Fiii satului se intorc la Lenauheim. La Ruga...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.09.2014 14:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In perioada 5 - 7 septembrie 2014, va avea loc Ruga şi Fiii satului din Lenauheim, editia a VI-a, manifestare organizata de Primaria şi Consiliul Local Lenauheim, impreuna cu Asociatia svabilor originari din Lenauheim in Germania (HOG Lenauheim).
Festivitatile sunt dedicate tuturor locuitorilor din comuna Lenauheim, fii ai satului care traiesc in Romania si nu in ultimul rand pentru fiii satului care traiesc in strainatate.
Scopul manifestarii este de a-i apropia pe unii de altii, de a schimba idei si de a promova comuna Lenauheim de astazi, prin prezentarea si transmiterea culturii si mentalitatii fostilor locuitori svabi catre actuala populatie care traieste in Lenauheim.
Portul popular romanesc va fi purtat cu cinste şi mandrie de tinerii din Lenauheim la primirea invitaţilor, la insoţirea naşilor la Biserica Ortodoxa pentru oficierea slujbei religioase de Ruga satului şi la spectacolul de dansuri populare.
Prin grija Consiliului Local şi al Primariei Lenauheim, s-au achiziţionat costume populare romaneşti pentru toate cele trei localitaţi, in cadrul proiectului ”Dotare camine culturale”.
Tema simpozionului din acest an ofera prilejul de a cinsti memoria eroilor cazuţi in timpul primului razboi mondial prin susţinerea de referate şi depunere de coroane la monumentele eroilor aflate la Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica şi Cimitirul Romano-Catolic.

O noutate in acest an este reprezentata de vizita grupului de dansuri populare svabesti din orasul Würzburg din Germania.
Primaria Lenauheim, cu sprijinul HOG Lenauheim, doreste initierea unui parteneriat intre Muzeul Svabesc din Würzburg si Muzeul din Lenauheim.
Primul pas este vizita grupului de dansuri svabesti si tiparirea unui pliant pentru Muzeul din Lenauheim in limbile romana, engleza si germana, cu fotografii din muzeu si realizat de Asociatia svabilor banateni din Germania si HOG Lenauheim.
La eveniment va participa primarul oraşului Kirn din Germania, impreuna cu alţi primari din zona, in vederea dezvoltarii relaţiei dintre Primaria Comunei Lenauheim şi Primaria Oraşului Kirn.
Un eveniment important in acest an va fi constituit prin sfintirea Bisericii Catolice, dupa renovarea acoperisului.
Este o lucrare care dovedeste, din nou, buna colaborare intre Primaria Lenauheim, HOG Lenauheim si Dieceza Catolica Timisoara.
Biserica Catolica din Lenauheim este un monument  inscris in patrimoniul istoric national.

Program Ruga şi Fiii satului 2014

Vineri – 5 septembrie 2014
18.00 – muzica şi dans cu TINU VEREŞEZAN şi formaţia sa
Sambata – 6 septembrie 2014
10.00 – primirea invitaţilor la Muzeu (paine şi sare);
10.30  - 11.00– deschiderea oficiala şi program copii;
11.00 – simpozion cu tema;
●  100 de ani de la inceperea primului razboi mondial;
●   paralela dintre Muzeul Nikolaus Lenau şi Muzeul din Wurzburg;
11.30 – donarea unei picturi realizata de Kohl Mathias, cu bustul d-nei Blassman Katharina, catre Muzeul Nikolaus Lenau;
11.35 – 11.50 – Cafea
11.50 – 12.15 – depunere de coroane la monumental eroilor de la Biserica catolica , monumentul eroilor de la Biserica ortodoxa şi statuia Nikolaus Lenau.
12.15 – 12.45 – intalnire cu Asociaţia Pro Lenau
17.00 – 18.00 – spectacol pe terasa cu formaţia de dansuri populare germane din Wurtzburg
18.00 – discoteca pe terasa asigurata de DJ Steff
Duminica – 7 septembrie 2014
10.00 – 10.50 – slujba religioasa la biserica catolica
10.50 – 12.10 – deplasarea de la biserica la cimitirul catolic pentru depunere de coroane la sora poetului Nikolaus Lenau şi intoarcerea la Primaria Lenauheim
12.10 – 12.25 – poezii dedicate poetului Nikolaus Lenau
15.30 – deplasarea naşilor insoţiţi de copii la biserica ortodoxa Lenauheim
16.00 – slujba de ruga la biserica ortodoxa Lenauheim
Hora rugii
Spectacol pe terasa – dansuri populare romaneşti
Dans, joc şi voie buna cu CORNEL BRICIU şi formaţia sa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.