Fostul parc STALIN si fost CIMITIR unde au fost ingropati mortii in timpul epidemiei de ciuma va deveni GRADINA VIENEZA a TIMISOAREI

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.05.2017 14:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Unul dintre cele mai vechi parcuri ale Timisoarei, Parcul Central (Scudier), va fi reamenajat complet.

A fost emis ordinul de incepere a lucrarilor si, in consecinta, a inceput deja montarea panourilor imprejmuitoare pentru organizarea de santier, iar in termen de zece zile se va trece la realizarea efectiva a lucrarilor.
Valoarea contractului de executie este de 6.500.000 lei, la care se adauga TVA, durata lucrarilor fiind de 12 luni.

Lucrarile vizeaza refacerea aleilor, instalarea unui sistem de irigare, reconditionat si suplimentat, montarea de mobilier urban nou, plantarea de material dendrofloricol.
Conceptul de modernizare propune armonizarea stilului peisagistic al fondului general al amenajarii existente cu accente in stil geometric clasic, la care se vor adauga elemente noi cum sunt foisorul de muzica, gradene verzi, labirint.
Inainte de a fi ales stilul in care va fi modernizat parcul, a fost realizat un sondaj, ale carui rezultate au aratat ca timisorenii isi doresc o reamenajare in stil vienez.

Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre cele mai vechi parcuri din Timişoara, infiinţat in 1880, din dispoziţia generalului Anton von Scudier, spune Wikipedia.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea Timişoara era o cetate fortificata cu o suprafaţa destul de  mare pentru o cetate.
Majoritatea populaţiei locuia in afara zidurilor, in special intr-o zona, Iosefin, la sud-vest de cetate.
De asemenea, existau aşezari spre nord-vest (actuala Mehala) şi est (actualul Fabric).
Intre fortificaţiile exterioare ale cetaţii şi aceste zone locuite, doctrina militara a vremii cerea sa existe esplanada (Zona Non Aedificandi), un spaţiu liber de 949 m (pana la actualul inel nr. 3), unde nu se permiteau construcţii.

Odata cu progresele artileriei importanţa fortificaţiilor a scazut, astfel s-a pus problema  defortificarii Timişoarei, recuperand terenul ocupat de fortificaţii şi esplanada.
Demersurile au inceput in 1859, iar in 1868, in timpul primarului Carol Küttel, se iau primele masuri.

La 10 noiembrie 1868, imparatul Franz Joseph aproba reducerea esplanadei la 569 m, insa cu obligaţia ca noile strazi sa fie amplasate radial faţa de cetate, din considerente militare.
In 1872 se aproba şi demolarea zidurilor fortificaţiilor.
Fortificaţiile şi terenul esplanadei erau proprietatea Ministerului de Razboi de la Budapesta.

Pe esplanada, intre anii 1738–1771, spre Iosefin, intre cetate şi canalul Bega a fost un cimitir civil  şi militar, unde au fost inmormantaţi 8–9000 de oameni morţi in special in timpul epidemiei de ciuma  din 1738–1739, mai spune Wikipedia.
Cimitirul a fost inchis dupa amenajarea cimitirului din Calea Lipovei.
Un secol mai tarziu, comandantul Banatului, generalul Anton von Scudier, a dat dispoziţii pentru mutarea osemintelor in cimitirul din Calea Lipovei, iar in zona sa fie plantaţi copaci şi sa fie amenajata drept parc de promenada.
Pana la sfarşitul celui de al Doilea Razboi Mondial parcul s-a numit Parcul Scudier. De la inceputul anilor 1950 şi pana in 1955 parcul s-a numit Parcul I. V. Stalin, apoi Parcul  Central.
Din 2015, denumirea parcului este Parcul Central „Anton Scudier”.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.