Finantari pentru dezvoltarea sistemului sanitar

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.05.2012 10:23 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Din anul 2010, Municipiul Timisoara a preluat patru unităţi sanitare (Spitalul Municipal, Spitalul de Copii, Spitalul Victor Babeş şi Maternitatea Odobescu).Patrimoniul imobiliar preluat a pus o presiune financiara extrema asupra bugetului local al Municipiului Timisoara datorita deficientelor multiple ale acestuia: localizarea clinicilor de specilitate ale Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara pe intreaga suprafata a orasului, o baza patrimoniala veche, cladiri improprii, rezultate din nationalizari si revendicate/castigate de vechii proprietari, lipsa indelungata a lucrarilor de reabilitare a facut ca aceste cladiri sa fie improprii din punct de vedere sanitar pentru derularea actului medical, echipamente si dotari vechi, uzate fizic si moral.

Situatia a fost similara si in ceea ce priveste Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Dr.D.Popescu, actualmente sectia de obstetrica-ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.
Dacă, inclusiv la nivelul Timişoarei, există spitale care nu pot atrage fonduri europene, fie din cauza datoriilor pe care le au, a situaţiei juridice incerte a clădirii sau chiar a imposibilităţii de a susţine cota parte de finanţare, din fericire în cazul spitalelor aflate în subordinea municipalităţii aceste probleme nu există.
Astfel, Primăria Municipiului Timişoara a fost şi este preocupată de susţinerea sistemului sanitar, prin atragerea de fonduri europene şi prin alocarea de resurse financiare din bugetul local în acest sens.
Din bugetul local, in perioada 2011-2012, s-au alocat sume pentru efectuarea de lucrări de reabilitare şi pentru cofinanţarea achiziţiei de echipamente medicale pentru secţia de obstretică-ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara au fost de aproximativ 240.000 lei, din care 70.000 lei reprezintă cheltuieli de achiziţie de documentaţii tehnico-economice necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile. Diferenţa de 170.000 lei reprezintă lucrări de reparaţii efectuate din bugetul local: înlocuirea centralei termice şi a instalaţiilor aferente şi reamenajarea spaţiului de primire pacienti de la intrarea în maternitatea Odobescu.
Totodată, din bugetul local au fost alocate sume de peste 2.400.000 lei pentru achiziţia sau cofinanţarea achiziţiei de către Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara a unor echipamente medicale noi:1 Aparat computer tomograf, 3 Aparate anestezie, 1 Ecocardiograf cu sondă endoscopică şi cardiacă, 1 Consolă cu microtom pentru chirurgia urechii.
Având în vedere lipsurile majore în ceea ce priveşte infrastructura serviciilor de sănătate, Primăria Municipiului Timişoara a depus eforturi susţinute în vederea atragerii de fonduri nerambursabile.

În ceea ce priveşte Secţia de Obstretică-Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, au fost depuse spre finanţare, în cadrul programelor de cooperare-transfrontalieră şi în cadrul programului operaţional regional, trei proiecte a căror valoare este de peste 5.400.000 euro. Activităţile proiectelor prevăd efectuarea de lucrări de reabilitare, dezvoltarea servicciilor de sănătate precum şi achiziţia de echipamente medicale performante. Astfel:
1. Proiectul „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Dr. D. Popescu Timişoara” – a fost depus la data de 31.08.2010 in cadrul Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.1 “Reabilitarea/modernizare/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. Proiectul are o valoare de peste 11 milioane de lei si vizeaza reabilitarea spatiilor de la parterul si demisolul ambulatoriului sectiei de obstetrica-ginecologie. Proiectul a fost declarat conform din punct de vedere administrative şi eligibil.
2. Proiectul “Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă pentru îmbunătăţirea diagnosticului antenatal al malformaţiilor fetale în aria Timişoara-Vârşeţ” - a fost depus la data de 27 iunie 2011, in cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, Axa Prioritară 1 “Dezvoltare Economică şi Socială”, Măsura 1.1 “Suport pentru infrastructura locală/regională economică şi socială”. Proiectul are o valoare totala de 2 milioane de euro, din care 1.520.154,43 euro pentru partea romana, si vizează reabilitarea spalatoriei actuale a sectiei de obstetrica-ginecologie si schimbarea destinatiei acesteia in centru medical specilizat in diagnosticul antenatal al malfpormatiilor fetale. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, din care 9 luni perioada de execuţie a lucrărilor. Proiectul a fost selectat pentru finanţare în urma întâlnirii din data de 26 martie 2012 a Comitetului Comun de Monitorizare (CCM) şi urmează semnarea contractului de finanţare.
3. Spitalul a avut si alte initatitive in sensul atragerii de fonduri nerambursabile. Astfel, au fost depuse doua proiecte in cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Primul proiect, depus de Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, a obtinut o finantare de 200.000 euro pentru achizitia de echipamente medicale. Un alt proiect, depus de spital in calitate de lider cu sprijinul financiar al Municipiului Timisoara atat pentru elaborarea documentatiei cat si ulterior in implementare, in valoare totala de 2.002.554,30 euro,prevede reabilitarea etajelor 1 si 2 ale imobilului care in prezent are functiunea de bloc operator.

Primaria a intreprins demersuri pentru reabilitarea si a altor ambulatorii, atat din bugetul local cat si din surse atrase. Amintim aici cele două proiecte depuse în cadrul Programului Operaţional Regional, a căror activităţi au vizat reabilitarea, modernizarea şi echiparaea ambulatoriului Clinicii de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Clinic Municipal şi a ambulatoriului spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş”; valoarea celor două proiecte a fost de peste 7.000.000 lei.
În anul 2011, prin hotărâre de guvern, a fost alocată Municipiului Timişoara suma de 200.000 lei pentru achiziţia unei staţii de monitorizare hemodinamică pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara.
In prezent, s-a demarat procedura de achizitie pentru statia de monitorizare hemodinamica din fonduri guvernamentale, care ulterior va fi transmisă în administrarea uneia dintre clinicile universitare aparţinând municipiului, în funcţie de nevoile existente.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.