Festivalul filmului francofon

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.03.2012 12:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Pentru a încununa aceste manifestări dedicate limbii franceze şi ţărilor care o menţin în viaţă, Institutul francez din Timişoara vă invită la o serie de proiecţii de filme francofone, vineri, 23 martie, şi luni, 26 martie.O bună ocazie pentru a descoperi cele mai bune filme din ultimii 2 ani, într-un eveniment organizat în parteneriat cu Institutul francez din România.

PROGRAM

vineri, 23 martie – cinema Timiş
ora 16 – QUEBEC GOLD cele mai bune scurt-metraje, Canada, 2011
ora 18 – LE VENDEUR dramă, Canada, 2012
ora 20 – INCENDIES dramă, Canada, 2010
Cinema Timiş (Piaţa Victoriei nr. 7)
Intrare: bilet 6 lei (4 lei reducere pentru elevi, studenţi, pensionari)

luni, 26 martie – Bruiaj
ora 20 – LA FOLIE ALMAYER dramă, Franţa – Belgia, 2011
Bruiaj bar (bd. Victor Babeş nr. 14A)
Intrare: liberă, în limita locurilor disponibile

Filmele sunt în limba franceză, subtitrate în limba română.

QUEBEC GOLD
selecţie de scurt-metraje, Canada, 2011
Prends ça court! prezintă Québec Gold 11, o selecţie a celor mai remarcabile scurt metraje quebecoaze din ultimul an. O şansă unică de a vedea într-un singur program filmele care au fost prezentate şi premiate la cele mai mari festivaluri ale lumii: ORA - Philippe Baylaucq (ONF), HOPE-Pedro Pires (PHI Films), TROTTEUR-Arnaud Brisebois et Francis Leclerc (Cirrus / PHI Films),NOSTRADAMOS-Maxence Bradley, Alexandre Lampron et Elisabeth Olga Tremblay (Maxence Bradley media), DIMANCHE-Patrick Doyon (ONF), CE N'EST RIEN-Nicolas Roy (Travelling Distribution / Voyous Films), LA RONDE-Sophie Goyette (Locomotion / micro_scope), SANG FROID-Martin Thibaudeau (Locomotion), THE LEGEND OF BEAVER DAM-Jérôme Sable et Eli Battalion.

LE VENDEUR
dramă, Canada, 2012
regia Sébastien Pilote, cu Gilbert Sicotte, Jean-François Boudreau, Jean-Robert Bourdage
Marcel Lévesque, un abil şi glumeţ vânzător de maşini aflat la sfârşitul carierei trăieşte doar pentru trei motive: munca sa, fiica sa Maryse, şi nepotul său Antoine. Este cel mai bun vânzător al lunii de ani întregi la concesionarul unde şi-a petrecut viaţa, într-un mic orăşel industrial în declin.
Pe parcursul unei ierni care pare să nu se mai sfârşească, şi în timp ce uzina de paste şi hârtie este din nou închisă temporar, Marcel Lévesque nu se gândeşte decât la a-i scoate pe dragii săi americani din curtea înzăpezită. Într-o zi, vânzătorul îl întâlneşte pe François Paradis, un lucrător la uzina de şomaj…
Un film care vorbeşte despre omul alienat, despre culpabilitate, despre religie şi despre vânzarea de autoturisme.

INCENDII
dramă, Canada, 2010
regia Denis Villeneuve
cu Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette
Film nominalizat la premiile Oscar în 2011, pentru cel mai bun film străin
Atunci când notarul le citeşte lui Jeanne şi Simon Marwan testamentul mamei lor, gemenii primesc cu stupoare două plicuri, unul destinat tatălui lor pe care ei îl credeau mort şi altul fratelui lor despre care nici nu ştiau că există. Jeanne vede în această enigmatică moştenire cheia tăcerii mamei sale, închisă în ultimii ani într-o muţenie obstinentă de pe patul său de spital. Ea decide imediat să plece în Orientul mijlociu pentru a dezgropa trecutul acestei familii despre care nu ştie mai nimic...
Sprijiniţi de notar, gemenii urcă pe firul istoriei celei care le-a dat viaţă, descoperind un destin tragic, însemnat cu fierul roşu de război şi ură... şi curajul unei femei excepţionale.
Adaptare a piesei de succes a lui Wajdi Mouawad, Incendii este o căutare iniţiatică bulversantă care conjugă oroarea războiului la singular, revelând cu forţă şi poezie moştenirea de neşters a ciclului violenţei şi puterea incredibilă a capacităţii de rezistenţă.

LA FOLIE ALMAYER

Dramă, Franţa – Belgia, 2011
regia Chantal Akerman
cu Stanislas Merhar, Aurora Marion, Marc Barbé
Undeva în sud-estul Asiei, pe malul unui fluviu tumultuos, un european se agaţă de visele sale de îmbogăţire, din dragoste pentru fiica sa.
O poveste despre pasiune, despre pierdere şi despre nebunie, adaptată după romanul lui Joseph Conrad.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.