Festivalul de film Cinecultura

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.03.2013 11:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Festivalul de film Cinecultura invită pentru al patrulea an consecutiv publicul cinefil timişorean să vizioneze în perioada 11-15 martie 2013 o serie de pelicule distinse cu premii la nivel internaţional sau difuzate la festivaluri naţionale şi internaţionale, unele dintre ele în premieră în România.
Lectori străini, alături de voluntari, au compus un program inedit de nouă filme provenite din nouă ţări (România, Spania, Austria, Belgia, Franţa, Italia, Armenia, Portugalia şi Germania).
Centrul Cultural German este partener al festivalului de film, care se va desfăşura în Aula Magna din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.
Program
Luni, 11 martie / ora 19:00 / Deschiderea Festivalului  /O lună în Thailanda / România  
O lună în Thailanda
Comedie, România 2012, 84 minute
Regizor: Paul Negoescu
Scenariul: Vlad Trandafir, Paul Negoescu
Actori: Ioana Anastasia Anton, Sînziana Nicola, Andrei Mateiu
Subtitrare: limba engleză
Premii: Settimana della Critica Festivalul de Film din Veneţia 2012, Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur 2012, Festivalul de Film de la Zürich 2012, Competiţia oficială la Festivalul Noului Cinema de la Montreal, Competiţia Internaţională la Thessaloniki International Film Festival 2012, Competiţia oficială a Festivalului de film european pentru debut “Premiers Plans” de la Angers 2013
Sinopsis:
O lună în Thailanda este povestea unui tânăr pe numele Radu care, în noaptea Anului Nou, realizează că nu e mulţumit cu viaţa lui sentimentală. Decide să se despartă de prietena sa, Adina, şi porneşte în căutarea fostei iubite prin cluburile şi pe la petrecerile bucureştene. Dar este oare ea femeia de care Radu are nevoie cu adevărat?

Marţi, 12 martie / ora 18:00 / También la lliuva / Spania
También la Lliuva/Chiar şi ploaia
Dramă/istorie, Spania/Mexic/Franţa 2010, 103 minute
Regizor: Icíar Bollaín
Scenariul: Paul Laverty
Actori: Gael García Bernal, Luis Tosar, Najwa Nimri, Emma Suárez, Karra Elejalde
Subtitrare: limba engleză
Premii: 3 Premii Goya în anul 2010 (cel mai bun actor, cea mai bună muzică originală, cea mai bună producţie), Berlinale 2011: Premiul publicului (Secţia Panorama)
Sinopsis:
Sebastián şi Costa şi-au propus să facă un film despre Cristofor Columb şi descoperirea Americii. În timp ce Sebastián, regizorul, doreşte să demitizeze personajul, care este reprezentat ca un bărbat ambiţios şi lipsit de scrupule, Costa, producătorul, vrea să se încadreze în bugetul limitat de care dispune. De aceea el alege Bolivia, pentru că este una dintre ţările cele mai ieftine şi cu cea mai numeroasă populaţie indigenă din America Latină.
Filmul se desfăşoară în Cochabamba, unde se privatizează în acelaşi interval de timp şi regia de apă, ca apoi să se vândă unei firme multinaţionale. Acest fapt trezeşte o revoltă în rândul populaţiei, anume aşa-numitul “Război al apei din Bolivia” (fapt istoric, intitulat “Războiul”, care a avut loc în aprilie 2000). Cinci sute de ani după descoperirea Americii, locuitorii se înfruntă cu puterea colonialismului. De data aceasta lupta nu va fi pentru aur, ci pentru cel mai indispensabil element de pe pământ: apa. Trecutul şi prezentul, ficţiunea şi realitatea se îmbină în filmul lui Iciar Bollaín, în care lupta politică şi morală împotriva puterilor superioare nu reprezintă o opţiune.

ora 20:00 / Atmen / Austria
Atmen/Respirare
Dramă, Austria 2011, 90 minute
Regizor: Karl Markovics
Scenariul: Karl Markovics
Actori: Thomas Schubert, Karin Lischka, Gerhard Liebmann, Georg Friedrich
Subtitrare: limba engleză
Premii: Premiul Austriac de Film 2012: Premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun actor, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică, cea mai bună editare, 35th São Paulo International Film Festival: Premiul pentru cel mai bun film, Goldenes Auge 2011: Premiul pentru cel mai bun film în limba germană, Sarajewo Film Festival 2011: Premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun actor, Cannes 2011 (Label Europa Cinemas)
Sinopsis:
Respirare este un film despre viaţă şi moarte - în adevăratul sens al cuvântului: Roman Kogler, un deţinut de 19 ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare juvenilă pentru că a omorât un băiat la vârsta de 14 ani. Pentru a fi eliberat, el trebuie să obţină un job. După mai multe eşecuri găseşte un post la Serviciile funerare din Viena. Fiind prizonier, colegii îl desconsideră, însă Roman nu are de ales. Într-o zi, Roman transportă cadavrul unei femei, care are acelaşi nume de familie ca şi el: Kogler. Ar putea fi mama sa, care l-a părăsit când era mic? Roman este nevoit să se confrunte cu trecutul său dureros.

