FENOMEN NATURAL RAR INTALNIT s-a produs in VESTUL ROMANIEI: PLOAIA MURDARA!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.05.2017 09:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Depresiunea mediterana intensa care a traversat regiunea Banatului şi a dus la precipitatii
abundente in perioada 25-27 martie 2013, a produs un fenomen oarecum rar intalnit - PLOAIA MURDARA,  spune Robert-Alexandru BALAZS, in Revista Ştiinţifica a Administratiei Nationale de Meteorologie.

Fenomenul a constat in producerea unei ploi poluate cu praf.
Asemenea fenomene se produc datorita intensificarilor de vant dupa o perioada mai lunga fara ploi sau ca urmare a fronturilor de rafala.
Dar aceasta situatie era exclusa, avand in vedere precipitatiile abundente din perioada premergatoare  fenomenului.
Cauza cea mai probabila a ramas transportul de praf din Nordul Africii, in acest caz din nordul Libiei,  peste Marea Mediterana.

Un fenomen identic s-a produs in Europa Centrala si de Vest in februarie 2004, cu precadere in Germania, cand culoarea norilor a devenit una rosiatica.
In urma numeroaselor apeluri inregistrate la posturile de radio locale, s-a anunţat cauza fenomenului  ca fiind creşterea concentraţiei de praf advectat ca urmare a unei furtuni masive de nisip din Nordul  Africii.

Europa se afla in zona de influenta a trei principale mase de aer.
Acestea sunt masele de aer arctice care sosesc din nord si est, polare respectiv temperate oceanice  care patrund preponderent din vest, cat si cele tropicale cu patrundere din sud.
Ultima categorie de mase de aer este de provenienta nord-africana si este in general uscata, cu toate  ca in straturile inferioare ale troposferei pot inmagazina umezeala ca urmare a traversarii Marii  Mediterane.
In cazul unor furtuni de praf intense in Nordul Africii (Desertul Sahara), cantitati insemnate de  particule fine de nisip, sub forma de praf, pot fi ridicate pana in troposfera medie.
Acest proces se datoreaza unor ascendente uscate din interiorul depresiunilor calde.
Cand circulatia atmosferica este una meridionala, aceste mase de aer cu continut ridicat de praf  traverseaza cu rapiditate Marea Mediterana si patrunde in Europa, mai spune Robert-Alexandru BALAZS.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.