Filmari aeriene spectaculoase cu bisericile de lemn din Romania

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.11.2015 15:14 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Documentarul „Biserici de lemn din Romania”, cel mai recent proiect al casei de producţie East Movies, este gata de lansare, cu o avanpremiera programata la Timişoara, in luna decembrie.
Documentarul este o incursiune aparte intr-un teritoriu al ţarii noastre cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepţionale, tipice Romaniei: bisericile de lemn construite in secolul XIX.  Filmarile aeriene realizate cu drone sunt fara precedent pentru aceste obiective.

Muzeul Ţaranului Roman din  Bucureşti urmeaza sa difuzeze filmul, din februarie 2016.  
Documentarul este o incursiune aparte intr-un teritoriu al ţarii noastre cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepţionale, tipice Romaniei: bisericile de lemn construite in secolul XIX.  Filmarile aeriene realizate cu drone sunt fara precedent pentru aceste obiective.
Proiectul este o producţie East Movies, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi sprijinit de Muzeul Ţaranului Roman, Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din Romania.
Obiectivul producatorilor este sa puna pe harta turistica a ţarii aceste construcţii unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural şi istoric, dar necunoscute publicului.  
 
Documentarul, in regia lui Kiki Vasilescu, cu un scenariu semnat de Cristina Iordache, prezinta monumentele, dar şi cadrul natural şi micile comunitaţi in care continua sa funcţioneze aceste biserici.
Pentru cadrele aeriene s-a filmat cu drona de la o inalţime de peste 500 m.
Ritmul documentarului este dinamic, peisajele mirifice alternand cu testimonialele. Interviurile au fost realizate cu persoane care au legatura directa cu bisericile de lemn: Ion Blajan (şeful secţiei „Patrimoniu” al Muzeului Ţaranului Roman), preoţi care slujesc inca in bisericile de lemn, arhitecţi, dar şi localnici, buni cunoscatori ai istoriei satului lor.  
 
 „Documentarul Biserici de lemn din Romania este un film de prezentare a unor construcţii cu valoare pentru specificul naţional arhitectural. Filmul se concentreaza mai puţin asupra ritualurilor religioase şi mai mult asupra istoriei cladirilor, a meşteşugurilor implicate in realizarea lor, a tehnicilor de construcţie cu lemn, a decoraţiunilor interioare şi exterioare. Pentru a face legatura cu prezentul a acestor monumente cazute in uitare, filmul insista şi asupra prezentarii cadrului natural şi a micilor comunitaţi in care continua sa funcţioneze aceste biserici”, explica regizorul Kiki Vasilescu.
 
In multe dintre aceste biserici de lemn se slujeşte inca, in special in comunitaţile mai mici şi mai indepartate de drumurile mari, asfaltate.
Fiecare biserica are povestea ei, pe care spectatorul este invitat sa o descopere.
 
Printre bisericile prezentate in documentar se numara şi cea din Curechiu (jud. Hunedoara).
Este biserica din care a pornit rascoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, in 1784.  
Biserica este construita in anul 1785 şi este socotita ca fiind cea mai mare biserica de lemn din zona.
Biserica poarta hramul „Sf. Nicolae”, are dimensiuni ample, iar deasupra pronaosului se ridica o clopotnita impresionanta, cu dublu foişor.  
 
Biserica de lemn „Trei Ierarhi”, din Troaş, comuna Savarşin (judeţul Arad), Biserica de lemn din Lunca Moţilor (comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara), Biserica de lemn din Deleni, Hunedoara,  
Biserica de lemn din Urşi, jud Valcea, alaturi de Biserica din Leleasca, judeţul Olt, Biserica din Igoiu, Valcea, Biserica din Mlaceni şi Biserica din Copaceni, ambele din Valcea, prezentate in documentar, aşteapta sa fie descoperite de catre publicul larg.

Cu peste 10 ani de experienta in lumea TV şi cinema, Kiki Vasilescu şi-a lansat primul film independent de lungmetraj in anul 2014.
Acesta i-a adus premiul pentru Cel mai bun regizor strain la „Festival of Globe” din San Francisco, SUA, precum şi o nominalizare pentru film strain la Burbank International Film Festival, SUA.
In prezent, Kiki Vasilescu lucreaza in California, SUA şi in Romania, imbinand creativitatea cu tehnica filmarilor complexe.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.