Fostul elev de la Liceul Nikolaus Lenau din Timisoara, decorat cu Steaua Romaniei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.09.2015 21:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a decorat vineri, 4 septembrie a.c., in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe prof. univ. dr. Stefan Walter Hell.
In semn de inalta apreciere pentru intreaga sa cariera academica, devenind un reper al cercetarii din domeniul nanoscopiei optice, pentru colaborarea stransa avuta cu specialistii romani si pentru promovarea imaginii tarii noastre in mediile stiintifice internationale, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce lui prof. univ. dr. Stefan Walter Hell, fizician, membru de onoare al Academiei Romane, laureat al Premiului Nobel pentru chimie.

Stefan Walter Hell este un fizician german originar din Romania, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014 şi s-a nascut la 23 decembrie 1962, la Arad.

Este director in Institutul Max Planck de Chimie Biofizica (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen.
In anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, impreuna cu Eric Betzig si William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezolutie”.

Stefan Hell provine dintr-o familie de svabi banateni.
Mama sa a fost invatatoare, iar tatal inginer.
A copilarit la Santana, in judetul Arad, unde a urmat scoala elementara intre anii 1969 si 1977.
In anul 1977, a fost admis la Liceul Nikolaus Lenau din Timisoara, ale carui cursuri le-a urmat pana in 1978, cand a emigrat cu familia in Republica Federala Germania.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.