Festivalul international de corzi ciupite Banatissimo

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.11.2012 21:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Festivalul International de corzi ciupite BANATISSIMO - Plucked Strings Festival va cuprinde un program cât mai divers începând cu prima seară, vineri, 23 noiembrie, de la ora 19, când va fi deschiderea oficială cu Adrian Mardan într-un minirecital de chitarăacompaniat de o prezentare de modă, urmat de un inedit duo de ţambale cu Mircea Ardeleanu - tatăl şi fiul, continuată de grupul de tamburaşi din Sânnicolau Mare – Batini Beciari cu un program atractiv. Seara va fi pecetluită printr-un calup de instrumente şi lucrări muzicale încântătoare pentru chitară solo şi duo de chitare din ţara vecină Serbia, încheindu-se cu orchestra de tamburaşi şi mandoline de la Şcoala de Muzică „Josif Marinković” – Serbia.

A doua seară, sâmbătă, 24 noiembrie, ora 19, este deschisă de Rozalia Pataki cântând la harpă gotică şi într-un duo de harpe cu Traian Moldovan, urmat de quartetul de harpe din Italia - Adria Harp Quartet care va desăvârşi seara într-un recital exploziv. Totul va continua cu un recital de factură medievală al duo-ului Judit Andrejszki, soprană şi clavecinistă (Budapesta), specializată în muzica veche, şi Caius Hera - lăută, un concitadin, recunoscut pentru interpretările sale la instrumente medievale. Seara muzicală va culmina cu concertul care va închide festivalul, al orchestrei de ţitere Ronasagi din Dorobanţi –România avându-l ca şi coordonator artistic pe Juhasz Kalman din Ungaria.
Sub tutela unui sincretism cultural, atât de util prezentului nostru, de-a lungul manifestării, în holul de la intrarea în sala de concerte de la “Ion Vidu” veţi putea admira o expoziţie de o originalitate aparte cu instrumente arhaice din spaţiul românesc ale Prof. Univ. Dr. Ovidiu Papană de la Facultatea de Muzică din Timişoara, iar oaspeţii festivalului vor fi întâmpinaţi de elevi merituoşi de la clasa de chitară a Prof. Dr. Adrian Mardan şi de la clasa de harpă a Prof. Didina Oniga, care vor întreţine atmosfera şi vor încălzi publicul înainte de concertele din fiecare seară.
Ediţia I a Festivalului Internaţional de corzi ciupite BANATISSIMO - Plucked Strings Festival este organizat de Adrian Mardan şi Didina Oniga, profesori la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”, iar de imaginea festivalului (afişe, trofee, diplome) se ocupă Lect. Univ. Dr. Remus Rotaru de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara.
Festivalul este organizat în colaborare cu Inspectoratul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş şi urmăreşte impunerea euroregiunii DKMT (Dunăre-Criş-Mureş-Tisa) pe harta culturală a Europei prin manifestări cultural-artistice care să exprime năzuinţele şi aspiraţiile oamenilor din acest spaţiu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.