Forajele individuale pun in pericol APA din reteaua publica in judetul TIMIS!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.07.2016 11:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Sesizari recente primite la Aquatim privind calitatea apei aduc in prim plan o situaţie cu care Aquatim s-a mai confruntat in trecut şi care pune in pericol siguranţa consumatorilor – foraje conectate la instalaţiile de apa legate la reţeaua publica.

Din pacate, echipele Aquatim au descoperit, de-a lungul timpului, persoane care işi conecteaza forajele proprii, din gospodarie, la instalaţiile interioare de apa. Acest lucru nu este permis, şi mai mult, este periculos, pentru ca apa din foraje, cu o presiune mult mai mare decat cea „de la reţea”, poate ajunge uşor in reţeaua publica de alimentare, unde perturba sensurile de curgere şi altereaza calitatea apei distribuita intregii localitaţi.

In Timişoara şi localitaţile periurbane conectate la reţeaua de alimentare cu apa a municipiului (Moşniţa Noua, Moşniţa Veche, Ghiroda, Sacalaz, Utvin, Sanmihaiu Roman, Albina), calitatea apei din reţeaua publica este foarte bine controlata, din staţia de tratare pana la robinete. In laboratoarele Aquatim se fac, zilnic, sute de analize, inainte de pomparea in reţea, iar de-a lungul reţelei, se preleveaza şi testeaza saptamanal apa, din mai multe puncte. De aceea, atunci cand consumatorii ne anunţa ca la robinet curge apa de culoare ruginie, iar in zona nu a avut loc nicio intervenţie la reţeaua publica, echipele Aquatim işi pun imediat problema de a localiza foraje ale consumatorilor legate la reţea.

Aquatim avertizeaza consumatorii ca se expun ei inşişi unor riscuri consumand o apa, a carei calitate nu o pot controla eficient şi ca pot pune in pericol siguranţa apei din reţeaua publica. Folosirea forajelor ca sursa alternativa de apa, pentru udatul gradinilor etc, este binevenita. Conectarea acestora, insa, la instalaţiile interioare de apa potabila este ilegala.

In seara zilei de 19 iulie, la ora 23, in urma unor sesizari dn zona care reclamau apa de culoare ruginie la robinet, o echipa Aquatim a depistat, la Moşniţa, o astfel de legatura a unui foraj dintr-o gospodarie la instalaţia interioara conectata la reţea.
De ce se coloreaza apa? Apa din foraje, cu presiune mare, ajunge in reţea, curgand “invers”, din casa in strada. Urmari: se schimba sensurile din reţea şi se antreneaza depuneri, iar cand se combina apa tratata cu apa netratata, au loc reacţii chimice in care e implicat fierul din apa, de unde rezulta culoarea ruginie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.