FBI la Timisoara, pentru date de pe carduri bancare vandute fraudulos in toata lumea

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.06.2014 22:38 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Au fost efectuate, in data de 18 iunie a.c., 22 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timis, Arad, Caras-Severin si Mehedinti.
De asemenea, au fost emise 21 de mandate de aducere pentru persoane implicate in activitatea infracţionala, acestea fiind conduse la sediul DIICOT – ST Timişoara pentru audieri in vederea luarii masurilor legale.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Timişoara, impreuna cu poliţişti din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate (BCCO) Timişoara in cooperare cu Federal Bureau of Investigation (FBI) şi cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, au reuşit stoparea activitaţii infracţionale derulata de o grupare specializata in infracţiuni informatice  şi spalare de bani.

Gruparea infracţionala era coordonata de un barbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care in prezent este incarcerat intr-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare pentru inselaciuni prin sisteme informatice.

Conform probelor administate in dosar, faţa de membrii gruparii infracţionale exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu luna noiembrie 2008, au conceput un program informatic menit sa exploateze vulnerabilitaţile informatice existente in sistemele POS amplasate in localuri şi restaurante, iar prin acest mijloc sa capteze toate datele carţilor de credit ale persoanelor ce foloseau efectuarea plaţilor in acest mod.
Aceste date obţinute fraudulos erau puse la vanzare online persoanelor interesate din intreaga lume (de exemplu, din S.U.A., Rusia, Pakistan, Serbia).

Un palier al grupului infracţional organizat se ocupa special de preluarea şi ridicarea sumelor de bani pe care le trimiteau pe numele lor “cumparatorii” datelor de credit obţinute in mod fraudulos.
Cei mai interesaţi de acest gen de vanzari au fost suspecţii din SUA, care dupa ce intrau in posesia acestor date de carţi de credit le foloseau la efectuarea extragerilor frauduloase de la bancomate din conturile persoanelor ce au folosit cardurile la achitarea consumaţiilor din restaurante.

Mai multe companii americane au formulat plangeri, in urma carora FBI a declanşat cercetari, solicitand cooperarea autoritaţilor romane, in regim de task force, in vederea identificarii şi tragerii la raspundere penala a persoanelor care, prin intermediul unui program informatic de tip keylogger, au reuşit sa compromita aproximativ 6600 de carduri bancare ale clienţilor care au efectuat plaţi la POS-urile mai multor companii.

In urma solicitarilor efectuate de autoritaţile americane catre cele 160 de banci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit ca valoarea totala a prejudiciului este de 147.546,92 $, in urma raportarilor efectuate - pana la data de 11 februarie 2009 - de 109 banci.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.