FANTOMELE de la CIACOVA si DUELURILE in apararea ONOAREI pierdute...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.04.2018 11:52 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Ştiaţi ca din fosta cetate Ciacova, ridicata undeva la final de secol XIV şi numita in vechime Chaak, se pastreaza doar Cula, unicat in judeţul Timiş?...
Ca in preajma ei, in vremuri de demult, militarii şi oamenii de seama ai timpului, işi aparau prin duel, onoarea ranita?
Sau ca, undeva la sfarşitul anilor 70, Cula a fost scena unei romantice poveşti cu... fantome?
Sunt doar cateva dintre tainele celui mai bine pastrat donjon din Timiş.
Taine pe care un grup de specialişti de la Direcţia Judeţeana pentru Cultura Timiş, Universitatea de Vest, Muzeul Naţional al Banatului le completeaza cu informaţii ştiinţifice bine puse la punct şi le aduc in faţa publicului in 18 aprilie, in cadrul unui eveniment organizat de Direcţia Judeana pentru Cultura Timiş, un workshop intitulat Chaak– cetatea uitata şi prilejuit de Ziua Internaţionala a Monumentelor Istorice.

“Direcţia Judeţeana pentru Cultura Timiş a demarat anul acesta o serie de workshopuri dedicate in special ghizilor turistici. Dorim astfel ca informaţii foarte interesante, dar mai puţin cunoscute despre istoria şi patrimoniul Timişului sa ajunga la publicul larg. Evenimentul de la Ciacova este al patrulea din cadrul acestui proiect. De ce Ciacova? Pentru ca vorbim despre o localitate cu... tentaţii turistice, in special pentru iubitorii de istorie. In plus, in ultimii 5 ani, aici s-au desfaşurat cercetari arheologice şi proiecte de restaurare a patrimoniului mobil şi imobil de aici. Aducem astfel in faţa publicului informaţii noi şi interesante.” – spune Victor Bunoiu, consilier DJC Timiş şi coordonator al evenimentului.

Intalnirea va avea loc in Sala de consiliu a Primariei Ciacova, in 18 aprilie 2018, incepand cu ora 10.00.
Cu acest prilej, participanţii vor asista la urmatoarele prezentari: Trecutul sub paşii noştri - Cercetarile arheologice preventive din Piaţa Cetaţii, str. Nicolae Balcescu, str. Timişului (2013-2017) – arhg. dr. Dorel Micle (UVT), arhg. dr. Alexandru Flutur (MNB), arhg. dr. Silviu Ene, Razvan Petcu, Mihai Dunca, Silviu Iliuţa (UVT); Studii privind reabilitarea Culei şi a Ansamblului urban “Piaţa Cetaţii” Ciacova – arh. Bogdan Demetrescu (S.C. D Proiect SRL); Din lumea militarilor de altadata - Cazarma de cavalerie din Ciacova – arhg. Dan Vlase (Direcţia Judeţeana pentru Cultura Timiş); Restaurarea steagului pompierilor voluntari din Ciacova – conf. univ. dr. habil Hedy M. Kiss (Universitatea de Vest Timişoara); Monumente, legende urbane – arhg. dr. Victor Bunoiu (Direcţia Judeţeana pentru Cultura Timiş).

Intalnirea se va finaliza cu un tur ghidat in Ciacova susţinut de prof. Bogdan Seculici (Liceul “Alexandru Mocioni” Ciacova).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.