Fostul presedinte al Comisiei Europene, Doctor Honoris Causa la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.01.2016 14:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

José Manuel Durao Barroso, fost preşedinte al Comisiei Europene in perioada 2004 - 2014, se va afla vineri la Universitatea de Vest din Timişoara, unde instituţia de invaţamant superior ii va oferi titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum.

Ceremonia de decernare a titlului va avea loc pe 29 ianuarie, de la ora 10, in Aula Magna a UVT.

Alaturi de numeroase alte personalitaţi, la eveniment şi-au anunţat prezenţa şi preşedintele Senatului Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministrul Romaniei, Dacian Cioloş, şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

José Manuel Durao Barroso (n. 23 martie 1956, Lisabona) este jurist specializat pe relaţii internaţionale, om politic portughez, fost prim-ministru şi ministru de externe al Portugaliei, care a indeplinit şi funcţia de preşedinte al Comisiei Europene din 2004.
Ca prim-ministru, a luat cateva hotarari controversate.
El a susţinut Invazia Irakului din 2003, careia majoritatea portughezilor s-au opus, şi este responsabil pentru reducerea cheltuielilor publice.

La 29 iunie 2004, el a fost numit in funcţia de preşedinte al Comisie Europene, ales in unanimitate de executivele celor 25 de state membre ale Uniunii Europene.
Parlamentul European a susţinut aceasta decizie la 22 iulie 2004 cu 413 voturi din 711 eurodeputaţi care au participat la vot (251 contra şi 44 de abţineri).
Barroso a fost reales in funcţie şi pentru legislatura 2009-2014 a Parlamentului European, cu 382 de voturi pentru şi 219 contra.

In 2005, Die Welt a anunţat ca Barosso a petrecut o saptamana pe iahtul miliardarului grec Spiro Latsis.
Imediat dupa aceea a reieşit ca acest lucru s-a intamplat cu doar o luna inainte ca in Comisia Europeana sa se fi aprobat 10 milioane euro ca şi ajutor al statului grec pentru compania de navigaţii a lui Latsis – deşi decizia ajutorului de stat a fost luata de catre precedenta Comisie Europeana, inainte ca Barosso sa işi preia postul.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.