FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ la TIMISOARA. Despre MEDIILE SOCIALE si REALITATILE in care traim...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.11.2017 10:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

O noua ediţie a Festivalului de Film Francez va avea loc la Timişoara intre 16 şi 19 noiembrie. Proiecţiile se vor desfaşura in sala Aula Magna a Universitaţii de Vest.

In noiembrie, Festivalul Filmului Francez ajunge şi pe marile ecrane din alte 9 oraşe din Romania (Bucureşti, Arad, Braşov, Buzau, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Timişoara).
O buna ocazie de a sarbatori majoratul pe stil vechi al acestui eveniment – adica cei 21 de ani de existenţa ai festivalului -, dar mai ales pentru a atrage atenţia asupra mediilor sociale şi a realitaţilor in care traim.
La Timişoara, deschiderea oficiala va avea loc joi, 16 noiembrie, ora 18:00, in Aula Magna,  cu un film „redutabil”, care s-a regasit in selecţia oficiala de la Cannes 2017.

LE REDOUTABLE (regia Michel Hazanavicius) aduce in faţa publicului, intr-o nota comica, biografia celebrului realizator francez Jean-Luc Godard.
Anul acesta,  Festivalul Filmului Francez işi reinventeaza secţiunile care l-au facut popular in randul cinefililor.
6 filme de debut alese cu grija dintre cele mai interesante prime creaţii cinematografice aparute in ultima vreme işi vor disputa preferinţele publicului in cadrul secţiunii Competiţie.

„Premiul publicului TV5 MONDE” va recompensa filmul cel mai apreciat de  spectatori, producţia urmand sa fie distribuita in toate cinematografele din Romania.
Panorama invita publicul roman sa vizioneze cele mai noi şi mai bune creaţii ale cinematografiei franceze actuale, producţii indelung aplaudate de critici şi de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond.
Pe langa Le Redoutable (filmul de deschidere), un alt film s-a regasit in selecţia oficiala a Festivalului de la Cannes 2017 şi care va fi proiectat in acest an la Timişoara este RODIN de Jacques Doillon.
Aceasta proiecţie se doreşte a fi un omagiu pe care Festivalul Filmului Francez il aduce marelui sculptor, de la moartea caruia se implinesc exact o suta de ani pe 17 noiembrie.
Tot din aceasta secţiune, in inchiderea festivalului, spectatorii pot viziona NOCTURAMA, un film care repune in discuţie lumea contemporana marcata de pericolul permanent al atentatelor teroriste, pornind de la atentatul de la Paris din 13 noiembrie.

O noutate la Timişoara este programul Saptamanii Cahiers du cinéma.
Realizat in colaborare cu cea mai importanta revista de cinema din Franţa, acesta are ca punct de pornire ideea de ”arhitectura”.
Selecţia propusa de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, intoarce pe toate feţele sensurile noţiunii de ”arhitectura” pentru cea de a 7-a arta – de la decorul concret la structura conceptuala sau la arhitectura unei opere filmice.
Un documentar cu şi despre adolescenţi, SWAGGER, ne transpune in lumea a 11 tineri locuind in suburbii ale marilor oraşe din Franţa.
Tot din aceasta selecţie face parte şi LE ROI ET L’OISEAU (Regele şi pasarea cantatoare), singurul film de animaţie din festival şi unica proiecţie care va avea loc la Institutul Francez.

Toate filmele sunt prezentate in versiune originala cu subtitrare in limba romana.
Intrarea este libera.

