Filme venite din toate colturile lumii, la Festivalul Tres Courts

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.05.2014 16:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Festivalul Tres Courts prezinta filme de maxim 3 minute, venite din toate colturile lumii.
A 16-a editie a acestui festival seduce noi tari, care vor gazdui Très Courts pentru prima data anul acesta: Australia, Estonia, Grecia, Irlanda, Nigeria, Ucraina (in 3 orase) si Statele Unite ale Americii (in New York).
Mondial, simultan si poliglot (subtitrat in engleza, araba, braziliana, spaniola, romana, maghiara, slovaca...), festivalul de foarte scurt metraje permite multor regizori, confirmati sau debutanti, sa isi exprime viziunea lor asupra lumii prin tehnici si moduri de difuzare diverse, indiferent de gen (nanofictiune, animatie, documentar).
Cu filme foarte scurte, deci mai putin scumpe ca productie, festivalul acorda sansa afirmarii pe scena internationala tuturor talentelor indiferent ca vin din Tunis, Montpellier, Paris, Bucuresti sau Bogota.
Actorul francez Bruno Putzulu prezideaza juriul competitiei internationale, din care face parte si fotojurnalista si regizoarea de origine romana Ana Dumitrescu.
In ceea ce priveste competitia Paroles de Femmes, premiul va fi atribuit de un colectiv de femei, plasat sub inaltul patronaj al Ministerului francez pentru Drepturile Femeii.
«Nasa» acestei competitii este scenarista si autoarea de benzi desenate Marguerite Abouet (Aya de Yopougon), din Coasta de Fildes.

La Timisoara festivalul poposeste vineri, 9 mai, cu incepere de la ora 16, la Galeria Mansarda a Facultatii de Arte si Design (str. Oituz nr. 4). Institutul francez din Timişoara propune anul acesta 4 selecţii:
ora 16 – Selectia TRÈS COURTS FAMILIAL
ora 17 – Selectia PAROLES DE FEMMES
ora 18 – Competitia ROMANEASCA „AROUND THE TRÈS COURTS”
ora 19 – Competitia INTERNATIONALA

Ca de obicei, publicul timisorean are ocazia sa voteze filmele preferate din selecţia naţionala şi internaţionala.
Filmele sunt subtitrate in limba romana, iar accesul publicului este gratuit, in limita locurilor disponibile.

3 SELECTII IN COMPETITIE
• COMPETITIA INTERNATIONALA
Festivalul propune o selectie internationala de 44 de filme prezentate in 2 parti de cate o ora si proiectate in versiune originala, cu subtitrare. Multe filme inclasificabile anul acesta, care prezinta universuri eclectice care ne duc cu gandul la filmele lui Terrence Malik, Tim Burton, Martin Scorsese, Pedro Almodovar sau Hayao Miyazaki.
• COMPETITIA PAROLES DE FEMMES
Si anul acesta Festivalul Très Courts organizeaza, cu sustinerea Ministerului pentru Drepturile Femeii, o competitie speciala de foarte scurt metraje care prezinta puncte de vedere feminine. 19 filme au fost selectionate, proiectia avand o durata de aproximativ o ora.
• COMPETITIA ROMANEASCA « AROUND THE TRÈS COURTS »
Pentru al optulea an consecutiv, Institutul francez din Romania organizeaza in completarea festivalului Très Courts, o competitie speciala de foarte scurt metraje romanesti, promovand astfel talentele locale. 15 filme au fost selectionate anul acesta si vor fi proiectate in orasele din Romania si Moldova care gazduiesc festivalul. Publicul este invitat sa-si voteze preferatii pentru decernarea . In fiecare oras, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi castiga „Premiului Publicului din Romania”. Organizatia Internationala a Francofoniei acorda un premiu special unui film romanesc care valorizeaza limba franceza si/sau abordeaza teme legate de drepturile omului, pace si democratie; diversitate lingvistica si culturala; dezvoltare solidara si durabila; educatie si formare.
• SELECTIA TRÈS COURTS FAMILIAL
Selectia pentru copii „Très Court Familial" cuprinde filme foarte scurte, printre care multe animatii, destinate celor mici.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.