Festivalul de Film Cinecultura

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.03.2012 12:18 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Pentru al treilea an consecutiv, Festivalul de Film Cinecultura …†va încânta‚ publicul amator de film, …în perioada 26-30 martie 2012, la Galeria ‚Mansardaƒ a Facultăţ€ii de Arte „şi Design †şi …în Aula Magna ‚Ioan Cureaƒ a Universităţ‚ƒii de Vest din Timi„şoara, cu o serie de lungmetrajece au cules aplauze la mari competiƒţii din …întreaga lume, creaƒţii ale unor regizori de renume ce pun î…n lumină actori valoroş„i ş„i pove„şti de excepţˆie. 

La ediţˆia actuală,‚ Festivalul de Film Cinecultura dep㺂†eş†te graniţˆele europene ş†i aduce î…n atenţˆia cinefililor timi†şoreni un potpuriu de 12 filme internaˆţionale ce surprind cu succes aspecte socio-culturale (Din dragoste cu cele mai bune intenţ€ii; Offside; Central do Brasil), evenimente istorice reale (Al-Massir), î…n parte duse pâ‡n゠la extrema fantasticului (El laberinto del fauno), destine nuanţƒate dramatic (Bonded Parallels; Die Flscher; Renn, wenn du kannst) sau presă‚rate cu umor de cea mai bun‚ă calitate (Ivkova slava; Simon Konianski; Matrimoni e altri disastri). Ήnsă‚, filmele de anul acesta nu exceleaz゠doar prin imagine, interpretare, scenarii, ci ş„i prin muzica ce …însoţƒeş„te artiş„tii î…n jocul actoricesc. Exemplar î…n acest sens fiind filmul portughez A morte de Carlos Gardel.
Seara de deschidere aduce î…n prim-plan, al‚ături de organizatori, invitaˆţi din mediul academic ş†i cultural timiş†orean, iar ş†irul invitaţˆilor continu゠pe toat゠perioada festivalului.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, pe ecranele din să‚lile Aula Magna €Ioan Curea ş„i Galeria €Mansarda din Cadrul Facultăţ‚ƒii de Arte şi Design vor rula în intervalul orar 16 - 22, producƒţii din cinematografia internaţƒională, dup゠cum urmeaz‚ă:

*luni-26 martie
19:00, Aula Magna
Din dragoste cu cele mai bune intenţii - România
Dramă, România/Ungaria 2011, 105 minute
Regizor/Scenariul: Adrian Sitaru
Actori: Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Marian Râlea
Inspirat din propria experienţă a regizorului, cel mai aşteptat film românesc din 2011 spune povestea lui Alex, un personaj destul de nevrotic, a cărui viaţă iese de pe făgaşul normal după ce mama lui este internată în spital în urma unui accident vascular cerebral. La spital, Alex se găseşte prins într-un spectacol burlesc plin de personaje neaşteptate şi evenimente surprinzătoare. Încercând să gestioneze situaţia ţinând cont de sfaturile tuturor celor din jurul lui, el îşi imaginează noi scenarii în care mama lui ar putea fi rănită. În timp ce aceasta pare să se simtă bine, Alex este cel care începe să se simtă din ce în ce mai rău şi totul din dragoste, cu cele mai bune intenţii.

*marţi-27 martie
16:00 Le Destin - Egipt /Galeria „Mansardă”
Comedie/Dramă, Egipt/Franţa 1997, 135 minute
Regizor: Youssef Chahine
Scenariul: Youssef Chahine, Khaled Youssef
Actori: Nour El-Sherif, Laila Eloui, Mahmoud Hemida, Safia El Emari, Mohamed Mounir
În secolul al XII-lea, în provincia spaniola Andaluzia, aflată atunci sub guvernare arabă, filosoful Averroes este numit înalt judecător de către calif. Orientarea sa liberală şi preocupările raţionaliste sfârşesc prin a-i nemulţumi pe islamiştii fanatici, care hotărăsc exilarea sa. Însă ideile lui Averroes reuşesc să supravieţuiască datorită discipolilor săi.

18:00 Ivkova slava - Serbia /Aula Magna
Comedie, Serbia şi Muntenegru 2005, 110 minute
Regizor/Scenariul: Zdravko Šotra
Actori: Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić, Srđan Todorović
Povestea se desfăşoară în Nis, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în contextul temperării furtunoaselor evenimente istorice care au condus la eliberarea definitivă de sub ocupaţia turcă a regiunilor sudice din Serbia. Comedia se construieşte în jurul ospăţului organizat de Ivko cu ocazia zilei onomastice şi vizează modul în care oaspeţii pun la încercare ospitalitatea sârbească.