PROGRAM

JOI 16 NOIEMBRIE
16.00 Swagger (Cahiers du cinéma)
Regizor: Olivier Babinet
Documentar – Franta – 2016 1h24 min

18.00 DESCHIDEREA OFICIALA
LE REDOUTABLE   (Panorama)
Regizor : Michel Hazanavicius
Comedie, biografic – Franta – 2016 – 1h42

VINERI 17 NOIEMBRIE
16.00 Petit Paysan |Lapte blestemat(Competiţie)
Regizor: Hubert Charuel
Drama, thriller – Franta – 2017 – 1h30

18.00 Occidental (Competiţie)
Regizor: Neïl Beloufa
Comedie – Franţa – 2017 – 1h13

20.00 Réparer les vivants |Reparandu-i pe cei vii (Panorama)
Regizor: Katell Quillévéré
Drama – Franta – 2015 – 1h40

SÂMBATA 18 NOIEMBRIE
16.00 Kiss & Cry |Saruturi şi suspine (Competiţie)
Regizor: Lila Pinell si Chloé Mahieu
Comedie dramatica – Franta – 2017 – 1h20

18.00 Corporate |Corporatista (Competiţie)
Regizor: Nicolas Silhol
Drama, thriller – Franta – 2016 – 1h35

20.00 Rodin |Rodin (Panorama)
Regizor: Jacques Doillon
Biografic, drama – Franta – 2016 – 1h59

DUMINICA 19 NOIEMBRIE
11.00 Le Roi et l’oiseau |Regele şi pasarea cantatoare (Cahiers du cinéma)
Regizor : Paul Grimault
Animaţie – Franţa – 1979 – 1h27
Proiecţia are loc la Institutul Francez Timişoara (Bd.C.D.Loga, nr.46)

16.00 Avant la fin de l’été |Sfarşit de vara (Competiţie)
Regizor : Maryam Goormaghtigh
Comedie, docu-fictiune – Franta, Elvetia – 2017 – 1h20

18.00 Compte tes blessures  |Numara-ţi ranile (Competiţie)
Regizor: Morgan Simon
Drama – Franta – 2016 – 1h20

20.00 Nocturama |Nocturama (Panorama)
Regizor: Bertrand Bonello
Thriller –Franta, Germania – 2015 – 2h10

DETALII DESPRE FILME

SWAGGER

Un film de: Olivier Babinet
Documentar – Franta – 2016
84 de minute
Selectia Acid Cannes 2016, Faro

Sinopsis:
Swagger exploreaza universul a 11 copii şi adolescenti cu personalitaţi surprinzatoare, care cresc in cateva din oraşele cele mai defavorizate din Franţa. Filmul ne arata lumea prin perspectiva lor unica şi neinţeleasa, prin reflecţiile lor  amuzante şi impresionante.
Creand un mozaic de intalniri şi amestecand genurile, pana la comedia muzicala si la science-fiction, Swagger da viaţa cuvintelor şi fantasmelor acestor copii din Aulnay şi Sevran. In ciuda greutaţilor vieţii, sunt ambiţioşi şi au visuri. Şi nimeni nu le va lua.       
 
LE REDOUTABLE

Un film de: Michel Hazanavicius
Cu: Louis Garrel, Stacy Martin, Bérénice Bejo
Comedie, biografic – Franta – 2016
1h42
Selectia Cannes 2017 (Competitia oficiala)

Sinopsis:
Paris, 1967. Jean-Luc Godard (Louis Garrel), liderul generaţiei sale de cineaşti, filmeaza La Chinoise impreuna cu femeia pe care o iubeşte, Anne Wiazemsky, cu 20 de ani mai tanara. Sunt fericiţi, indragostiţi, seducatori şi se casatoresc. Dar felul in care a fost primit filmul declanşeaza in Jean-Luc o autoexaminare profunda. Evenimentele din mai ’68 amplifica acest proces şi criza care-l zguduie pe regizor il va transforma profund, acesta trecand de la statutul de star al cinema-ului la un artist maoist in afara sistemului. La fel de neinţeles pe cat de incomprehensibil.
 
