Feerie politica protestatara la Timisoara. Pentru ca Meriti...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.11.2015 13:28 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Platforma de Teatru Politic 2015 va aşteapta duminica, 6 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara, la spectacolul „Ce-am fi dac-am şti. Feerie politica protestatara” şi luni, 7 decembrie, tot de la ora 19, in aceeaşi sala, la spectacolul „Pentru ca Meriţi”.

Ce-am fi dac-am şti. Feerie politica protestatara (6 decembrie, ora 19, TNTm, Sala 2, Parcul Civic)
Echipa: Madalina Branduşe, Paul Dunca, Adela Iacoban, Mihaela Michailov, Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Catalin Rulea, David Schwartz, Ionuţ Sociu, Andrei Şerban, Marius Bogdan Tudor.„Ce-am fi dac-am şti” este un proiect teatral de documentare şi ficţionalizare a istoriei mişcarilor muncitoreşti de rezistenţa din Romania, din 1918 pana in 2000.
Este o feerie politica in care dimensiunea utopica a istoriei şi cea profund realista se intrepatrund intr-un demers de cercetare performativa a acţiunilor contestatare de revolta impotriva nerespectarii unor drepturi fundamentale, impotriva delegitimarii unor clase sociale care, prin acţiunile lor radicale, au marcat secolul XX.
„Ce-am fi dac-am şti” analizeaza teatral evenimente de protest şi rezistenţa din anii ‘20, ’30-’40, ’70-’80 şi ’90, construind o istorie de coliziune cu istoria oficiala, subjugata de clişeele ideologiei dominante, şi, totodata, o istorie de protest impotriva felului in care clasele sociale oprimate au fost percepute şi reprezentate in discursul public din Romania.
„Ce-am fi dac-am şti” este o istorie a protestelor vulnerabililor care-şi iau revanşa politic prin reprezentarea poveştilor lor.

Pentru ca Meriţi – proiect observaţional de arta activa (7 decembrie, ora 19, TNTm, Sala 2, Parcul Civic)
Echipa: Sever Andrei, Irina Gadiuţa, Bogdan Georgescu, Vlad Georgescu, Andrei Ioniţa, Sinziana Nicola, Mihaela Sirbu.
„Pentru ca Meriţi” propune analiza prin teatru a condiţiei, abuzurilor si presiunilor la care sunt supuse femeile in Romania.
„Pentru ca Meriţi” pune accentul in mod deosebit pe acele abuzuri legate de puterea de decizie a femeilor asupra propriului lor corp.
Propunerea legislativa privind infiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina, interzicerea avorturilor şi raportarea barbaţilor romani la conceptul de emancipare a femeii in anul 2015 sunt subiecte explorate in spectacol printr-un proces creativ de arta activa atat observaţional cat şi ficţional.

Intrarea la toate spectacolele şi evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic va fi gratuita şi toate evenimentele vor include discuţii cu publicul.
Cele doua spectacole-eveniment, oferite publicului in parteneriat cu Naţionalul timişorean, au loc in cadrul turneului naţional organizat de Platforma de Teatru Politic 2015.
Intrarea este libera şi se face pe baza de rezervare.
Contact rezervari: 0729743952, ionut_sociu@yahoo.com.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.