20:00 El laberinto del fauno - Spania /Aula Magna
Dramă/Fantazie, Spania/Mexic 2006, 110 minute
Regizor/Scenariul: Guillermo del Toro
Actori: Ivana Baquero, Sergi López, Maribel Verdú, Ariadna Gil, Álex Angulo
În 1944, în Spania postbelică, o fată de 13 ani, Ofelia, împreună cu mama sa însărcinată, se mută într-un sătuc unde lucrează Vidal, un căpitan din armata franchistă, plin de cruzime şi tatăl vitreg al Ofeliei. Viaţa de zi cu zi a copilei se va schimba radical din momentul în care ea va trebui să înfrunte dura realitate înconjurătoare, însă, într-o noapte, printre ruinele unui labirint, se întâlneşte cu un faun care îi face o mărturisire uluitoare şi totodată îi propune o provocare: să treacă peste trei probe înainte de răsăritul lunii pline. Astfel, cu ajutorul fanteziei şi al magiei, Ofelia va încerca să depăşească dificultăţile care o înconjoară.

*miercuri-28 martie
18:00 A Morte de Carlos Gardel - Portugalia /Aula Magna
Aventură, Portugalia 2011, 115 minute
Regizor/Scenariul: Solveig Nordlund
Actori: Carlos Malvarez, Ruy de Carvalho, Rui Morrison, Teresa Gafeira, Celia Williams
Este povestea lui Nuno, un tânăr dependent de droguri aflat pe patul de moarte în comă la spital. Pe parcursul celor două zile în care se zbate între viaţă şi moarte, fiecare dintre membrii familiei evocă lângă patul lui o serie de amintiri din trecut, cu ajutorul cărora reuşim să înţelegem prezentul lui Nuno. Álvaro şi Cláudia, părinţii divorţaţi şi noile lor relaţii defectuoase; mătuşa Graça, medic, care nu va avea niciodată copii deoarece convieţuieşte cu Cristina - toţi se simt vinovaţi pentru starea lui Nuno, pentru lipsa avântului în viaţă, dar şi pentru visele pe care le-au creat. Tatăl, Álvaro, pasionat de tango, refuză să accepte moartea lui Nuno, lăsându-se purtat într-o spirală delirantă, lucru ce-l face să îl confunde pe un banal imitator cu cântăreţul său de tango favorit, deja decedat: Carlos Gardel.

20:00 Simon Konianski - Franţa /Aula Magna
Comedie, Belgia/Franţa/Canada 2009, 100 minute
Regizor/Scenariul: Micha Wald
Actori: Jonathan Zaccaï, Popeck, Abraham Leber, Irène Herz
În familia Konianski îi întâlnim pe Simon, 35 de ani, tipul eternului adolescent, părăsit de curând de femeia vieţii lui, dansatoare « goy » ; Ernest, tatăl său, constrâns să îl găzduiască temporar, lucru ce-i face viaţa insuportabilă în scurt timp şi Hadrien, fiul lui Simon, un băiat fascinat de grozavele amintiri ale bunicului său, fost deportat. Pe lângă ei îi găsim, de asemenea, şi pe Maurice, bătrânul unchi paranoic şi pe indiscreta mătuşa Mala. Atunci când Ernest dispare întreaga familie, cu mic cu mare, porneşte într-o expediţie nelipsită de picanterii.

joi, 29 martie 2012
ora 16, Galeria „Mansardă“
Offside
Tragicomedie, Iran 2006, 88 minute
Regizor: Jafar Panahi
Scenariul: Jafar Panahi, Shadmehr Rastin
Actori: Sima Mobarak Shahi, Safar Samandar, Shayesteh Irani, Ida Sadeqi
Femeilor din Iran le este interzisă intrarea pe stadioanele de fotbal. Cu toate acestea câteva fete iraniene încearcă să vadă jocul decisiv al echipei naţionale pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2006 pe stadionul Azadi din Teheran. Ca să poată pătrunde pe stadion, fetele se deghizează în băieţi. Din nefericire, fetele sunt descoperite şi sunt ţinute într-o închisoare improvizată din afara stadionului care este supravegheată de soldaţi. De acolo pot să audă strigătele spectatorilor, dar nu pot să vadă terenul de fotbal. În cele din urmă reuşesc să-l convingă pe un soldat să comenteze pentru ele ce se întâmplă pe teren. Însă prezentarea lui făcută fără pricepere nu este singura dificultate cu care se confruntă fetele...

