Filmul romanesc al toamnei ruleaza si la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.10.2014 17:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Cel mai apreciat film romanesc al anului, „Q.E.D.”, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki şi selecţionat in peste 20 de festivaluri internaţionale, se lanseaza din 10 octombrie in 27 de oraşe, inclusiv in Timişoara. Spectatorii il vor putea vedea, in prima saptamana de lansare, la Cinema City din Iulius Mall Timişoara.
„O poveste despre paranoia şi tradare – parte thriller, parte comedie de moravuri”, il descria „The New York Times”, dupa proiecţia de la festivalul New Directors/ New Films, in aceasta primavara. Potrivit publicaţiei de specialitate „Variety”, „Q.E.D.” este excelent filmat in alb-negru şi reuşeşte „o remarcabila recreare a epocii”.
Iar criticii „The Hollywood Reporter” apreciaza ca este „un film inteligent structurat şi bine jucat, care-şi plateşte poliţele in scenele de final”.
Drama cu accente policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare intr-o revista a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului.
Gestul sau nu ramane fara consecinţe.
In rolurile centrale: talentaţii actori de teatru Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, alaturi de Florin Piersic Jr. Tensiune, compromis, prietenie şi tradare, intr-un film care imprumuta din aerul filmelor clasice de spionaj şi ii are in distribuţie şi pe Virgil Ogaşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţa, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu si Mihai Calin.
Filmul şi marcheaza o premiera in cinematografia romaneasca de dupa 1989: este primul realizat pe pelicula alb-negru de la „Morometii” (1987) incoace.


Vivi Dragan Vasile, director de imagine cu peste 40 de filme in portofoliu, semneaza imaginea ambelor producţii.
Un alt punct forte al filmului este scenografia semnata de Cristian Niculescu şi premiata la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul ii aparţine Danei Bunescu, iar costumele – Svetlanei Mihailescu.
 „Q.E.D.” a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma şi a fost proiectat in peste 20 de festivaluri, la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, in programul „Variety Critics Choice”.
A fost singurul film romanesc din competiţia internaţionala TIFF 2014 şi a caştigat, totodata, Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfaşurat in oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia.
Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, promoţia 1994, Andrei Gruzsniczki se afla la al doilea lungmetraj de cinema, dupa „Cealalta Irina” (2009), debut proiectat şi premiat in numeroase festivaluri.
Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de productie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu” (regia Andrei Ujica, 2010).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.