Petit Paysan | Lapte blestemat

Un film de: Hubert Charuel
Cu: Swann Arlaud, Sara Giraudeau, Bouli Lanners
Drama, thriller – Franta – 2017
90 de minute
Pyramid Distribution
Selectia Semaine de la critique Cannes 2017

Sinopsis:
Pierre are 30 de ani si este crescator de bovine. Viata sa de desfasoara in jurul fermei, al surorii veterinar si al parintilor, de la care a preluat afacerea. In Franta se declara un prim caz de epidemie, iar Pierre descopera ca una dintre bovinele sale este infectata. Nu-si poate permite sa-si piarda animalele. Nu are nimic altceva si va merge pana la capat pentru a le salva.
 
OCCIDENTAL

Un film de: Neïl Beloufa
Cu: Paul Hamy, Anna Ivacheff, Idir Chender
Comedie, experimental – Franţa – 2017
73 de minute
MPM Films
Berlinale 2017 (Forum), Toronto 2017

Sinopsis :
In hotelul Occidental, toata lumea minte. In momentul in care, mitomanul Antonio pretinde ca petrece o noapte in camera matrimoniala cu asa-numitul amic Giorgio, Diana, managerul hotelului, se hotaraste sa demonstreze ca cei doi vor comite o crima, chemand politia fara sa aiba probe. Dorind cu orice pret sa scoata la iveala ceea ce ea stie despre ei, Diana justifica pe nedrept actiunea sa prin faptul ca ei ar fi mai mult magrebieni decat homosexuali sau italieni, creand astfel o intreaga serie de neintelegeri, de evenimente absurde si jenante. Homofobie, rasism, misoginism, amenintare terorista, independenta, contradictii politice sau manipulari mediatice. Bolile epocii noastre ies la iveala fara sa poata fi oprite sau fara ca nimeni sa poata intelege cu adevarat fundalul povestii.
 
Réparer les vivants | Reparandu-i pe cei vii

Un film de: Katell Quillévéré
Cu: Emmanuelle Seigner, Tahar Rahim, Anne Dorval, Kool Shen
Drama – Franta – 2015
100 de minute
Transilvania Film
Selectia Mostra de Venise 2016, Toronto 2016

Sinopsis:
Totul incepe in zori, intr-o mare furtunoasa cu trei surferi tineri. Cateva ore mai tarziu, pe drumul de intoarcere, are loc un accident. Acum conectat la aparate intr-un spital din Le Havre, viata lui Simon nu este altceva decat o iluzie. Intre timp, la Paris, o femeie asteapta un transplant care ii poate prelungi viata...
 
Kiss & Cry |Saruturi şi suspine

Un film de: Lila Pinell si Chloé Mahieu
Cu: Sarah Bramms, Dinara Droukarova, Xavier Dias
Comedie dramatica – Franta – 2017
80 de minute
Ecce Films
Selectie ACID Cannes 2017

Sinopsis:
Sarah are 15 ani si reia patinajul la clubul de inalt nivel din Colmar, fara sa stie daca o face pentru ea sau mama sa. Are de a face cu rivalitatea intre fete, tirania antrenorului si violenta competitiei. In timp ce corpul sau de adolescenta este pus la incercare, primele sale emotii si complicitatea intre colege o indeparteaza de la ambitiile sale sportive.

Corporate | Corporatista

Un film de: Nicolas Silhol
Cu: Céline Sallette, Lambert Wilson, Stéphane De Groodt
Drama, thriller – Franta – 2016
95 de minute
Indie Sales
Karlovy Vary 2017

Sinopsis:
Emilie Tesson-Hansen este o tanara frumoasa, responsabila a departamentului Resurse Umane, o «killeuse ». In urma unui incident din firma sa este deschisa o ancheta. Ea se regaseste in primul rand. Trebuie sa faca fata presiunii inspectoarei de munca, dar si unei ierarhii care ameninta sa se intoarca impotriva ei. Emilie este hotarata sa-si salveze pielea. Oare pana cand va ramane corporatista?
 
