Finantare a investitiilor in dezvoltarea rurala

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.07.2012 08:53 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Pe parcursul lunii iulie, Biroul Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală a organizat seminarii de informare privind ultimile posibilităţi de finanţare a investiţiilor prin intermediul măsurilor 123 şi 312 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Au fost realizate prezentări în localităţile: Parţa, Curtea, Dudeştii Noi, Giroc, Săcălaz, Liebling, Giarmata, Gătaia, Sacoşu Tucesc, Tormac, Jebel, Pădureni, Dumbrava, Şag, Voiteg, Birda, Sânandrei. Acţiunea va fi continuată în alte localităţi din Regiunea de Vest până în prima jumătate a lunii august.

Măsura 123 din cadrul PNDR permite finanţarea investiţiilor în domeniul procesării produselor agricole şi forestiere. Ultima sesiune de depunere de cereri de finanţare în cadrul acestei măsuri pentru perioada 2007 – 2013 a fost deschisă în data de 2 iulie 2012, termenul limită fiind 14 august 2012. Beneficiarii eligibili ai măsurii sunt organizaţiile cu capital privat. Rata maximă a cofinanţării publice nerambursabile este de 50% din valoarea eligibilă a investiţiei, iar valoarea subvenţiei nerambursabile solicitate de un beneficiar poate varia între 2.500 de euro şi 3.000.000 euro.

Măsura 312 vizează investiţiile realizate în mediul rural în activităţi non-agricole (producţie sau prestare de servicii). Beneficiarii eligibili sunt reprezentaţi de micro-întreprinderi şi de persoanele fizice (care îşi iau angajamentul de a se înregistra cu un statut minim de persoană fizică autorizată până la semnarea contractului de finanţare).

Rata maximă a cofinanţării publice nerambursabile este de 85% din valoarea eligibilă a investiţiei, iar valoarea subvenţiei nerambursabile solicitate de un beneficiar poate varia între 2.500 de euro şi 200.000 euro.

Ultima sesiune de depunere de cereri de finanţare în cadrul măsurii 312 va fi deschisă în perioada 1 august 2012 – 31 august 2012.

Pentru investitorii din cadrul microregiunilor acoperite de Grupuri de Acţiune Locală, posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile pentru domeniile de activitate vizate de cele două măsuri se va prelungi ulterior lunii august a acestui an. Grupurile de Acţiune Locală pot acorda fonduri nerambursabile în valoare de max. 200.000 euro pentru un proiect de investiţii. În acest moment, în Regiunea de Vest funcţionează 10 Grupuri de Acţiune Locală, dintre care 3 se află în judeţul Timiş.

În acest context, Biroul Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală a organizat seminariile de informare din localităţile Jebel, Pădureni,Voiteg, Birda şi Gătaia în colaborare cu Grupul de Acţiune Locală Timiş Torontal Bârzava, respectiv pe cel din localitatea Dumbrava în colaborare cu Grupul de Acţiune Locală Ţara Făgetului, cele 2 GAL-uri prezentându-şi ofertele specifice în materie de finanţări nerambursabile.

Detalii se pot obţine de la Daniel BRÎNDESCU-OLARIU, Director Birou Regional Vest USR, Timişoara, Str. Andrei Şaguna, nr. 3, Tel. fix: 0256-232579, Mobil: 0736.354.194, Fax: 0256-232578.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.