Flashmob, lumanari si doliu pentru una dintre cele mai negre zile ale istoriei Romaniei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.06.2013 11:25 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Cu ocazia zilei de 28 iunie, la 73 de ani de la raptul teritorial din 1940, când armatele imperiului sovietic au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţei, membrii filialei Platformei Civice Acţiunea 2012 din Timişoara vor organiza o acţiune de doliu pentru a marca una dintre cele mai negre zile ale istoriei României.
Astfel, voluntarii coaliţiei unioniste vor organiza, în Piaţa Operei din Timişoara, începând cu ora 20, un flash-mob, în cadrul căruia vor aprinde lumânări şi vor ţine un moment de reculegere în memoria tuturor românilor şi provinciilor româneşti care au fost rupte din trupul Ţării Mamă şi sunt, până în prezent, în afara graniţelor României.
Acţiuni menite să comemoreze ziua de 28 iunie vor fi organizate în mai multe oraşe ale României şi, de asemenea, în cea de-a doua capitală românească, la Chişinău, unde mii de români vor cere, în cadrul mai multor manifestaţii publice, retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi reunirea Basarabiei cu România.
Organizatorii flash-mob-ului invită timişorenii să se alăture acţiunii în numele tuturor românilor care au avut de suferit şi continuă să sufere din cauza consecinţelor raptului din 28 iunie 1940 ce a avut loc asupra României, când România de Est a fost ocupată de armatele sovietice.
***
Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru cunoscut ca Basarabia şi din partea nordică a regiunii Bucovina.
În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era ameninţată cu războiul.
Din cauza presiunilor conjugate ruso-germane venite de la Moscova şi de la Berlin, administraţia şi armata române s-au retras pentru a evita războiul.
Aceste evenimente s-au petrecut în context geopolitic mai larg, în care prin pactul expansionist Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică îşi împărţiseră în mod imperialist, sfere de influenţă teritorială în Europa Răsăriteană, după care tot în 1939 a început cel de-al Doilea Război Mondial prin atacarea Poloniei de către Germania hitleristă, la 1 septembrie 1939.
În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, şi nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucrainiană.
Odată cu proclamarea RSSA Moldovenească, republica autonomă „moldovenească” de la răsărit de Nistru a fost împărţită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică şi Ucraina.
Ocupaţia sovietică a fost întreruptă pentru scurtă vreme în 1941, după ce România a declanşat operaţiunile militare de eliberare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operaţiunii Barbarossa), dar teritoriile au fost în cele din urmă recuperate de sovietici în 1944.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.