Fostul director al Editurii Facla, propus sa fie Cetatean de Onoare al Timisoarei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.03.2014 16:23 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - La initiativa directorului general a Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Garboni, sprijinit de consilierii locali Radu Dimeca, Bogdan Herzog şi Dorel Bogluţ, a fost propus pentru acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara scriitorul Ion Marin Almajan.

Ion Marin Almajan s-a nascut la 16 noiembrie 1940 la Dalboşeţ, in judeţul Caraş-Severin, conform referatului anexat proiectului de hotarare care va fi votat la Consiliul Local Timişoara.
A urmat studiile şcolilor elementare din Dalboşeţ şi Bozovici din judeţul Caraş-Severin, a absolvit Liceul C. Diaconovici Loga si Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara.
A activat ca redactor, sef sectie de cultura, redactor-sef adjunct la ziarul „Drapelul rosu” din Timisoara (1966-1979), director al Editurii „Facla”(1979-1989), sef sectie de cultura, publicist comentator la ziarul „Renasterea banateana” din Timisoara, director al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural si National Timis (2000-2005).
Este un antologator, autor, eseist, director de editura, jurnalist, monograf, om de cultura, pamfletar, poet, prozator, publicist şi scriitor roman, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Ca autor a publicat numeroase poeme, proza, romane si publicistica dintre care Sunt dator cu o durere (povestiri), Spune-mi, unde duce acest drum? (roman), Neimpacaţi in manie (roman), Sentimentul puterii (roman), Tornada (roman), Intoarcerea spre asfinţituri ( povestiri), Vremea hahalerelor (pamflete politice), Matuşa mea Maria Theresia (povestiri), In afara gloriei (roman), Ca mierea, ca fierea-cuvantul (publicistica), Amintiri despre ţarani (poeme), 10 prozatori romani contemporani, (antologie), Tornada, Requiem per una regina (povestiri), Ţara Almajului, (studiou monografic -Institutul social Banat-Crişana, 1939).

A tradus din litaratura universala contemporana importanti autori, printre care Le Clezio (Premiul Nobel pentru literatura).
A fost incununat cu numeroase distinctii, dintre care Premiul de excelenta al Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara, si Ordinul National Serviciul Credincios in grad de cavaler in anul 2002 ”pentru talentul şi daruirea aratate in indelungata activitate artistica, ştiinţifica şi didactica prin care au promovat tradiţiile culturale specifice fiecarei comunitaţi etnice şi valorile autentice ale artei universale, creand un spaţiu de exemplara convieţuire şi de civilizaţie romaneasca”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.