Filme noi si vechi, in Casa Filmelor de la Plai

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.09.2012 16:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Asociaţia Marele Ecran din Timişoara va fi gazda Casei Filmelor la a şaptea ediţie a Festivalului Multicultural Plai, care se va desfăşura în 14-16 septembrie la Muzeul Satului din Timişoara.

Secţiunea dedicată cinematografiei are deja tradiţie la Festivalul Plai. În acest an, cheia Casei Filmelor a fost înmânată Asociaţiei Marele Ecran, care a alcătuit programul şi va coordona proiecţiile pe parcursul celor trei zile de festival.
Vineri, 14 septembrie, este ziua scurtmetrajelor româneşti la Plai. Programul va începe cu o retrospectivă a filmelor premiate anul acesta la festivalul Timishort şi se va încheia cu Noaptea Albă a Filmului Românesc, selecţie adusă de organizatorii TIFF.
Tot vineri va fi proiectat documentarul Apa ca un bivol negru (1970), un debut colectiv despre inundaţiile din mai 1970 care i-a lansat, printre alţii, pe regizorii Dan Piţa şi Mircea Veroiu. „Programarea acestui titlu, adus de la Arhiva Naţională de Filme, este o ocazie rară de a-l vedea, într-o proiecţie publică, la Timişoara” a spus Marian Rădulescu, critic de film.
De la Arhivă au ajuns la Casa Filmelor şi celelalte două pelicule din program semnate de cuplul regizoral Piţa-Veroiu: Nunta de Piatră (1973) şi Duhul Aurului (1974), ambele filmate la Roşia Montană. Vor fi prezentate sâmbătă, 15 septembrie, în şura unei case tradiţionale din Muzeul Satului Bănăţean. „E decorul perfect pentru a vedea aceste filme-reper ale cinematografiei noastre” a spus Lucian Mircu, preşedintele Asociaţiei Marele Ecran.
O altă raritate este pelicula Aventurile Prinţului Ahmed (1926, regia Lotte Reiniger), cel mai vechi film de animaţie păstrat pînă azi. Proiecţia inedită (sâmbătă, ora 00.00, după concerte) va fi acompaniată live de duetul timişorean Makunouchi Bento, care a actualizat coloana sonoră.
Ziua de duminică, 16 septembrie, este rezervată atelierelor despre arta actorului susţinute de Boris Gaza (Atelier 1) cu începere de la ora 15. Cu acest prilej poate fi vizionat şi scurtmetrajul The Crossing (2010, regia Cristian Pleş, cu Toma Cuzin şi Boris Gaza), multipremiat la festivaluri din S.U.A.
Intrarea este liberă la toate proiecţiile de la Casa Filmelor.
Pentru mai multe informaţii se poate contacta la tel. 0721667437, lucianmircul@gmail.com - Lucian Mircu sau tel. 0722403802, richie.tm@gmail.com - Richard M. Ilie, sau accesaţi www.mareleecran.net.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.