Festival local al filmului european. Din Curtea cu Castan la comuna cu lubenite...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.06.2014 16:53 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Marele Ecran şi Pelicula Culturala prezinta Ceau, Cinema! – primul festival local dedicat filmului european.
Prima ediţie va avea loc in perioada 17 – 20 iulie, la Timişoara şi Gottlob.

“Timişoara nu mai are cinematografe, nu prea mai are nici film european sau romanesc pe un mare ecran. Timişoara mai are insa public pentru cinemaul de calitate. Lucru demonstrat in cele peste 60 de proiecţii susţinute de asociaţiile noastre in diverse spaţii din oraş, cele mai multe cu casa plina. Publicul aşteapta filme mai multe, mai bune, mai proaspete. Aşa ca le spunem timişorenilor: Ceau, Cinema!” declara organizatorii.

Ceau, Cinema! este un festival de buzunar, facut cu bani de buzunar şi de voluntari, dar cu o selecţie de filme demna de un festival consacrat..
Scopul Ceau, Cinema! este sa re-imprieteneasca timisorenii cu cinemaul lor, cinemaul european, de care sunt lipsiţi in ultimii ani.
Prin proiectiile in aer liber si in spatiile neconventionale de la Casa Artelor, se doreşte sa se demonstreze ca filmele europene si romanesti sunt la fel de interesante ca şi producţiile hollywood-iene, dar o alternativa mai apropiata de sufletul nostru.

Toate lungmetrajele din program sunt prezentate in premiera la Timişoara, precum filmul distins la premiile Gopo pentru cel mai bun debut, La limita de jos a cerului (regia: Igor Cobileansk, 2013), aclamata animaţie franco-belgiana, Ernest şi Celestine (2012) sau succesul de box-office polonez, Traffic Department (2013).
Programul festivalului va cuprinde şi scurtmetraje, documentare, animaţii, ateliere de arta actorului şi de introducere in arta filmarii, sesiuni de discuţii cu regizori invitaţi.
Filmele-vedeta vor fi proiectate seara, in Curtea cu Castan de la Casa Artelor, iar pe parcursul zilei se vor folosi Sala Studio şi spaţiile de la subsol pentru celelalte evenimente.

Ceau, Cinema! se va incheia duminica, 20 iulie, cu proiecţia A fost sau n-a fost (2006, regia: Corneliu Porumboiu) in comuna Gottlob.
Localitatea aflata la 52 km de Timişoara şi cunoscuta pentru lubeniţe, trebuie cunoscuta de acum şi pentru primul cinematograf modernizat in mediul rural.
Reabilitarea fostului cinema din Gottlob, investiţie inceputa in luna mai 2013, este finanţata in cadrul unui proiect comun Ungaria-Romania, in valoare de 133.125 euro.
Un exemplu pe care edilii din Gottlob il dau oraşelor mari din Romania, multe ramase fara niciun cinematograf.
Biletul de acces la toate proiecţiile dintr-o zi este de 15 lei, iar abonamentul pentru toata durata festivalului este de 40 lei. Intrarea la proiecţia de la Gottlob este libera.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.