FONDURI EUROPENE pentru CULA TURCEASCA de la CIACOVA. Peste un milion de euro pentru a aduce 2000 de TURISTI pe an!... FOTO

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.05.2017 14:11 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest), in calitate de Organism Intermediar pentru Regio- Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 in Regiunea Vest, şi Primaria Oraşului Ciacova, in calitate de beneficiar, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Restaurarea şi promovarea Turnului de aparare (cula), monument istoric din oraşul Ciacova, judeţul Timiş”.
Turnul de aparare (cula) al oraşului Ciacova este un monument istoric din grupa A, fiind un monument istoric de valoare naţionala.

Finanţarea proiectului se acorda in cadrul Regio-POR 2014-2020, axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural - şi prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Semnatarii contractului de finanţare au fost Petru FILIP - primar, Primaria Oraşului Ciacova, şi Sorin MAXIM – director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Programul Operaţional 2014-2020 in Regiunea Vest.

Finanţarea nerambursabila acordata proiectului „Restaurarea şi promovarea Turnului de aparare (cula) monument istoric din oraşul Ciacova, judeţul Timiş” este de aproximativ 4,9 milioane lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului.
Valoarea totala a acestuia este de aproximativ 5,1 milioane lei.
Valoare totala proiect 5.096.608,00 lei.
Valoarea finanţarii nerambursabile 4.876.285,54  lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 24 de luni.
Obiectivul final al acestuia este acela de a dezvolta oferta turistica şi culturala a oraşului Ciacova in vederea asigurarii unei dezvoltari urbane viabile.  

Proiectul „Restaurarea şi promovarea Turnului de aparare (cula), monument istoric din oraşul Ciacova, judeţul Timiş” vizeaza reabilitarea, consolidarea, restaurarea şi dotarea turnului de aparare (culei) cu echipamente specifice (proiector, ecran de proiecţii holografice, sistem audio, binoclu panoramic, mobilier) in vederea funcţionalizarii şi utilizarii acestuia ca spaţiu muzeal şi expozitional.

Suplimentar, se va amenaja peisager zona din vecinatatea monumentului istoric.
De asemenea, se vor finanţa şi activitaţile de marketing şi de promovare turistica, inclusiv digitizarea obiectivului de patrimoniu şi a terenului amenajat prin proiect.
Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu 2000 de turişti la finalul primului an dupa implementarea proiectului (de la 500 de vizitatori pe an inainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la 2500 de vizitatori dupa intervenţia asupra obiectivului).

Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural – a fost lansat in 25 mai 2016 şi a avut ca termen limita pentru depunere data de 25 noiembrie 2016.
Apelul a fost de tip competitiv şi are o alocare financiara de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finanţarii nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanţare in cadrul acestui apel de proiecte. 2 proiecte au fost deja contractate.

Turnul feudal, din apropierea statiei CFR Ciacova, pe malul Timisului Mort, „donjonul“ fostei cetati a Ciacovei sau Cula Turceasca, cum i se spune, dateaza din secolul al XIV-lea, cu mult inainte de ocupatia turceasca din 1551.
Zidita din caramida, pe patru nivele – parter si trei etaje superioare – in plan dreptunghiular, cu contraforturi de colt, cu inaltimea de 23,70 metri si cu o fundatie care trece de patru metri adancime, O constructie asemanatoare se mai gaseste şi in orasul Varset, din Vojvodina.
Prima mentiune despre o fortificatia de la Ciacova dateaza din prima jumatate a secolului al XIV-lea, pe care documentul o desemneaza “castrum Chaak”, ca facand parte din proprietatile nobilului maghiar Chaak.
Fortificatia de la Ciacova a fost asediata si cucerita de turci la 18 septembrie 1551, iar in anul urmator intreg Banatul Timisoarei este transformat in pasalac turcesc.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.