ora 18, Aula Magna
Bonded Parallels/Paralele încrucişate
Dramă, Armenia/Norwegia/Franţa 2009, 89 minute
Regizor: Hovhannes Galstyan
Scenariul: Hovhannes Galstyan, Marine Zakaryan, Thomas Schlesinger
Actori: Siri Helene Müller, Laurence Ritter, Serge Avedikian, Sos Janibekyan
La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Hanna, al cărei soţ Henrik participă la mişcarea de rezistenţă, găzduieşte temporar un prizonier de război, Arakel, ascunzându-l în cabana sa din sudul Norvegiei. Prezenţa acestui bărbat îi schimbă viaţa şi din acel moment începe să ţină un jurnal intim.
URSS, Armenia, 1988. Laura, 42 de ani, celibatară şi extrem de independentă, duce o viaţă liniştită şi izolată: predă matematica în Erevan, Armenia.
Deşi pare că nimic nu-i poate tulbura acestei femei monotonia rutinei zilnice pe care o urmează cu rigiditate, situaţia se schimbă în momentul în care primeşte jurnalul mamei sale, moartă la naşterea Laurei. În timp ce descoperă povestea de dragoste a părinţilor ei – o iubire marcată de disperare, pierdere, pasiune – în paralel, ea însăşi este protagonista unei poveşti de dragoste interzise.

ora 20, Aula Magna
Renn, wenn du kannst/Fugi dacă poţi
Tragicomedie/Dragoste, Germania 2010, 112 minute
Regizor: Dietrich Brüggemann
Scenariul: Dietrich Brüggemann, Anna Brüggemann
Actori: Robert Gwisdek, Anna Brüggemann, Jakob Matschenz
Benjamin e un băiat în scaun cu rotile, inteligent, mereu cu o replică pe buze, dar disperat şi pentru care dragostea este un tabu – cel puţin aşa i se destăinuie noului său asistent, Christian. Christian ia viaţa foarte uşor: îşi va încheia perioada serviciului său social la Benjamin şi pe urmă îşi va vedea de ale lui. Annika este violoncelistă în devenire, dar studiul şi propriul imbold spre perfecţiune o copleşesc. Ea trece în fiecare zi cu bicicleta pe lângă apartamentul lui Benjamin, de pe balconul căruia acesta o priveşte cu nostalgie. Cei trei ajung să se cunoască abia după ce Annika îl accidentează cu bicicleta într-o dimineaţă pe Christian, între ei dezvoltându-se o prietenie, care ne aminteşte de „Jules şi Jim“. Ulterior ajung să-şi imagineze o lume a lor - plină de dor şi fantezie. Dar desigur, cei doi băieţi vor mai mult de la Annika decât prietenie. În schimb, Annika nu se poate hotărî, îi place de Christian şi de lejeritatea cu care priveşte lucrurile, dar se simte mai ataşată de Benjamin. Filmul trăieşte din umorul negru, dar reuşeşte şi să se apropie de fricile şi nesiguranţele celor trei protagonişti. Ceea ce pentru toţi trei începe ca un joc, devine pentru Benjamin o călătorie spre abisuri din care nu va mai reuşi să iasă singur.

vineri, 30 martie 2012
ora 16, Galeria „Mansardă“
Central do Brasil
Dramă, Brazilia/Franţa 1998, 113 minute
Regizor: Walter Salles
Scenariul: João Emanuel Carneiro, Marcos Bernstein
Actori: Fernanda Montenegro, Vinícius de Oliveira, Marília Pêra, Matheus Nachtergaele
Dora, o profesoară aflată la pensie, scrie scrisori pentru persoanele analfabete în Gara Centrală din Brazilia. Din poveştile pe care le pune pe hârtie descoperim o ţară misterioasă şi fascinantă, o adevărată panoramă a populaţiei migratoare care încearcă să-şi menţină legăturile cu rudele şi trecutul. Una dintre clientele Dorei, Ana, vine cu fiul său, Josué, să ceară să-i fie trimisă o scrisoare către soţul ei, pe pretext că fiul doreşte să-l cunoască.
La ieşirea din gară, Ana este accidentată mortal de un autobuz, iar Josué rămâne la doar 9 ani singur, fără o locuinţă. Făcându-i-se milă de băiat, Dora se hotărăşte să-l ajute să-şi găsească tatăl, care locuieşte în nord-estul Braziliei. Începe, astfel, o călătorie fascinantă spre inima ţării, în căutarea tatălui dispărut, şi totodată o călătorie profund emoţionantă către inimile celor două personaje.

