Festival Baroc la 299 de ani de cand printul Eugeniu de Savoya intra in Cetatea Timisoarei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.10.2015 14:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primaria Municipiului Timisoara si Asociatia Festivalul Baroc Timisoara organizeaza cea de-a patra editie a Festivalulului Baroc, in perioada 9 – 23 octombrie 2015.
Manifestarea se doreste a fi un prilej de a constientiza mostenirea culturala bogata pe care o are orasul Timisoara si readuce in atentie ziua de 18 octombrie declarata zi de importanta locala prin HCL 359 din 25.10.2011.
In 18 octombrie 1716, printul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de rascruce in istoria Europei, elibera cetatea Timisoara dupa 164 de ani de stapanire otomana.
Momentul 18 octombrie 1716 reprezinta unul de cotitura in istoria Timisoarei.
Dupa aceasta data, Timisoara cunoaste o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oras al premierelor.
In cadrul Festivalului Baroc vor avea loc o serie de evenimente ocazionate si de trecerea in revista a unor personalitati ale muzicii vechi: un concert eveniment cu Jordi Savall si unul cu Vincent Ségal.
Celebrul Jordi Savall, unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii occidentale vechi este creditat la nivel mondial pentru readucerea la viata si pe scena a violei da gamba.
Un obisnuit al scenelor din intreaga lume, dar si al scenelor romanesti, muzicianul a inregistrat in anul 2009 un CD cu noua piese scrise de Dimitrie Cantemir, intitulat „Cartea stiintei muzicii”.
Vincent Ségal, muzician francez, a absolvit Academia de Muzica din Lyon si pe cea din Canada.
Este cunoscut mai ales pentru varietatea de colaborari cu nume precum: Steve Nieve, Elvis Costello, Cesaria Evora, Blackalicious si multi altii.

In cadrul Festivalului Baroc, in perioada 9-11 octombrie 2015 se va desfasura la Timisoara prima editie a ”Zilelor Muzicii pentru lauta si chitara”, un eveniment unic in Romania, organizat de Primaria Municipiului Timisoara in parteneriat cu ”Asociatia Festivalul Baroc din Timisoara” si  ”Lute and Guitar Society of Romania”.
Editia din acest an reuneste mai multi artisti din tara si din strainatate.
Printre participanti: soprana Judit Andrejszki din Budapesta, lautistul Michele Carreca din Roma, chitaristul si lautistul Costin Soare din Bucuresti, constructorul de instrumente Lörinczi Gyögy din Targu Mures, lautistul si chitaristul Caius Hera din Timisoara si Sasa-Liviu Stoianovici din Bucuresti.
In cadrul acestei editii, publicul timisorean va putea audia recitaluri instrumentale si vocal-instrumentale, va putea participa la diferite workshop-uri cu tematica muzicala, precum si la prezentari de instrumente muzicale din familia lautei si a chitarei.

In perioada 9-11 octombrie 2015, muzicienii participanti la aceste evenimente vor sustine cursuri de maiestrie dedicate chitaristilor, lautistilor si cantareţilor.
Pana acum s-au inscris la cursurile de maiestrie elevi si studenti din Timisoara, Arad, Resita, Lugoj si Deva, atat pentru cursurile de muzica instrumentala, cat si pentru cele de muzica vocala.
Mai sunt locuri disponibile pentru cursurile de lauta si chitara.
La curs pot participa elevi, studenti sau muzicieni profesionisti si amatori, interpreti la lauta sau chitara, care au in repertoriu muzica din perioada Renasterii si a Barocului.
Tematica masterclass-ului din acest an este interpretarea muzicii pentru lauta la chitara si se vor pune in discutie cele mai importante aspecte ale transcrierii si interpretarii corecte a muzicii vechi pe instrumente moderne.

PROGRAM

9 octombrie - Ambasada (str. Anton Seiller 2)

19.00 Zilele Muzicii pentru lauta si chitara – recitaluri, cursuri de maiestrie, prezentari de instrumente, invitati din tara si din strainatate, coordonator: drd. prof. Caius Hera.
Recital de lauta renascentista Costin Soare (Bucuresti) – Lucrari de John Dowland si Francesco da Milano.
Dragostea in vremea barocului – scenete si sonete din Shakespeare si Moliere prezentate de Andrei Ursu. Regia artistica: Ana-Maria Cazacu.

