Festivalul National al Sanselor Tale

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.11.2011 14:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - In perioada 5 – 11 decembrie 2011, la Timişoara, se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a “Festivalul Naţional al Şanselor Tale”, săptămâna educaţiei permanente, sub genericul “Educaţie şi voluntariat”.Evenimentul este o iniţiativă a Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului şi este organizat cu sprijinul actorilor locali implicaţi în educaţia adulţilor. 

“Festivalul Şanselor Tale”, cunoscut în intreaga lume ca “Adult Learners’ Week”, se înscrie într-o amplă mişcare de dezvoltare a Europei ca spaţiu comun al învăţării, precum şi al promovării dialogului intercultural şi al creşterii gradului de conştientizare a diversităţii culturale bazate pe valori comune.
În România, “Festivalul Naţional al Şanselor Tale” este o manifestare naţională, coordonată de Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului şi organizată la nivel local de inspectoratele judeţene şcolare în colaborare cu actori locali: consiliile judeţene, primăriile municipiilor/oraşelor/comunelor, casele de cultură, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, universităţi, unităţi şcolare, ONG-uri etc.
Festivalul îşi propune să organizeze, timp de o săptămână, o paletă variată de activităţi, cum ar fi: târguri de produse cultural-educative (lansări şi prezentări de produse şi programe, prezentări de instituţii, etc) sau pentru locuri de muncă; “zile ale porţilor deschise” în şcoli, inspectorate şcolare, universităţi, case de cultură, cămine culturale, universităţi populare, muzee, biblioteci, teatre şi cinematografe; conferinţe, dezbateri, seminarii, ateliere de lucru, cursuri experimentale/ promoţionale. Activităţile nu se desfăşoară doar la sediile instituţiilor amintite, ci şi în spaţii publice şi neconvenţionale: pieţe, parcuri, terenuri de sport, mijloace de transport, discoteci, stradă, etc locuri care devin timp de o săptămână spaţii ale comunicării şi învăţării. Activităţile desfăşurate sunt menite să-i motiveze pe adulţi să înveţe continuu, să îi familiarizeze cu oportunităţi de învăţare, conştientizându-i asupra necesităţii de a învăţa.
Scopul festivalului este acela de a promova, recunoaşte oficial şi implementa conceptului european de „învăţare pe tot parcursul vieţii” (Lifelong Learning), prin încurajarea şi celebrarea învăţării la vârsta adultă.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.