Miercuri, 13 martie / ora 18:00 / Voleurs de chevaux / Belgia
Voleurs de Chevaux/Hoţii de cai
Aventură/dramă, Belgia/Franţa/Canada 2007, 84 minute
Regizor: Micha Wald
Scenariul: Micha Wald
Actori: Adrien Jolivet, Grégoire Colin, François-René Dupont, Grégoire Leprince-Ringuet
Subtitrare: limba engleză
Premii: Festivalul de film de la Cannes 2007: Prezentare
1856, undeva în Est. Jakub este un tânar care a fost alungat recent din trupa lui de cazaci, pe motiv că îi fusese furat calul. În timpul acestui atac, Jakub îşi pierde şi fratele, care este ucis de unul dintre hoţii de cai. Jakub este hotărât să-şi recapete calul şi să răzbune moartea fratelui său.

ora 20:00 / Les femmes du 6ème étage / Franţa
Les Femmes du 6ème étage/Doamnele de la etajul VI
Comedie, Franţa 2010, 104 minute
Regizor: Philippe Le Guay
Scenariul: Philippe Le Guay, Jérôme Tonnerre
Actori: Fabrice Luchini, Natalia Verbeke, Sandrine Kiberlain, Carmen Maura
Subtitrare: limba engleză
Premii: Premiul César: Premiul pentru cea mai buna actriţă într-un rol secundar, Premiul César: Nominalizare pentru cel mai bun costum, Premiul César: Nominalizare pentru cel mai bun decor, Berlinale 2011: Proiectat în afara competiţiei
Sinopsis:
Parisul anilor '60. Jean-Louis, un broker riguros şi tată de familie aflat în dificultate, descoperă câteva femei de serviciu spaniole care locuiesc, spre surprinderea acestuia, la etajul VI al imobilului său burghez "haussmanian". Maria, o tânără care lucrează sub acelaşi acoperiş, îi dezvăluie un univers exuberant şi folcloric. Marcat de aceste femei pline de elan, uită de greutăţile vieţii. Pentru prima dată Jean-Louis gustă emoţionat din plăcerile mărunte ale vieţii. Dar putem oare să ne mai schimbăm viaţa la 45 de ani?

Joi,14 martie / ora 18:00 / Basilicata coast to coast / Italia
Basilicata Coast to Coast/Basilicata în lung şi-n lat
Comedie/road-movie , Italia 2010, 105 minute
Regizor: Rocco Papaleo
Scenariul: Valter Lupo
Actori: Alessandro Gassman, Giovanna Mezzogiorno, Rocco Papaleo, Paolo Briguglia, Max Gazze
Subtitrare: limba română
Premii: Nastro d'Argento 2010 pentru cel mai bun regizor nou şi pentru cea mai bună muzică, Ciak d'oro 2010: Premiul pentru cea mai bună muzică 2010, Globo d'oro 2010: Premiul pentru cel mai bun debut
Sinopsis:
Patru prieteni din Maratea, un orăşel din sudul Italiei, de pe litoralul vestic al regiunii Basilicata, de tineri au format o trupă: Nicola este vocalist şi cântă la claviatură, Franco la bas, Salvatore la chitară şi Rocco la baterie. În ‚viaţa reală‘ cei patru prieteni au meserii obişnuite: Nicola este profesor de matematică, Franco este tâmplar, Salvatore este proprietarul unei tutungerii şi Rocco un actor de televiziune. Într-o vară călduroasă şi plictisitoare ei decid să participe la festivalul de muzică din Scanzano Jonico. Trupa va călători prin Basilicata pe jos, pornind din oraşul lor natal Maratea, până la Marea Tireniană, la Scanzano Jonico, la Marea Ionică, care se află pe litoralul estic al regiunii. Călătoria este o aventură care va rămâne întipărită pentru totdeauna în amintirea lor şi va deveni o redescoperire a sinelui, a propriilor valori, a sentimentelor sincere şi a sensului vieţii. Tonul ironic cuprinde pelicula încă de la titlu în care călătoria prin mica regiune Basilicata se apropie de lunga călătorie de la est la vest din Statele Unite ale Americii.