Rodin

Un film de: Jacques Doillon
Cu: Vincent Lindon, Izia Higelin
Biografic, drama – Franta – 2016
121 de minute
Cine Europa
Selectia Cannes 2017 (Competitia oficiala)

Sinopsis:
Paris,1880. La varsta de 40 de ani, Rodin primeste prima comanda oficiala din partea statului. Creeaza portile Iadului, lucrare compusa dintr-o multime de figurine, dintre care unele vor deveni celebrele sale sculpturi: Sarutul si Ganditorul. Isi imparte existenta cu Rose, partenera sa indelungata, cand ajunge sa o cunoasca pe Camille Claudel. Aceasta este eleva lui cea mai talentata si ii va deveni in scurt timp asistenta, apoi amanta. Urmeaza un deceniu de pasiune, admiratie reciproca si complicitate. Dupa ruptura lor, Rodin continua sa creeze frenetic. Primeste atat blamarea, cat si entuziasmul pe care le provoaca senzualitatea sculpturilor sale, iar odata cu Balzac, creatie respinsa in timpul vietii lui Rodin, pune bazele sculpturii moderne.
 
Le Roi et l’oiseau |Regele şi pasarea cantatoare

Un film de: Paul Grimault
Animaţie – Franţa – 1979
87 de minute
StudioCanal

Sinopsis:
Regele Charles, care domneste ca un tiran, in regatul Takicardie, se indragosteste de o modesta pastorita cu care vrea sa se casatoreasca. Dar ea iubeste un maturator. Ajutati de o pasare indrazneaţa, care traieste cu micutii sai in inaltul apartamentelor private ale regelui, cei doi indragostiti fug catre Ville Basse. Politia le gaseste urma. Masini zburatoare conduse de poliţişti mustacioşi, de creaturi misterioase care spioneaza oraşul, de tritoni motorizati si de regele pe tronul sau plutitor pornesc pe urmele celor doi indragostiţi. Incepe o cursa nebuna…

AVANT LA FIN DE L’ETE / SFÂRŞIT DE VARA

Un film de: Maryam Goormaghtigh
Cu: Arash, Hossein, Ashkan
Comedie, docu-fictiune - Franţa, Elveţia - 2017
80 de minute
Upside Distribution
Selectia ACID Cannes 2017, BFI Londra 2017

Sinopsis:
Dupa 5 ani de studii la Paris, Arash nu s-a adaptat vietii franceze si decide sa se intoarca in Iran. Sperand sa-l faca sa-si schimbe parerea, cei doi prieteni ai sai il iau intr-o ultima calatorie de-a lungul Frantei.
 
Compte tes blessures | Numara-ţi ranile
Un film de: Morgan Simon
Cu: Kévin Azaïs, Monia Chokri, Nathan Willcocks
Drama – Franta – 2016
80 de minute
Versatile
Selectia San Sebastian 2016, mentiune speciala a Juriului, Festivalul International de Film
Stockholm 2016, premiul pentru cel mai bun actor, Rotterdam 2017
Sinopsis:
Cantaret carismatic al unui grup de rock, Vincent, 24 ani, si-a tatuat deja jumatate din corp. Cu chipul sau de inger si privirea incandescenta, lumea ii apartine. Aparitia unei noi femei in viata tatalui sau trezeste tensiuni. Vincent nu-si poate stapani nici furia si nici dorinta.
 
Nocturama | Nocturama

Un film de: Bertrand Bonello
Cu: Vincent Rottiers, Finnegan Oldfield, Manal Issa
Thriller –Franta, Germania – 2015
130 de minute
Wild Bunch
Selectie San Sebastian 2016, Toronto 2016

Sinopsis:
Paris, dimineata. Un grup de adolescenti provenind din medii diferite. Fiecare incepe un dans ciudat prin labirintul metroului si al strazilor pariziene. Par sa urmareasca un plan. Gesturile lor sunt precise, aproape periculoase. Se vor regasi cu totii in acelasi loc, intr-un centru commercial. Se lasa noaptea…

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.