Exercitiu la Butan Gas

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.02.2012 16:06 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Ieri, 23.02.2012, pompierii lugojeni au verificat modul de aplicare al Planului de Urgenţă Externă al S.C. ButanGas S.A. – filiala Timiş şi gradul de cooperare dintre angajaţii societăţii şi forţele de intervenţie specializate, în cazul unei situaţii de urgenţă.

În data de 23 februarie 2012, ora 11.10, are loc o explozie la un rezervor de butan al societăţii comerciale din Lugoj. Explozia este urmată de un incendiu puternic, care afectează două apartamente din blocurile din apropiere, iar întreaga zonă, pe un perimetru de aproximativ 280 m 2 este contaminată cu gaze. Serviciul privat pentru situaţii de urgenţă al operatorului economic intervine prompt pentru evaucarea personalului şi solicită sprijinul profesioniştilor. Se sistează gazul şi electricitatea şi se întrerupe circulaţia în zona afectată. La faţa locului sosesc pompierii militari ai detaşamentului din Lugoj, cu toate maşinile din dotare, Serviciul de Ambulanţă şi forţele de ordine ale poliţiei şi armatei. Accidentul este deosebit de grav, având victime multiple. Sunt solicitate forţe suplimentare. Se impune urgent activarea Planului roşu de intervenţie.

SCOPUL ŞI OBIECTIVELE EXERCIŢIULUI: Verificarea concepţiei de acţiune în cazul producerii unui accident în incinta operatorului economic şi a modului de aplicare a procedurii în astfel de situaţii; Verificare şi actualizarea Planului de Urgenţă Externă pentru S.C. Butan Gas S.A., plan întocmit de I.S.U. Timiş; Verificare şi actualizarea Planului roşu de intervenţie; Organizarea în teren a cooperării cu forţele participante la intervenţie; Executarea întrunită a operaţiunilor de intervenţie; Verificarea capacităţii operaţionale a unităţii şi a funcţionării tehnicii şi materialelor din înzestrare; Realizarea fluxului informaţional - decizional cu structurile care asigură funcţii de sprijin pentru tipurile de risc la explozie, incendiu şi poluare accidentală.

Astfel de exerciţii – verificări se realizează o dată la maxim 3 ani, la obiectivele care prezintă pericole de accidente majore, în care sunt implicate substanţe periculoase. În judeţul Timiş există cinci astfel de obiective, pentru care se întocmesc şi verifică planuri de urgenţă externă, de către personalul I.S.U. Timiş: S.C. Petrom LPG S.A., amplasat în municipiul Timişoara, str. Ioan SLAVICI; S.C. Detergenţi S.A., amplasat în municipiul Timişoara, str. Stan VIDRIGHIN; S.C. OMV Petrom S.A., depozitul de carburanţi nr. 1 Timişoara, str. Industriilor; S.C. OMV Petrom S.A. Fields Clusters Arad, staţia dezgazolinare Călacea, situată extravilan Satchinez; S.C. Butan GAS România S.A., filiala Lugoj, str. Buziaşului.

Dintre acestea, în cazul producerii unui eveniment, cele mai mari riscuri le prezintă S.C. Butan Gas S.A. Lugoj, prin amplasarea sa în imediata apropiere a cartierului de locuinţe Iosif Constantin DRĂGAN, a drumului judeţean care face legătura între Lugoj şi Buziaş şi a liniei de cale ferată aflată la aproximativ 100 m de obiectiv.
Anul acesta, verificarea a fost realizată şi în contextul sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile din România.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.