Exclusiv / Cea mai mare tranzactie cu terenuri agricole - 28.500.000 euro

Scris de Costin Stefan | Publicat in 22.12.2011 07:17 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Ultimile luni ale anului au revigorat tranzactiile cu terenuri agricole. 

Companiile straine care pornisera in 2007-2008 proiecte de achizitii de terenuri agricole au fost nevoite sa-si domoleasca avantul odata cu criza,lipsa finantarii fiind puternic resimtita in domeniu.
Sfarsitul anului pare sa fi restartat aceasta activitate, unele dintre aceste firme incercand sa-si reconfigureze portofoliul, fie prin vanzarea unor suprafete catre altii, fie prin inceperea unor noi achizitii.
Astfel, de curand s-a incheiat, probabil, cea mai mare tranzactie cu terenuri agricole din Romania, din ultima perioada.
O ferma de 4100 ha, aflata in Gataia, detinuta de un grup de investitori italieni prin intermediul a doua firme, Trovatore srl si Don Carlos srl, a fost vanduta pentru suma record de 28.500.000 euro catre o companie inregistrata in Luxemburg si care este detinuta de un cetatean german. Valoarea tranzactiei a fost determinata de gradul mare de compactare al terenului, de dotarea cu tractoare si utilaje de ultima ora precum si datorita investitiilor in spatiile de depozitare, pe care italienii le-au facut in ultimii ani.
Investitiile in ferma au inceput in urma cu 10 ani, compactarea unei astfel de suprafete nefiind facila, insa exitul a fost pe masura. De asemenea, la inceputul lunii noiembrie s-a incheiat o alta afacere importanta, de data aceasta intre doua firme daneze.
Trustul Ingleby, detinut de celebra familie miliardara daneza Rausing, a cumparat de la Dangro Invest o suprafata de teren agricol de circa 1.200 ha, aflata in Tormac si Maureni.
Pretul, neconfirmat de parti, pare sa fie in jurul valorii de 3.200 euro/ha. In felul acesta, Ingleby isi continua extinderea in Banat, dupa mai multe preluari de succes.
In 2008, incepea prin preluarea Campo D’oro, detinuta de cunoscutul investitor italian Roncato, adica peste 3.000 ha aflate la Olosag si Stiuca, apoi Cinque Stelle detinuta tot de un Italian, aproape 1.200 ha la Sacu, pentru ca anul trecut sa cumpere peste 2.500 ha la Sipet, teren agricol detinut de First Farm.
Cu toate acestea, norii depresiei economice persista, o veste proasta fiind intrarea in insolventa a Aton Transilvania, ce detinea cea mai mare exploatare agricola din vestul tarii. Cererea de insolventa a fost formulata de unul din actionari, principalii pagubiti fiind fiscul si Primaria Sanandrei.
De asemenea, unele surse spun ca ar fi esuat negocierile dintre Rabo Farm si actionarii Agrigiulvaz. Agrigiulvaz detine in exploatatie circa 6.000 ha, fiind controlata de un cetatean spaniol. Rabo Farm este subsidiara uneia dintre cele mai mari banci olandeze.
Terenul agricol va continua sa suscite interesul marilor investitori si anul viitor.
Lupta pentru constituirea unor pozitii dominante pe piata agricola va fi noua provocare a anilor viitori.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.