ora 20:00 / Vanatzovun Arshaluyse (Վանա Ծովուն Արշալույսը)/ Armenia
Vanatzovun Arshaluyse(Վանա Ծովուն Արշալույսը)/Răsăritul pe Lacul Van
Dramă, Armenia 2011, 93 minute
Regizor: Artak Igityan, Vahan Stepanyan
Scenariul: Aren Vatyan, Armen Vatyan
Actori: Jean Pierre Nshanyan, Aren Vatyan, Arevik Martirosyan
Subtitrare: limba engleză
Premii: Festival internaţional de film de la Erevan Golden Apricot: Prezentare
Sinopsis:
Filmul abordează problema genocidului armean, povestită prin prisma familiei lui Karapet Pambukchyan. Strămoşii săi au emigrat în Statele Unite ale Americii şi au locuit acolo timp de mai multe generaţii. Karapet încearcă din răsputeri să consolideze şi să menţină legătura dintre familia şi ţara sa.

Vineri, 15 martie / ora 18:00 / Embargo / Portugalia
Embargo/Embargoul
Dramă, Portugalia/Brazilia/Spania 2010, 83 minute
Regizor: António Ferreira
Scenariul: Jose Saramago, Tiago Sousa
Actori: Filipe Costa, Cláudia Carvalho, Pedro Diogo
Subtitrare: limba română
Premii: Festivalul Coimbra Caminhos do Cinema Português 2010: Premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, Fantasporto 2010: Menţiune specială
Sinopsis:
Personajul principal al povestirii, Nuno, lucrează într-un chioşc. Însă el are vise măreţe: doreşte să devină bogat prin invenţia sa: un aparat care promite să revoluţioneze industria de încălţăminte. În mijlocul embargoului petrolifer, Nuno încearcă să vândă cu încăpăţânare acest aparat, fiind orbit de însetarea lui după succes. Când apare şansa care ar putea să-i schimbe viaţa pentru totdeauna, Nuno rămâne blocat în propria sa maşină, pierzând astfel unica oportunitate de a arăta lumii invenţia sa. Începând din acest moment el va trăi o viaţă plină de privaţiuni...

ora 20:00 / Vier Minuten / Germania
Vier Minuten/Patru minute
Dramă, Germania 2006, 111 minute
Regizor: Chris Kraus
Scenariul: Chris Kraus
Actori: Monica Bleibtreu, Hannah Herzsprung, Jasmin Tabatabai, Sven Pippig, Richy Müller
Subtitrare: limba română
Premii: Festivalul internaţional de film de la Shanghai 2006: Premiul pentru cel mai bun film, 4 premii la Premiul bavarez pentru film 2006, Festivalul internaţional de film din Reykjavik 2006: Premiul pentru cel mai bun film artistic, Premiul german pentru film 2007: Premii pentru cel mai bun film şi cea mai bună performanţă actoricească în rolul principal feminin
Sinopsis:
Traude Krüger, o pianistă profund înşelată de istorie, predă de peste 60 de ani cursuri de pian în închisoarea pentru femei. Acolo o întâlneşte pe Jenny, o tânără de 20 de ani condamnată pentru omor, închisă în sine, imprevizibilă, agresivă şi foarte talentată la muzică. O tânără, cândva copil-minune, care trăieşte complet izolată social în închisoare şi care îşi exteriorizează rănile emoţionale prin agresiuni faţă de sine şi faţă de ceilalţi colegi de detenţie. Traude îi face lui Jenny oferta de a o accepta ca elevă, cu condiţia să ia parte la concursul ”Tineretul face muzică” şi să dea dovadă de supunere şi ascultare. Jenny se arată puţin interesată de concurs, dar acceptă totuşi condiţiile profesoarei sale.
Pas cu pas ies la iveală poveştile de viaţă ale celor două femei – din discuţii, cea a lui Jenny, care este traumatizată de violenţa sexuală, şi din scurte flashback-uri din tinereţea ei de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, cea a lui Traude, care este chinuită de pierdere şi de remuşcare.
Pe parcursul filmului se dezvoltă între cele două femei o relaţie deosebit de dificilă şi de tensionată, care rămâne până la sfârşit o formă contradictorie de luptă şi de afecţiune.
Muzica este calea către libertate în acest film, iar Jenny eliberează tonuri minunate şi puternice din pian chiar şi cu cătuşe la mâini. Şi Traude Krüger, care este de părere că se interesează numai de muzică, nu şi de oamenii care o cântă, recunoaşte că dincolo de muzică se află întotdeauna şi oameni.
Încetul cu încetul tânăra Jenny, revoltată şi agresivă, şi bătrâna doamnă Krüger, introvertită şi singuratică, se apropie una de cealaltă şi se pregătesc împreună febril pentru finala concursului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.