicite pe conturile societaţilor comerciale de unde au fost efectuate retragerile masive de numerar, in inţelegere cu reprezentanţii legali ai societaţilor comerciale care au avut calitatea de ordonator pentru tranzacţiile financiare respective, au disimulat adevarata natura a circulaţiei acestor fonduri, cunoscand ca banii provin din savarşirea unor infracţiuni de evaziune fiscala.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.