Festivalul Baroc. 300 de ani de lumina pentru Timisoara...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.09.2016 11:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primaria Municipiului Timisoara si Asociatia Festivalul Baroc Timisoara organizeaza cea de-a cincea editie a Festivalulului Baroc, in perioada 8 – 23 octombrie 2016.

Manifestarea se doreste a fi un prilej de a constientiza mostenirea culturala bogata pe care o are orasul Timisoara si de a readuce in atentie ziua de 18 octombrie, declarata zi de importanta locala, prin HCL 359 din 25.10.2011.

In 18 octombrie 1716, printul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de rascruce in istoria Europei, elibera cetatea Timisoara dupa 164 de ani de stapanire otomana.
18 octombrie 1716 reprezinta un moment de cotitura in istoria orasului nostru, care se aniverseaza sub genericul „300 de ani de lumina pentru Timisoara”.
Dupa aceasta data, Timisoara a cunoscut o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oras al premierelor.

In cadrul Festivalului Baroc vor avea loc o serie de evenimente, care vor evoca memoria printului Eugeniu de Savoya si vor marca 300 de ani de lumina pentru Timisoara.

Programul Festivalului Baroc
8 - 23 octombrie 2016

8 octombrie - Muzeul de Arta

18.30 „Savoare Baroca” - serata dedicata lansarii celei de-a V-a ediţii a festivalului, cu participarea Incanto Quartetto. Vor acompania: Caius Hera (lauta) si Claudiu Şola (bas). Scopul evenimentului este de a lansa programul concertelor vocal-simfonice planificate in cadrul Festivalului Baroc şi de a serba figura marcanta a personalitaţii care a schimbat cursul istoric al oraşului Timişoara, Eugeniu de Savoya.
Intrarea se va face pe baza de invitatie, care se poate obtine de la Asociatia Festivalul Baroc Timisoara.

18 octombrie - Domul Romano - Catolic

20.00 „Timişoara 1716 - inceputurile unui oraş european”  - concert vocal-simfonic dedicat lui Eugeniu de Savoya. Conducerea muzicala: maestrul Walter Kindl. Solişti: Alina Todea, Maria Virginia Onita, Daniel Zah, Ovidiu Ciucurita, Lucian Onita. Evenimentul va fi completat de momente inedite pregatite de Capella Academica Timisiensis (concertmaestru Ioan Fernbach) şi Corul de camera al Filarmonicii Banatul (maestru de cor Iosif Todea). La orga: Silviana Ana Cirdu.
Intrarea este libera.

20 octombrie - Filarmonica Banatul Timişoara

19.00 „L`Amore Innamorato” - concert extraordinar susţinut de ansamblul de muzica veche L`Arpeggiata. Ansamblul este format din cei mai buni instrumentişti ai momentului, care aduc la viaţa muzica baroca şi tradiţionala din intreaga lume. Conducerea muzicala: Christina Pluhar (teorba). Inca din anul lansarii, ansamblul L’Arpeggiata a avut parte de un succes rasunator, fiind invitat sa participe la cele mai mari festivaluri din intreaga lume, precum: Printemps des Arts de Nantes, Festival de Sablé-sur-Sarthe, Brugge Musica Antica, Istanbul International Festival, Hong Kong Arts Festival, Tokyo Metropolitan Art Space si New York Carnegie Hall. Ne vom lasa vrajiţi de ariile rare compuse de Francesco Cavalli, faimos organist şi compozitor de opera in Veneţia secolului al XVII-lea, reinterpretate de ansamblul L’Arpeggiata. Invitat special: soprana Hana Blažíková.
Biletele de intrare la concert se obtin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul Timisoara.

23 octombrie - Filarmonica Banatul Timişoara

19.00 „Le Roi Danse” - concert de muzica baroca susţinut de Orchestra Romana de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, cu participarea extraordinara a sopranei Rodica Vica.
Lully, Rameau, Handel, Purcell sunt doar o parte din compozitorii ale caror lucrari geniale le vom auzi ieşind de sub bagheta tanarului dirijor Gabriel Bebeşelea, recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentati dirijori romani ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011).
Concertul se bucura de participarea renumitei soprane Rodica Vica, detinatoarea mai multor premii nationale si internationale.
Biletele de intrare la concert se obtin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul Timisoara.

Pe toata durata Festivalului Baroc, intre 8 - 23 octombrie, la Cartureşti Mercy va avea loc expoziţia „Eugenio von Savoy şi Timişoara veche”. Stampele expuse vor reda o perioada impresionanta din istoria locala, documentele fiind puse la dispozitie de catre Serviciul Judetean Timis al Arhivelor Nationale. 

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.