Fostul director de la Moldomin, judecat pentru vanzarea de informatii clasificate

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.07.2014 15:24 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpaţilor:
1. CHIŞARAU IACOB, director general al S.C. MOLDOMIN S.A., la data faptelor, in sarcina caruia s-a reţinut infracţiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicitaţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
2. BERCHIMIŞ SORIN, director general la S.C. IPROMIN S.A, la data faptelor, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
— folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicitaţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
— fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
3. NEAMŢU GABRIEL, şef al structurii de securitate din cadrul S.C. IPROMIN S.A., la data faptelor, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
— favorizarea faptuitorului;
— fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

La data de 29.04.2011, inculpatul CHIŞARAU IACOB, in calitate de director general al S.C. MOLDOMIN S.A., a permis accesul reprezentanţilor societaţi comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea şi fotocopierea acestora) ce conţin date şi informaţii geologice, de natura tehnica, cu caracter de informaţie clasificata.
Aceste informaţii, existente la S.C. MOLDOMIN S.A. ca baza de date geologice şi care se refereau la perimetrul Moldova Noua — Mina Centrala, au fost puse la dispoziţie reprezentanţilor firmei respective, fara acordul prealabil al autoritaţii competente.

Inculpatul CHIŞARAU IACOB a pus la dispoziţia reprezentanţilor MINECO AG aceste date şi informaţii clasificate, in mod cu totul interesat de obţinerea unei funcţii in cadrul acestei firme, avand in vedere ca societatea MOLDOMIN se afla in insolvenţa, iar bunurile au fost scoase la licitaţie.
Pentru serviciile sale, inculpatul a fost recompensat de S.C. MINECO AG, recompensa constand in angajarea acestuia pe o perioada nedeterminata, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/luna, in perioada decembrie 2011 — aprilie 2012.
La data de 16.10.2012, inculpatul BERCHIMIŞ SORIN, in calitate de director general la S.C. IPROMIN S.A., a permis accesul unui cetaţean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea şi fotocopierea mai multor documente care conţineau date şi informaţii geologice, de natura tehnica, cu caracter de informaţie clasificata şi informaţii confidenţiale, cu privire la resursele minerale existente in perimetrul Moldova Noua.
Acest lucru s-a realizat fara autorizarea şi/sau acordul prealabil al autoritaţii competente.

In ziua de 19.10.2012, cetaţeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internaţional 'HENRY COANDA' din Bucureşti, iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate au fost descoperite documentele obţinute de la directorul general al S.C. IPROMIN S.A. — BERCHIMIŞ SORIN, atat in format electronic (CD), cat şi pe suport de hartie.
Pentru a ingreuna cercetarile şi tragerea la raspundere penala, inculpatul BERCHIMIŞ SORIN a aprobat 2 documente: Decizia de desecretizare, din 10.09.2012 şi Procesul — verbal de declasificare, din 17.09.2012, iar NEAMŢU GABRIEL a intocmit şi semnat aceste inscrisuri, cunoscand ca in cuprinsul lor se atesta fapte necorespunzatoare adevarului, şi anume ca cele doua inscrisuri au fost antedatate.
Cei doi inculpaţi nu puteau semna, respectiv aproba cele doua inscrisuri atata timp cat autoritatea competenta le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 04.04.2013.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.