10 octombrie – Ambasada (str. Anton Seiller 2)

11:00 Masterclass Costin Soare, Caius Hera, Michele Carreca, Judit Andrejszki.
17:00 Caius Hera – Lauta in Europa Occidentala, din cele mai vechi timpuri pana in secolul XX.
18:00 Lorinczi Gyorgy – Prezentare de instrumente din familia lautei.
19.00 Zilele Muzicii pentru lauta si chitara
Recital de lauta baroca Michele Carreca (Roma)
Dragostea in vremea barocului – scenete si sonete din Shakespeare prezentate de Oana Petrescu. Regia artistica: Ana-Maria Cazacu.

11 octombrie - Ambasada (str. Anton Seiller 2)

11:00 Masterclass cu: Michele Carreca, Costin Soare, Caius Hera, Judit Andrejszki
17:00 Liviu Sasa – prezentare instrumente orientale
18:00 Michele Carreca – prezentare repertoriu pentru lauta
19.00 Zilele Muzicii pentru lauta si chitara
Recital de muzica din perioada Renasterii si a Barocului timpuriu
Dragostea in vremea barocului - scenete din Shakespeare si Moliere, cu Andrei Ursu si Oana Petrescu. Regia artistica: Ana-Maria Cazacu
In toate cele trei zile, respectiv 9, 10 si 11 octombrie, interpretii participanti: Judit Andrejszki (Budapesta) – canto baroc si clavecin, Michele Carreca (Roma) – lauta baroca, Costin Soare (Bucuresti) – lauta renascentista, Caius Hera (Timisoara) – lauta, Sasa Liviu Stoianovici (Bucureşti) – saz, tambur, cobza si Lorinczi Gyorgy (Targu Mures) – constructor de instrumente vor oferi cursuri de maiestrie si workshop-uri dedicate chitaristilor si interpretilor. Intrarea la toate recitalurile si cursurile de maiestrie este gratuita, iar la final participantii vor primi diplome.
Cursurile sunt dedicate in mod special chitaristilor si interpretilor care au in repertoriu muzica din perioada Renasterii sau din perioada Baroca, si care vor putea sa lucreze alaturi de muzicieni profesionisti acest repertoriu abordat dintr-o perspectiva cat se poate de autentica. Nu exista limita de varsta pentru participanti.
Intrarea este libera.

12 octombrie - Biserica Millennium din Piata Traian

19.30 Concert  W. A Mozart si G. B. Pergolesi sustinut de Art Kammerorchester, coordonator muzical: Ovidiu Rusu. Invitati: dirijor – David Crescenzi (Italia), soprana Rasha Talaat (Egipt). Moderator: Christian Rudik.
Intrarea este libera.

17 octombrie - Filarmonica Banatul Timisoara

19.00 Concert de muzica veche sustinut de Jordi Savall (viola da gamba & dirijor) si Ansamblul HESPÈRION XXI. Componenta: Andrew Lawrence-King (harpa baroca spaniola), Rolf Lislevand (chitara & teorba), David Mayoral (percutie)
Intrarea se va face pe baza de bilete. Biletele sunt gratuite si se pot obtine de la casieria Filarmonicii Banatul Timisoara.

18 octombrie - Bastionul Theresia

19.30 Aetheris - Elementele noptii – spectacol de foc si muzica in aer liber, sustinut de Peregrinii, tinerii menestreli ai cetatii, impreuna cu Pyraessence Fireshow by Amaris Agni, artistii focului.

21 octombrie - Filarmonica Banatul Timisoara

19.00 Concertul Unicorn – O calatorie in istoria noastra sustinut de Formatia vocal -instrumentala de Muzica Veche Anton Pann.
Componenta: Constantin Raileanu, Alexandru Stoica, Andrei Zamfir, Ghassan Bouz, Sabin Penea, Oana Raileanu.
Intrarea se va face pe baza de bilete. Biletele sunt gratuite si se pot obtine de la casieria Filarmonicii Banatul Timisoara.

23 octombrie - Liceul de Muzica „Ion Vidu”

19.00 Concertul 1001 Povesti Muzicale, sustinut de Vincent Ségal – Franta (violoncel),
Derya Türkan – Turcia (kemence), Emmanuel Hovhannisyan – Armenia (duduk) si Formatia vocal - instrumentala de Muzica Veche „Anton Pann”
Intrarea se va face pe baza de bilete. Biletele sunt gratuite si se pot obtine de la casieria Filarmonicii Banatul Timisoara.

BarOK reDESIGNed - Expozitie realizata de Corina Nani

9 - 11 octombrie 2015, la „Ambasada” (adresa: Strada Anton Seiller 2)
12 - 18 octombrie 2015, la „Galeria Primariei” (Piata Victoriei, nr. 5)
„Arhitectura este arta unei linisti pietrificate... devine un muzeu al asteptarii, al linistii rabdatoare... ” - Corina Nani
Intrarea este libera.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.