ora 18, Aula Magna
Die Fälscher/Falsificatorii de bani
Dramă, Austria/Germania 2007, 95 minute
Regizor/Scenariul: Stefan Rusowitzky
Actori: Karl Marcowics, August Diehl, Devid Striesow
Berlin în anul 1936. Viaţa lui Salomon Sorowitsch, regele falsificatorilor, este uşoară. Când are nevoie de bani şi-i face. Existenţa sa este tulburată însă atunci când este arestat şi aruncat în lagărul de concentrare Mauthausen din apropiere de Linz. Evreu fiind, în Germania nazistă Sorowitsch nu are nicio şansă de eliberare. Dar talentul său artistic îl ajută să trăiască destul de bine în ciuda condiţiilor vitrege din lagăr. În timp ce ceilalţi prizonieri au de suferit de pe urma terorii paznicilor, Sorowitsch este apreciat pentru abilităţile sale artistice şi se bucură de un statut privilegiat, reuşind să supravieţuiască. În 1944 situaţia Germaniei naziste devine din ce în ce mai disperată. Pentru a slăbi economia ţărilor inamice, naziştii dezvoltă cea mai mare acţiune de falsificare din istorie producând lire şi dolari falşi.
Sorowitsch împreună cu un grup de specialişti sunt forţaţi să susţină planul naziştilor. Falsificatorii trebuie să ia o decizie fiind confruntaţi cu o dilemă morală, aceea de a alege între a trăi, susţinând regimul prin cunoştinţele lor şi aceea – din punct de vedere moral mai valoroasă – de a-şi risca viaţa sabotând producţia de valută.

ora 20, Aula Magna
Matrimoni e altri disastri/Căsătorii şi alte dezastre
Comedie, Italia 2010, 102 minute
Regizor: Nina di Majo
Scenariul: Antonio Leotti, Nina di Majo, Francesco Bruni
Actori: Margherita Buy, Luciana Littizzetto, Fabio Volo, Marisa Berenson, Francesca Inaudi
Nanà este o femeie de patruzeci de ani interesată de cultură şi muzică. Trăieşte la Florenţa unde administrează o librărie împreună cu prietena sa Benedetta. Este singură după o relaţie de zece ani care s-a terminat în mod ciudat şi locuieşte într-o frumoasă casă din centru unde găzduieşte un prieten străin, regizorul Sven. Relaţiile nerezolvate cu bărbaţii şi cu bogata ei familie, proprietară a unei ferme şi a unei societăţi vinicole, o nemulţumesc şi o dezamăgesc, cu excepţia visului pentru o dragoste imposibilă cu un vârstnic profesor universitar, profesorul Bauer. Din cauza plecării în Statele Unite a sorei sale Bea, manager al societăţii familiale, Nanà ajunge să organizeze nunta acesteia împreună cu viitorul cumnat Alessandro, un Yuppie (parvenit), angajat şi el în afacerea familiei. Neinteresat de cultură şi concentrat doar asupra serviciului şi sportului, Alessandro o implică în lumea lui şi o face să trăiască experienţe diferite care o vor determina să-şi schimbe părerea despre el. Până şi relaţiile cu sora mai mică, mai frumoasă şi mai interesantă decât ea, egoistă şi exploatatoare, se vor rezolva chiar în ajunul căsătoriei. Relaţiile cu propria familie în schimb, asupritoare şi băgăreaţă, şi mai ales cu mama sa, o frumoasă actriţă care a întrerupt o carieră promiţătoare după naşterea sa, rămân nerezolvate chiar dacă se va ajunge la o clarificare finală a lucrurilor. Toate aceste experienţe o vor face să îşi revizuiască părerea asupra sa, asupra vieţii şi a bărbaţilor şi să îşi schimbe modul de viaţă.

*Locaţii
Aula Magna „Ioan Curea“ / Universitatea de Vest din Timişoara - B-dul Vasile Pârvan nr. 4
Galeria „Mansardă“ - Facultatea de Arte şi Design - Str. Oituz nr. 4
Filmele sunt difuzate …în original cu subtitrare …în limbile englez゠†şi rom‡ână‚; intrarea este liber゠la toate proiecţƒiile anunƒţate mai sus.
Detalii despre eveniment veƒi g‚ăsi pe website-ul oficial http://www.cinecultura.ro

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.