Evenimente culturale la Muzeul de Arta

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.02.2012 15:26 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara va fi gazda a 3 evenimente culturale în perioada 29 februarie - 2 martie a.c.

*Astfel, miercuri, 29 februarie, de la ora 19, publicul este invitat la lansarea albumului de artă Barrique Art. Artă şi Vin. De Gustibus.
Albumul este realizat în urma expoziţiei cu acelaşi nume, vernisată în toamna anului 2011 la Muzeul de Artă Timişoara.
Atunci aţi putut admira 22 de butoaie de vin transfigurate de artişti din România şi Franţa.
Acum, o parte dintre artişti vă vor întâmpina în Sala Barocă alături de iniţiatorii proiectului Barrique Art: Andrei Herczeg şi Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara.

*Joi, 1 martie 2012, de la ora 18, conferinţa FRANZ LISZT LA TIMIŞOARA
Ultimul turneu al marelui pianist prin sud-estul Europei, 1846-1847.
Promotorul evenimentului este Dr. Franz Metz, muzicolog din Muenchen. Prelegerea sa va fi însoţită de exemplificări muzicale şi prezentări virtuale.
Timişoara a fost una dintre ultimele localităţi în care a concertat Franz Liszt în ultimul său turneu de concerte, care l-a adus şi pe meleagurile bănăţene. La vârsta de numai 35 de ani a pus capăt activităţii sale de virtuoz al pianului. La Timişoara, el a fost numit membru de onoare a societăţii muzicale Temeswarer Liederkranz, a primit o coroană de lauri din aur şi a cedat o mare parte din veniturile sale din concerte unor instituţii din această metropolă. Răsunetele concertelor lui Liszt în Banat au găsit ecou şi în presa europeană. Pentru prima dată vor fi prezentate în această conferinţă documente inedite din timpul prezenţei lui Liszt la Timişoara.
Dr. Franz Metz activează ca organist şi muzicolog la Muenchen, este originar din Banat şi autor al mai multor volume şi lucrări muzicologice în domeniul istoriei muzicii sud-est europene. În concertele sale şi prin numeroasele producţii pentru radio şi TV, încearcă să promoveze internaţional muzica din Banatul secolelor XVIII-XIX.

*Vineri, 2 martie a.c., de la ora 17, prezentarea de carte IOAN IOVAN - Semantica artelor vizuale (vol. I, II, III), Ed. Anthropos, Timişoara, 2011.
Vor participa: scriitorul Lucian Alexiu, managerul Liviu Curtuzan, istoricul de artă Janos Szekernyes - preşedintele UAP Timişoara, prof. univ. dr. Marcel Tolcea - managerul Muzeului de Artă Timişoara, prof. univ. dr. Ionel Nariţa, prof. univ. dr. Lucian Petrescu, prof. univ. dr. Ioan Petrişor.
Intrarea la cele 3 evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile (aproximativ 80).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.