Fantomele anticomuniste din Padurea Verde...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.02.2014 00:33 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Consiliul Local al municipiului Timişoara va vota un proiect de hotarare privind alocarea sumei de 300.000 lei de la bugetul local in vederea continuarii lucrarilor de constructie la Monumentul Rezistentei Anticomuniste din Banat.
Asociatia a realizat construcţia acestui monument in perioada 1998-2000, avand ca sursa financiara sponsorizari şi contribuţii din partea unor unitaţi economice, persoane fizice şi autoritaţi locale.

Consiliul Local al municipiului Timişoara a participat in calitate de coorganizator pentru finalizarea construcţiei monumentului.
In acest sens, prin HCLMT nr.133/1995, Consiliul Local Timişoara a aprobat amplasarea Monumentului Rezistentei Anticomuniste din Banat, in Timişoara, zona Padurea Verde, intre paraul Behela şi Aleea C.F.R, iar prin HCLMT nr.102/1996, HCLMT nr.104/1999, HCLMT nr.508/2000, HCLMT nr 261/04.12.2012, HCLMT nr. 426/30.07.2013 au fost aprobate participarile Consiliului Local prin alocarea unor sume de bani.
Monumentul Rezistentei Anticomuniste este ridicat in zona unde au fost ucisi in lupta, conform presedintelui AFDPR Timis, Teodor Stanca, 32 de luptatori anticomunisti in luptele cu fortele securitatii conduse de colonelul Ion Uta, dar si unde au fost executati "banditi" care s-au opus instaurarii comunismului.

Monumentul Rezistentei Anticomuniste din Banat, spune Filiala Timis a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, se afla la momentul actual intr-o stare de degradare avansata şi este necesara o intervenţie de reamenajare pentru a crea o imagine adecvata şi sobra.
Proiectanţii monumentului care, fie vorba intre noi, este construit in aceeaşi formula clasica, o movila de pamant cu o cruce aşezata deasupra, aşadar arhitectul Şerban Sturdza şi SC Prodid SRL au pus la dispozitia Asociatiei AFDPR Timis un proiect de reamenajare a acestui loc de reculegere si comemorare a victimelor comunismului potrivit scopului pentru care a fost creat.
In proiectul de reamenajare, SC PRODID SRL propune, in primul rand, crearea unei incinte imprejmuite in jurul monumentului, pentru a putea dispune de un acces controlat si pentru a-l proteja de actiunile de vandalism.
In al doilea rand, se propune mentinerea stabilitatii movilei de pamant, reprofilarea si fixarea taluzului prin utilizarea de celule GEO si prin executarea la baza taluzului a unei centuri formate din 45 de placi de beton armat turnat monolit si a unui trotuar de acces in jurul monumentului, iar pe aceste placi de beton sa fie amplasate placi memoriale din granit negru pe care sa fie inscriptionate numele celor care au fost executati la Padurea Verde, a celor care au fost ucisi in luptele cu securitatea si a celor care au murit in inchisori, lagare si deportari apartinand zonei Banatului.
Ansamblul memorial va cuprinde si sisteme de irigat, iluminat si supraveghere video continua de la distanta.

In perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, Padurea Verde a fost folosita de Securitate pentru executii si se banuieste ca undeva in zona exista cel puţin o groapa comuna in care au fost aruncate trupurile celor impuscati.
Aşa s-a intamplat, din cate se ştie, la 2 august 1949, cand deşi condamnaţi doar la inchisoare, şapte romani au fost duşi in Padurea Verde şi executaţi, aruncaţi intr-o groapa comuna.
Pe certificatele de deces, inregistrate abia la 14 august 1957, la opt ani de la execuţie, figurau ca motive ale deceselor, in aceeaşi zi şi la aceeaşi ora, insuficienţa cardiaca, miocardita cronica, TBC pulmonar sau hipertensiune arteriala...

Pana la urma, ideea este ca la aproape 25 de ani de la caderea comunismului, in oraşul-simbol Timişoara inca nu s-a reuşit finalizarea unui monument dedicat rezistenţei anticomuniste din Banat.

Pe de alta parte, monumentul este fara personalitate, fara identitate. Imaginaţia celor care l-au conceput a fost nu numai falimentara. Doar o imitaţie pe care o uiţi inainte de a o privi...

Şi nu in ultimul rand, la aproape 25 de ani de la caderea comunismului, in Padurea Verde se ştie aproape cu siguranţa ca exista cel puţin o groapa comuna cu eroi care au fost executaţi pentru ca au luptat pana la capat, pana la jertfa suprema. 

Nimeni, in schimb, nu a mişcat un deget ca sa gaseasca ramaşiţele celor sacrificaţi. Zac uitaţi acolo, ca nişte fantome ale unui destin parca lipsit de memorie, de respect, de onoare...

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.