Falsificatori de bani, ridicati de politie

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.08.2012 13:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În această dimineaţă, au fost efectuate 11 descinderi în judeţele Timiş şi Bihor (video) pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializată în contrafacere şi plasare de bancnote contrafăcute.

Astăzi, Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timişoara, cu sprijinul S.O.S. Timişoara, au efectuat 11 descinderi în judeţele Timiş şi Bihor (video 2) la imobile folosite de membri unei grupări care falsifica bancnote din cupiura de 100 şi 200 de lei.
În urma acestor activităţi au fost identificaţi membrii grupării, faţă de aceştia urmând a se dispune măsurile legale.
Din cercetări a rezultat că bancnotele contrafăcute erau plasate pe piaţa din municipiul Timişoara, dar şi în alte judeţe din vestul ţării.
Modul de operare consta în contrafacerea bancnotelor de către liderii grupării şi plasarea acestora pe piaţă, prin intermediul săgeţilor care cumpărau produse cu valoare mică, de la diverşi comercianţi. Ca urmare a restului primit, în schimbul bancnotei oferite pentru cumpărare, obţineau sume de bani în bancnote reale, de valori mai mici.
Persoanele folosite pentru plasarea bancnotelor aveau o condiţie modestă, provenind din zone şi medii sărace şi plasau banii, cu precădere, în cursul nopţii profitând de faptul că vigilenţa vânzătorilor era scăzută.
Pentru documentarea activităţii infracţionale şi destructurarea grupării, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, procurorii D.I.I.C.OT. - Serviciul Teritorial Timişoara şi specialişti ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă au constituit un grup comun de lucru, reuşind în aproximativ o lună şi jumătate să stabilească modul cum acţionau suspecţii, persoanele care confecţionau banii, tehnicile de falsificare, dar şi săgeţile folosite la plasarea banilor în teren.

***

Poliţiştii au ridicat 11 persoane în urma percheziţiilor realizate în această dimineaţă în judeţele Timiş şi Bihor.
Începând cu orele 07.00, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Timişoara ( inclusiv S.C.C.O Arad) şi D.G.I.P.I. în cooperare cu S.O.S. Timişoara, I.P.J. Timiş – S.I.R. şi Serviciul Criminalistic au descins la 11 locaţii în scopul identificării mijloacelor tehnice de contrafacere a bancnotelor, a mijloacelor de transport utilizate, a documentelor, înscrisurilor şi sumelor de bani rezultate din operaţiunile ilegale derulate, dar şi pentru depistarea membrilor grupării infracţionale organizate specializată în falsificarea monedelor în cupiura de 100 şi 200 de lei.
Cu această ocazie au fost realizate simultan nouă percheziţii pe raza municipiului Timişoara şi o percheziţie pe raza localităţii Bucovăţ din judeţul Timiş, dar şi o percheziţie în comuna Olcea, judeţul Bihor, realizată de către lucrătorii B.C.C.O. Oradea.
În cadrul activităţii de cercetare s-a stabilit că bancnotele contrafăcute erau realizate într-un apartament închiriat de către D.A.F., apartament la care avea acces numai acesta. Bancnotele erau transferate apoi către un alt membru al grupării, F.S. , care le plasa contra unui procent cuprins între 20 şi 30 % din valoarea bancnotelor contrafăcute la ceilalţi membrii ai grupării identificaţi ca fiind B.F., G.C.C., Ţ.I.A., T.G.V., M.A.. La rândul lor aceştia plasau bancnotele contrafăcute pe piaţă (la mici agenţi economici, vânzători ambulanţi de fructe şi legume, centre comerciale, etc.) prin intermediul săgeţilor, din rândul cărora au fost identificaţi I.C.D. şi I.L.A.
În final o parte din banii reali câştigaţi, se întorceau pe filieră în sus până la liderul grupării D.A.F.
Prin faptele lor, suspecţii au creat un prejudiciul estimat până în prezent la 100.000 lei.
În data de 28.08.2012, urmare a monitorizării şi a localizării succesive în teritoriu, a unuia dintre membrii grupării, în persoana numitului T.G.V., s-a reuşit cu sprijinul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I.P.J. Argeş şi a lucrătorilor din cadrul B.C.C.O. Piteşti oprirea în trafic a autoturismului utilizat de acesta.
La bordul autovehiculului au mai fost identificate două persoane care aveau rolul de săgeţi în plasarea de monedă contrafăcută, precum şi 86 bancnote contrafăcute, în cupiura de 200 lei, existând indicii că pe traseul urmat de la Timişoara la Piteşti aceştia ar fi plasat 10 – 14 bancnote de acelaşi fel. Toate cele trei persoane au fost escortate până la Timişoara în vederea continuării cercetărilor.
Cei 11 suspecţi au fost conduşi la sediul DIICOT pentru audieri, cercetările continuând sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea constituirii unui grup infracţional organizat, contrafacerea de monede şi plasarea pe piaţă a acestora.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.